labdarúgás

2019.08.14. 18:21

Itt alig lehet lecsalogatni a gyerekeket a pályákról

A legendás pécsi edző, Garami József 80. születésnapjának adott otthont a közelmúltban az immár róla elnevezett TOCA Garami József Labdarúgó Képző Központ, amit Pécsett, a Puskin téren nyitottak meg. Azóta nincs megállás, folyamatosan pattog a labda, dolgoznak az adogatógépek – gőzerővel megy a labdarúgópalánták egyéni képzése.

K. Mayer András

Bár a TOCA szó hallatán szinte mindenki az áll alatti részt kezdi simogatni, aki már járt a közelmúltban megnyílt központban, az inkább a leesett állát próbálja a helyére rakni (a szó egyébként spanyol és labdaérintést jelent). A labdarúgóképző központ megálmodói legalább annyi ötletet vittek bele a szép, igényes sportlétesítmény elkészítésébe, amennyit Garami József születésnapi ünnepségébe – a mester korábbi játékosa, a bajnoki ezüstérmes PMSC csapatkapitány-helyettese, Toma Árpád nem keveset fáradozott, dolgozott azon, hogy minden méltó legyen a névadóhoz. A szülinapon és a központban egyaránt.

De mi is az a TOCA? Tömören: egy olyan innovatív egyéni képzési rendszer, amellyel a gyerekek technikai képzettsége sokkal hatékonyabban fejlődhet, mint a korábbiakkal. Maga a hely, a központ pedig olyan, mint egy modern grund – nem kell nógatni a srácokat, lányokat, hogy ide eljöjjenek, visszatérjenek, annyi szent!

– Annak idején mindenki reggeltől estig focizott, mindent a grundon tanult meg – mondta lapunknak Boday Ferenc, a Komló korábbi játékosa, a TOCA kizárólagos magyarországi képviselője. – Ma már gyakorlatilag nincsenek grundok, az egyéni képzés éppen ezért nagyon fontos lett, ami pedig nem működik sok labdaérintés nélkül. Ez a rendszer – amit a korábbi amerikai válogatott játékos, Eddie Lewis talált fel és fejlesztett ki – pedig garantálja a sok érintést, labdalevételt, lövést: egy okostelefonról vagy tabletről működtethető adogatógép lövi ki a labdákat, igény szerint lábra, mellre, fejre, az edzők munkáját pedig egy applikációban több száz edzésterv segíti. Elképesztően hatékony, rengeteg a labdaérintés, nem mellesleg a gyerekek koncentrációját is fejleszti.

Nem meglepő, hogy nagy klubok (például Arsenal, Dortmund) felfigyeltek már a TOCA-ra vagy más, hasonló rendszerre – Magyarországon mindenesetre a pécsi stúdió az első. De biztosak vagyunk abban, hogy nem az utolsó.

Amikor a Puskin téri központot megálmodta Boday Ferenc, láthatóan nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a gyerekek tudják, átérezzék, hol vannak és hová tartoznak. A három stúdiót három korábbi helyi kiválóságról nevezték el, Dárdai Pálról, Toma Árpádról és Gera Zoltánról, a falakon pedig a jól ismert FIFA-kártyák felnagyított másairól néznek le a fiatalokra a pécsi futball ikonikus alakjai, válogatottjai, mint például Katzirz Béla, Róth Antal, Mészáros Ferenc, Márton Gábor. Nem mellesleg: az épület bejáratához közelítve is rögtön leesik, mi történhet bent, hiszen graffitin ott van Messi, Cristiano Ronaldo vagy éppen a térhódító női focira tekintettel az amerikai csillag, Rapinoe.

– The first touch is every­thing, vagyis az első érintés a legfontosabb, ez a TOCA mottója. Természetesen az is fontos, hogy kik figyelnek az érintésekre, épp ezért arra is ügyeltünk, hogy hiteles szakembereket kérjünk fel: a szakmai munkáért két korábbi válogatott játékos, Toma Árpád és Kozma István felel. A pécsi központhoz pedig Garami József a nevét adta, úgy gondolom, hogy ez mindent elmond – fogalmazott Boday Ferenc.

A lényeg: legalább ötszáz labdaérintés egyetlen óra alatt

A TOCA megálmodója az Egyesült Államok 82-szeres válogatott játékosa, Eddie Lewis, aki tíz évig légióskodott a Premier League-ben, szerepelt a Fulham, a Leeds és a Derby County színeiben is. Az általa létrehozott rendszernek köszönhetően a labda mindig a meghatározott sebességgel és ugyanarra a helyre érkezik – ha kell, százból százszor.

Lényeges, hogy az adogatógép kis méretű, 2-es labdákat lő ki, amelyekkel sokkal jobban fejleszthető a játékosok technikája: aki ezekkel a labdákkal megtanul valamit, annak a nagyobbakkal (5-ös) már minden könnyebben megy. Egy hatvanperces edzés legalább ötszáz labdaérintést garantál, ami nagyságrendekkel több, mint egy hagyományos tréning során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában