Rali

2022.11.15. 19:01

Riválisuk fiaskójával zsebelték be a raliaranyat

A WRC2 korábbi világbajnoka, Mads Østberg révén először került külföldi pilóta vitrinjébe az abszolút magyar ralibajnoki trófea. Az évzáró Zemplén-rali után baranyai aranyat is ünnepelhetünk, Zsebe Gábor a Rally2 P12-es kategóriáját nyerte meg.

Szűcs Zsolt

Forrás: MW

Bár egy versenyt szezon közben kihagyott, amikor rajthoz állt, mindig elsőként is ért célba Mads Østberg és navigátora, Johan Johansson, a hat győzelem pedig természetesen éves bajnoki trófeát ért a norvég-svéd párosnak.  

A nemcsak gyors, de mint az évzárón is igazolta, fegyelmezett Citroën-pilótának a győzelemhez elég lett volna az első hétben zárni Zemplénben, hiszen a mínuszolás szabálya miatt (a legrosszabb eredmény törlődik) tetemes előnnyel rajtolhattak el a másfeles szorzójú idényzárón. Még az is belefért számukra, hogy a végül másodikként célba érő Csomós Miklós a két nap alatt több gyorsasági szakaszt – a tizenkettőből nyolcat – nyert nála. Utóbbiakat csak Vincze Ferencék szorongatták meg, hiszen a másik trónkövetelő, a szentlőrinci Topp Cars által felkészített Skodával száguldó Velenczei Ádám hamar búcsúra kényszerült.

A királykategóriában nem született baranyai győzelem, nem úgy a Rally2-ben. Pontosabban, ott sem egészen a zempléni utakon, de annak a versenynek az eredményeként. A P12-es géposztályban ismét beigazolódott a régi raliigazság, hogy nem elég időnként a leggyorsabban autózni, ugyanilyen fontos a technika, azaz a célba érés. Ez nem sikerült a futam talán legpechesebb párosának: Ruszkai Attila és Bodnár Attila Ladája ugyanis az utolsó gyorsaságin veszítette el a hátsó kerekét, így a zempléni mellett az éves dobogóról is lecsúsztak. Az ő fiaskójuk kedvezett ugyanakkor a történetesen a FiaSko SE színeiben versenyző baranyai Zsebe Gábornak és Mohácsi Lászlónak. Akik ezen a futamon ugyancsak technikai gondok miatt rajthoz sem tudtak állni, az ő Škodájuknak az új nyelestengeje nem érkezett meg időben, így ők az otthoni műhelyben szurkoltak, hogy 11 pontos előnyük elegendő maradjon a végelszámolásnál. A futamgyőzelmet végül Ruszkó Krisztiánék szerezték meg, ám az éves pontvadászatot és a géposztály bajnoki címét így is Zsebe Gáborék nyerték meg. 

A 2022-es ralibajnokság végeredménye. Bajnok: Mads Østberg, Jonas Johansson 251.4 pont, 2. Vincze, Németh 200.7, 3. Velenczei, Vánsza (Topp-Cars, Škoda Fabia Rally2) 172.5. 

Címkék#rali

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában