E-sport

2023.01.19. 19:00

A mai e-sportolóknak már a hasuk a kockás

Várakozás feletti népszerűsége miatt meghosszabbították a jelentkezést a PTE újdonságszámba menő e-sport-ösztöndíjára. Amit már tantárgyként is oktatnak, miközben a PEAC új játékosokat toboroz.

Szűcs Zsolt

Forrás: MW

Az élet mára ledöntötte az e-sportolókról, mint szemüveges, a képernyő előtt hatalmas szendvicseket majszoló, pókhasú „kockákról” szóló évtizedes sztereotípiákat. – Ha valami, akkor a mai játékosoknak a hasa a kockás, a megfelelő, sőt, kiemelkedő kondi nélkül ugyanis a képernyők előtt sem tudnának kellően koncentrálni – tudatja Novák Pál, a PTE-PEAC e-sport-szakosztályának vezetője, hogy bizony az „igazi” sportolás náluk is a mindennapok elengedhetetlen része. 

Egyre növekvő népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavaly év végén kuriózumként, amerikai mintára meghirdetett e-sport­ösztöndíjra várakozáson felüli számú hallgató jelentkezett. A PTE-vel közösen meghirdető Betme Entertainment Kft. ezért is hosszabbította meg február 15-ig a jelentkezési határidőt, hogy minél szélesebb körből választhassák ki a több százezer forint, szabadon elkölthető készpénzt ígérő pályázatra leginkább érdemeseket. 

A mára globálisan milliárd dollárokat is megmozgató e-sport a digitális világ egyik újdonságaként alapvetően formálta át a fiatalok hétköznapjait. Ma még elsősorban szórakozás, de nagyon könnyen válhat meghatározó hobbivá, akár karriercéllá. A PTE ebben is új utat mutat, és ugyancsak egyedülálló, önálló kurzuson mutatja be popkulturális, jogi, sportgazdaságtani és gyakorlati aspektusait a hallgatóknak. És nyilván nem véletlen, hogy a PTE-n oktató Novák Pál is éppen e témakörben készül doktori disszertációja megvédésére. 

A PEAC e-sport-szakosztálya az idén is szeretné tovább bővíteni a hazai mellett egyre rangosabb nemzetközi tornákon eddig megszerzett díjai sorát, így január elején új toborzóakcióba kezdett. Az új csapattagok számára ráadásul nemcsak a játéklehetőség ígéretével, hanem egy olyan képzéssel is, amely nyomán később akár a sportág menedzselésében is jártasságra tehetnek szert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában