Kosárlabda

2023.06.17. 14:20

A Sopron sajnálatos döntésével megnyílhat az út a pécsi együttes előtt

Móga Richárd

Fotó: Koncz Márton

A 2022-ben Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata a napokban sokkolta a sportág szerelmeseit, ugyanis mint kiderült, egyetlen kupában sem indul a 2023/24-es idényben. A klub anyagi okokra hivatkozik, ez pedig nagy kérdés, miként hat majd a vetélytársakra.

– Harminc év lezárására gyűltünk ma össze. Évek óta túlteljesítünk, noha az újkori magyar kosárlabdasport legsikeresebb klubja vagyunk – idézte az egyesület vezetőjét a gárda honlapja. Senkit nem lehet azért hibáztatni, mert nem akar bennünket támogatni. Senkire nem lehet azért haragudni, mert nem ezt a közösséget választja. Nem sikerült a klubot egy olyan dimenzióba helyezni, melyet megérdemelt volna. Szilveszter éjszakáján vált világossá, hogy ennek nincs realitása, neki kell állni egy reális tervet felállítani, mely az volt, hogy egyik nemzetközi kupában sem indulunk.

Ennek a döntésnek a folyamataként négy léigós nem kapott új szerződést. Czukor Dalmával szerettek volna még együtt dolgozni, de a kosárlabdázó külföldön próbázna. Mindenesetre Gáspár Dávid vezetőedző marad a kispadon, és a következő szezonban is a csapatot erősíti a korábban pécsi színeket erősítő Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Jelena Brooks, Varga Alíz, Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna és Erdélyi Alexandra. A Vasas Akadémiától pedig csatlakozik hozzájuk a 3×3-as válogatott alapembere, Papp Klaudia.

Szomorú történetekből pedig egyre több van: Dániában, a Viborg női kézilabda csapata nem indul el az Európa-ligában, mert a dán klub nem akar csődbe menni azzal, hogy nemzetközi kupában rajthoz áll. Spanyolországban, a férfi kosárlabda Eurokupa győztese, a Gran Canaria nem vállalja a szereplést a sportág elitsorozatában, az Euroligában, amely egy zárt bajnokság. A döntés oka, hogy a csapat vezetői nem akarják csődbe vinni az alakulatot.

– Ezzel gyakorlatilag légiós nélkül vágunk neki a következő szezonnak. A csapatot nem fogjuk magára hagyni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy méltósággal és büszkén tudjuk ezt az évet végigcsinálni – fogalmazott Török Zoltán, a csapat ügyvezetője.

Azt pedig láthattuk akár a PINKK-Pécsi 424 női kosárlabdacsapatánál is, hogy légiós nélkül nem egyszerű neki menni az élvonalnak. Persze nem megbántva a pécsi lányokat, a Sopron így is komolyabb játékerőt képvisel, de nagy kérdés, mire lesznek képesek egy ilyen kerettel.

Mindenesetre ez nagy lehetőséget kínálhat a többi magyar együttesnek a felzárkózásra. Vélhetően sokkal izgalmasabb meccseket láthatunk majd, a Sopron pedig majd nem fog tudni annyira elszakadni a mezőnytől, ezzel pedig nagy esély nyílik az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapata előtt.

A Sopron Basket az elmúlt idényben begyűjtötte 16. bajnoki címét és 11. kupaaranyát, az Euroligában pedig a negyeddöntőig jutott.

A Sopron Basket 2023/2024-es kerete: Fegyverneky Zsófia, Papp Klaudia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Erdélyi Alexandra, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Jelena Brooks, Határ Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában