Labdarúgás

2019.06.09. 13:27

A Bundesliga-újonc kapuját is védte a PMSC volt játékosa, Bodnár László

Fennállása óta először feljutott a labdarúgó német Bundesliga I. osztályába az Union Berlin csapata. Az NDK élvonalában viszont jó néhány esztendőt eltöltött egykor.

Horváth L.

Az együttes történelméhez egy baranyai játékos is hozzájárult, hiszen 1992-ben náluk védett Bodnár László (60), az egyszeres válogatott kapus, a PMSC volt játékosa. A fővárosi klub a VfB Stuttgartot búcsúztatta az osztályozón. A kelet-berlini együttes augusztustól története során először szerepelhet majd a németeknél a legjobbak között, ahol így két berlini együttes lesz: az Union mellett a Hertha tagja még a mezőnynek.

Az oda-vissza vágós osztályozón (2-2 Stuttgartban, 0-0 Berlinben) a második mérkőzés lefújása után a szurkolók elözönlötték a pályát, ahol örömtüzek gyúltak, a fanatikusok a játékosokat, valamint egymást ölelgették. Az Union eddigi legnagyobb sikere az 1968-as keletnémet kupa megnyerése volt, a Cottbus 2009-es búcsúja óta a berlini az első együttes, amely az egykori keleti blokkból lesz tagja a Bundesliga mezőnyének. Az 1906-ban alapított klub az egyesítés után anyagi nehézségek miatt a negyedosztályt is megjárta, ám a második legnépszerűbb berlini csapatként az utóbbi nyolc évben rendre a második vonal legjobb tíz helyezettje között zárt. Az Union Berlin lesz a német első osztály 56. együttese, a Fortuna Düsseldorf 2012-es sikere óta az első gárda, amely alacsonyabb ligásként meg tudta nyerni az osztályozót.

Az Uniont különösen magukénak érzik a szurkolóik, 2008-ban úgy kapott új otthont, Berlin legnagyobb futballspecifikus stadionját, az An der Alten Försterei Stadiont, hogy a pénzszűke miatt mintegy 2000 drukkerük 140 000 munkaórát fektetett be az építésébe. A 22 012 főt befogadó létesítményben szinte a teljes szezonban telt ház van.

Az Union Berlin feljutásának baranyai vonatkozása is van, hiszen Bodnár László egykori válogatott kapus 1992-ben náluk védett.

– Már a pályafutásom vége felé, 33 esztendősen kerültem ki, négy és fél hónapig voltam a játékosuk, akkor a III. ligában szerepeltünk

– mesélte Bodnár. – Rajtam kívül még egy külföldi játékosuk volt, egy lengyel srác. Fanatikus szurkolóik voltak, az biztos. Nem a németek küldtek el, hanem én magam döntöttem úgy, hogy eljövök. Már akkor is az volt a tapasztalatom, hogy az más világ. Azóta semmi kapcsolatom nincs velük.

Egyébként a két klub megállapodásának értelmében a PMSC-t egyszer vendégül látta az Union Berlin egy edzőmérkőzésen. Horváth L.

Csúcstartó

Bodnár László nemrég ünnepelte 60. születésnapját. Régebben a PMSC-vel bajnoki ezüstérmet szerzett és tagja volt a Magyar Kupa-győztes pécsi csapatnak. 1979–92 között 223 NB I-es meccsen szerepelt, egyszer volt válogatott is. 1986 augusztusa és októbere között 732 percen keresztül nem kapott gólt NB I-es mérkőzésen, mellyel magyar csúcstartó. Ezenkívül volt egy 649 perces góltalansági sorozata is. 1992-ben igazolt az Union Berlinhez, ahol nem sokat játszott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában