teke

2020.12.25. 10:40

November óta nem guríthatnak, már bizsereg a kezük

November elején bezárták a tekecsarnokot, azóta se edzés, se verseny. Pedig a Pécsi Teke SE elnöke szerint egyre több amatőr jött le hozzájuk gurítani.

Horváth László

Fotó: Laufer László

Egy kicsit szürrealisztikus jelenet volt ott ülni egy teljesen üres tekecsarnokban, a parányi nézőtér első sorában, néma csendben Szabó Imrével, a Pécsi Teke SE elnökével.

– November eleje óta van ez így, amikor kormányzati döntésre beszüntették az amatőr sportot – kezdte a sportvezető. – Azóta zárva vagyunk, se edzés, se verseny. Hetente kétszer idejövök egy kis időre, körülnézek, hogy minden rendben van-e. Ilyenkor bizsereg a kezem, nehezen tudom magamat visszatartani, szívesen gurítanék még egyedül is, de nem lehet. Lefújták a területi bajnokságot is, pedig még három forduló lett volna vissza, mégis törölték a folytatást. Ott két csapattal szerepeltünk, a második számú garnitúránknak lett volna esélye a dobogós helyek valamelyikére a tizenkettes mezőnyben. November elején lett volna a Pécs városi amatőr bajnokság, ami szintén elmaradt, holott már a 12 csapat leadta a nevezését, a sorsolást is elkészítettük. Nem jött össze a hagyományos eszéki vendégjátékunk sem, a horvátok lemondták.

A bezárással a sportegyesületnek most nincs bevétele a pályabérlésből, még jó, hogy nekik sem kell fizetniük a létesítmény használatáért az egyetemnek, amely gálánsan elengedte a fizetést.

Szabó Imre 72 éves, 10 esztendeje látja el az elnöki feladatot. Azonban már nem sokáig.

– Tavasszal át akarom adni a stafétabotot másnak. A kezdés egy évtizede nehéz volt, csődközeli állapotban voltunk, mára kiegyenesedett az anyagi helyzetünk. Kár, hogy most így alakult, mert nagy szüksége lenne a városnak a működő tekecsarnokra. Egyre többen jöttek le játszani, az amatőrök között mind népszerűbb lett a sportág, egyre nagyobb igény lenne a tekére. Jó volt nézi, hogy az emberek kitűnően érezték magukat itt, megköszönték a törődést, amit tapasztaltak részünkről. Ez a helyettesem, Markó Balázs érdeme is, aki az amatőr sportot koordinálja, köszönet jár neki érte.

Ki hinné, ám igaz: a Pécsi Teke SE-nek egykoron csapatvilágbajnoka is volt a nőknél, 2011-ben történt mindez. Aztán az egész hölgycsapat Siófokra igazolt. A baranyai megyeszékhely klubja mára már teljesen amatőr, 15-en fizetnek tagsági díjat, a létszám fele nő. A létszám felfuttatását tervezik.

Átvettük a szabályokat, a pályaméreteket

Tekében 1949-ben nem hivatalos Európa-bajnokságot rendeztek, majd 1956-tól 1964-ig már hivatalosakat. Világbajnokságokat 1953-tól, világkupát 1989-től írtak ki. 2005 óta a csapat- és az egyéni világbajnokságot már nem azonos időben és helyszínen, hanem eltérő években bonyolítják le. 1936-ban 100 teli, majd 2002-ig a férfiaknak 200, a nőknek 100 vegyes, 2004-től mindkét nemnek 120 (4 × 30) vegyes a versenytáv.

Magyarország 1953-ban csatlakozott a nemzetközi szervezethez (FIQ). Átvettük a szabályokat, s a pályaméreteket. Bécsben vettünk részt 1957-ben először (a III.) világbajnokságon, ahol a férfi csapat mindjárt második lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában