Labdarúgás

2020.11.30. 18:17

Turi Borit vele született gólérzékenység jellemzi

Turi Bori még csak 11 éves, de nála idősebbek között edz és játszik, nem is akárhogyan. A Sportolda-PMFC ifjú tehetsége a pécsi női labdarúgás nagy ígérete.

Horváth László

Nehéz elképzelni, hogy ez a filigrán, törékeny, 44 kilós, 159 centis, de már 39-40-es lábmérettel rendelkező, 11 éves kislány ragyogóan feltalálja magát a nála jóval erősebb, magasabb, idősebb játékosok között is. Márpedig így van, Turi Bori, a PMFC-Sportolda ifjú labdarúgója ficánkol közöttük. Az U14-es korosztályban ebben a bajnokságban az eddigi hat meccsen 17, az U16-ban pedig a héten 9 gólt szerzett, és még vannak vissza fordulók.

– Szükségből tettem be az U16-osok kezdőcsapatába, és kiválóan teljesített – kezdi edzője, Bolboaca Augus­tin, aki két esztendeje foglalkozik vele. – Nem gondoltam volna, hogy ott fél év után alapember lesz. Nagyon gyors, dinamikus, kitűnően érzi a kaput. A csatár váratlan megoldásokra képes, a védők sohasem tudják, hogy nála éppen akkor mire számíthatnak. Úgy bünteti őket, hogy közben végig mosolyog. Vele született gólérzékenység jellemzi, nekem sohasem kell megmondani neki, hogy abban a pillanatban mit kellene csinálni a labdával. Bármennyire is fiatal még, már felnőtt fejjel gondolkodik. Volt olyan mérkőzés, amelyen öt gólt ért el. Heti négy edzése van, már az U16-osokkal gyakorol.

A tréner szerint lánya, Karina és Krisztián Petra már most korosztályos válogatott (előbbi a románban) után Bori lehet a legközelebbi kis futballista a klubból, akit behívhatnak a legjobbak közé. Talán már tavasszal, mivel márciusban ott lesz a régiós felmérésen.

A kislány édesapja dr. Turi Attila ügyvéd (aki nagyon büszke rá), a nővére atletizál, a fiútestvére pedig szintén focizik, de a PVSK-ban. Utóbbival otthon, a családi házuk udvarán rendszeresen focizik.

– Eleinte kézilabdáztam, aztán jött a foci, ami jobban megtetszett. Két éve űzöm ezt a sportágat – meséli Bori, aki a pécsi I. sz. Gyakorló Iskola VI. B osztályának tanulója. – Talán furcsának tűnik, ám lány létemre szeretek fejelni, sok gólt szereztem már így. A szüleim mindig ott vannak a meccseimen, az osztálytársaim is tudják, hogy futballozom, csodálkoznak is rajta. A most az FC Barcelonában játszó Antoine Griezmann a példaképem, szeretem a játékát, még ha mostanában nem is megy annyira neki.

A szülők még Barcsról is a Sportoldába viszik gyermekeiket

A Pécsi Sportolda utánpótlás-nevelő sportegyesület, fiú- és lánycsapatai is vannak. Előbbiek százharmincan vannak U7-től U15-ig, utóbbiaknál negyvenen futballoznak, a PMFC-vel közösen egy-egy gárdájuk az U7-es, 9-es, 14-es és kettő pedig az 16-os bajnokságban indul, de idővel együttest akarnak szervezni a 19 éveseknek és a felnőtteknek is. A fiatal hölgyek edzései Újmecsekalján és a város másik végében lévő sportcsarnokukban zajlanak, hazai meccseiket előbbi helyszínen és Bólyban rendezik. A klub elit­akadémiai minősítést szeretne szerezni, ami sok előnnyel járna. A vírusjárvány miatt is csak egy hétig nem edzettek, a gyakorlások most is folynak, teremben, hatos csoportokban. A szülők még Barcsról is ide hozzák lányukat, annyira elismerik a Sportoldánál folyó szakmai munkát és örülnek a kitűnő körülményeknek.

 

Címkék#turi bori

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában