testépítés

2019.11.20. 17:18

Valami megtörni látszott, de újra formában Major Zsolt

Major Zsolt (40) visszatért, remélhetőleg a testépítő pályafutása sikeresen folytatódik. Van még benne annyi, hogy néhány évig továbbra a világ élvonalában szerepeljen.

Horváth László

Két évig erőemelésben is versenyzett, egyszerre csinálta a testépítéssel. Huszonöt éve már, hogy csak az utóbbit űzi, nem is akárhogyan. Négyszeres világbajnok, kétszeres Világbajnokok Éjszakája-győztes, hogy a csak az eddigi csúcsot említsük. Tavalyelőtt azonban valami megtörni látszott. 2017 őszén bélgyulladást kapott, majdnem műtét lett belőle, de megúszta. Ám így is összesen nyolc hetet feküdt a mohácsi kórházban, mire meggyógyult. Közben azonban 95 kilóról 65-re lefogyott. Azóta viszont már visszatért.

– Másfél évembe került a régi formám visszanyerése. Edzőm, Vida Zoltán beszélt rá, hogy folytassam, ám ebben nagy szerepe van páromnak, Molnár Alexandrának is, aki végig lelki társam volt és persze az is maradt, a diétás étrendet én állítottam össze, de végig ő készítette el. Egyébként Alexandrával összeköltöztünk, a jövőnket együtt képzeljük el, házassággal, gyermekkel. Vettünk egy házat is Bólyban, ott élünk. Elkísér minden versenyemre, doppingol az ottléte.

Major a visszatérte után már rajthoz is állt egy versenyen, szeptember 22-én a romániai Dejben a korosztályában, a Mastersben megnyerte a +80 kilós kategóriáját, és abszolútban is győzött, még különdíjat is kapott, egy értékes edzőgépet otthonra. Legközelebbi megmérettetése november 30-án lesz Hamburgban, a Mr. Universum viadal, amelyet eddig négyszer megnyert. A világhírűvé (és filmcsillaggá) vált osztrák Arnold Schwarzenegger eddig már ötször diadalmaskodott a Mr. Universumon, Majornak ő a példaképe, boldoggá tenné, ha neki is sikerülne az ötödik cím megszerzése.

A civilben gépkezelő Major a meló és a sportolás mellett edzősködéssel is foglalkozik, személyi edző a pécsi F3-ban, hét-nyolc tanítványa van.

– A testépítésben nincs felső korhatár, klubomban, a fővárosi Vida Fitnessben 60 éven felüliek is vannak, sőt versenyeznek is – így Major. – Úgyhogy szerintem van bennem még néhány jó év. Már csak azért is, mert úgy érzem, hogy a visszatérésem óta az izomzatom megerősödött. Csak nehogy valami betegség vagy sérülés közbeszóljon.

A profi státusz önmagában nem előny

A testépítés mint sportág a 18. század végén jött létre. A világon sok testépítő szövetség van, amelyek közül a legszínvonalasabb és legproblémásabb az IFBB. A sportág amatőr és profi szinten működik, hivatásos versenyző az lehet, aki kvalifikál, ilyen bajnoki címet megszerez. A profi státusz önmagában különösebb előnyt nem jelent anyagiak terén, inkább az elvileg magasabb színvonal miatt plusz költség, de ezek a versenyek általában pénzdíjasak az élen végzettek számára. Nem jár fizetéssel a profi státusz, mint más sportágakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában