új sorozat!

2021.01.19. 17:46

Eltűnt sportágak nyomában: sajnos lyukra futott a pécsi golf

Új sorozatot indítunk, ebben olyan sportágakkal foglalkozunk, amelyeket egykoron űztek a baranyai megyeszékhelyen, de azóta eltűntek a palettáról. A golffal kezdjük a sort.

Horváth László

Ma már a pályát sem lehet megtalálni Pécs határában, annyira benőtte a gaz. Lebontották az egykori klubházat, meg egyébként is szétlopták az egész volt sportlétesítményt. A látvány lehangoló, nehezen lehet elképzelni, hogy itt valaha golfoztak.

Pedig igen. A pályát 1993. július 9-én avatták fel. Azután rendszeresen játszottak itt, versenyeket is rendeztek. Mindig szóba került a fejlesztés, többszörös tulajdonosváltás közepette ezekből azonban nem lett semmi. A legutolsó szép reményű terv az volt, hogy 2008 nyarára elkészül a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 18 lyukú, különleges terepviszonyokkal rendelkező golfpálya, egy 84 hektáros területen Pécs és Szentlőrinc között, a 6-os út mellett. Mintegy négymilliárd forintos beruházást terveztek, a sportolókat egy 650 négyzetméteres klubház szolgálta volna ki, s a területre gyakorlópályákat is megálmodtak.

Mindez azonban meghiúsult. Az akkori tulajdonos, az Axus Golf Kft. be is jelentette, hogy 2006 tavaszán lesz az átadás. Addigra kellett volna elkészülnie a pályának, amely köré kiegészítő létesítményeket, gyakorlópályákat, apartmanházat, konferencia-központot, négycsillagos szállodát és wellnessrészleget terveztek. A nagyszabású beruházás viszont el sem kezdődött. Az Axus csődbe ment, felszámolták, a felszámolóbiztos a területet értékesítette, abból elégítették ki a hitelezőket.

Toma Árpád volt válogatott labdarúgó sokszor megfordult a golfpályán. A klubtitkárként dolgozó felesége révén került oda és lett ott igazolt játékos.

– Nekem való sportág volt, egészen jól is ment. Körülbelül nyolc-tíz évig játszottam, előtte nem volt ütő a kezemben – emlékezett vissza a napokban. – A klub megszűnése után egy ideig még átjártunk Hencsére golfozni, de az Pécstől 60 kilométernyire van, meg aztán nem olcsó az oda-vissza út sem. Jó pár esztendeje nem ütögettem már, nagyon aktuális lenne újra ütőt fogni, tervezem is. Persze erre Hencsén kerülhet sor.

A golf kapcsán arról is elhíresült az egykori focista, hogy rendszeresen ütögetett Malajzia belgrádi nagykövetével.

– Akkoriban sem Szerbiában, sem pedig Horvátországban nem volt golfpálya, ezért havonta egyszer-kétszer átjárt hozzánk a diplomata. Mivel nem hozott magával partnert, ott voltam én.

Sajnálja, hogy ez lett a pécsi golfsport és a pálya sorsa. De azt mifelénk feltehetően már soha nem lehet feltámasztani.

Lauber Dezső pályát tervezett

A játékot 118 évvel ezelőtt, 1902-ben Andrássy Géza gróf mutatta be a magyar fővárosban. Az első pálya Tátralomnicon épült 1908-ban, a későbbi többszörös magyar golfbajnok, a Pécsett született és itt érettségizett Lauber Dezső tervei alapján – róla nevezték el 1997-ben a pécsi sportcsarnokot. 1909-ben itt rendezték meg az első versenyt. A 20-as évekre a hazai golf az európai élvonalba emelkedett a jól képzett férfi és női játékosoknak köszönhetően, akik számos egyéni és csapatversenyt nyertek külföldön is. A golf 1952-re Magyarországon politikai okokból nemkívánatos sporttá vált, az újjászervezése a 70-es évek közepén indult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában