Töretlen siker

2021.12.27. 16:23

Komoly tudományos díjakat zsebeltek be a PTE TTK hallgatói

A PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézetében (STI) évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséges hallgatók szakmai és tudományos gondozására, mentorálására. Erről beszélt lapunknak Váczi Márk, egyetemi docens, intézetigazgató.

Czine Vanessza

20210924 Pécs Kutatók éjszakája programsorozat részeként bemutató a Pécsi Tudomány Egyetem PTE egészségügyi karának terheléses laboratóriumában Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN

Forrás: Laufer László

Fotó: Laufer László

– Mióta ilyen eredményesek a hallgatók? 
– Az utóbb három év kifejezetten eredményesnek bizonyult, ugyanis 2019-ben 16 hallgatót nevezetünk az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), amelyen minden negyedik hallgatónk első helyezést ért el saját tagozatában. A helyezések mellett intézeti hallgató nyerte a Rigler Endre-különdíjat, valamint a rangos Pro Scientia Aranyérmet is. 

– Tehát a rengeteg készülődés meghozta az eredményt? 
– A 2019. évi teljesítmény nem volt véletlen, ugyanis 2021-ben a PTE TTK STI szintén az élen végzett 30 nevezett hallgatóval és 11 helyezéssel (I–III.), valamint 6 különdíjjal. A kiemelkedő színvonal 2015 óta töretlennek mondható, amit az is bizonyít, hogy az egyes megmérettetéseken rendre a pécsi csapat bizonyult – összesített eredményeket az indulói létszámokhoz viszonyítva – a legjobbnak. A négy OTDK átlagát nézve a nevezett 83 hallgató közül 34 hallgató ért el dobogós helyezést, ami összesen 42%-os sikerességet jelent, ami mellé 11 különdíj is társul. 
 

– Nem csak a hallgatóknak köszönhető a siker, a felkészítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. 
– A folyamat természetesen olyan oktatók áldozatos munkájának köszönhető, akik időt nem sajnálva, a kötelező tantervi tananyag átadásán túl a tehetséges hallgatók magasabb szintű tudományos és szakmai felkészítését végzik. A minőségi tehetséggondozást az is igazolja, hogy az intézetben négy mestertanár aranyérmes oktató is dolgozik. 2015-ben dr. Wilhelm Márta, 2017-ben dr. Atlasz Tamás, két héttel ezelőtt pedig dr. Prisztóka Gyöngyvér és magam vehettünk át ilyen díjat a Magyar Tudományos Akadémián. 
 

– Mennyire motiváltak a hallgatók? 
– A legkiválóbb hallgatóknak járó Pro Scientia díj eddigi történetében 16 kitüntetésből 5 díjat intézetünk hallgatói nyertek. Soha ilyen erős kutatási hajlandóságot nem tapasztaltunk hallgatók részéről. A graduális hallgatói ösztöndíjak száma egészen lenyűgöző (2020-ban 29 nyertes pályázat), számunkra is nagyon motiváló, hogy már akár másodéves hallgatókban is fellobban a kutatási kedv. 
 

– Mivel tartják fenn a hallgatók motiváltságát? 
– A laboratóriumoknak egyre jobb a felszereltsége. Az, hogy felújított környezetben várják a kutató hallgatókat, szintén motiváló tényező lehet. Úgy tűnik, egyre több hallgató érzékeli, hogy a tudományos tevékenység hozzájárul szakmai fejlődéséhez, sikerélményt ad, és nem utolsósorban még pénzt is lehet vele keresni, hiszen az elnyerhető ösztöndíjak palettája szerencsére egyre szélesebb. Mindez összességében a kutatói utánpótlás-nevelést is erősíti.

Címkék#otdk#pte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában