Úszás

2023.06.20. 18:10

Száznyolcvan fokos fordulatot vehet Kenderesi Tamás doppingügye

Móga Richárd

Két hónapja futótűzként terjedt a hír, miszerint az olimpiai bronz- valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszót, Kenderesi Tamást doppingolással vádolják.

Az esetet követően egyesülete, a PSN Zrt. is kiállt a pécsi sportoló mellett.

– A PSN Zrt. természetesen teljes mellszélességgel kiáll Tamás mellett és támogatja őt az eljárás során a rendelkezésre álló információk és az ártatlanság vélelme okán – lehetett olvasni korábban a klub közleményében.

Ráadásul most úgy tűnik, hogy száznyolcvan fokos fordulatot vehet az ügy, hiszen mint kiderült, a Magyar Úszószövetség keretorvosa erősen kételkedik a biológiai útlevél alapján a Kenderesi Tamást elmarasztaló döntés tudományos megalapozottságában. Sőt, Dr. Kováts Tímea úgy véli, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) biológiai útlevelekre kifejlesztett rendszere ártatlanokat is elmarasztalhat.

A fent említett belgyógyász, kardiológus, sportorvos 2015 januárja óta a Magyar Úszószövetség keretorvosa és a Magyar Kajak-kenu Szövetség sporttudományi csoportjának tagja. Ahogy egy interjú során közölte, a WADA biológiai útlevél hematológiai modulját 2009-ben vezették be, 2015-ben azonban változás történt. Addig ugyanis direkt módon ki kellett mutatni a sportoló szervezetéből a tiltott anyagot, vagy direkt módon kellett bizonyítani a tiltott módszert, ahhoz, hogy doppingolással lehessen vádolni a versenyzőt. 2015 óta, ha a biológiai útlevél – amely egy matematikai modell – gyanúsnak minősít egy mintát, akkor ez önmagában elég ahhoz, hogy doppingolással vádoljanak egy sportolót.

Továbbá mint kiderült,  Kenderesi Tamás esetében több minta kezelésével kapcsolatban súlyos aggályok merültek fel, sőt – egyelőre ismeretlen okból – bizonyos érvényesen levett minták be sem kerültek a biológiai útlevelébe, ennek értelmében pedig az útlevelének adatai is hiányosak. Ráadásul a többek között Kenderesi Tamást is elmarasztaló döntés miatt már csak a Nemzetközi Sportdöntőbíróság, a CAS előtt lehet fellebbezni, ami – mint megjegyzik – rendkívül hosszú és költséges folyamat.

Szintén érdekes, hogy a vád alapjául szolgáló hat mintából négy 2017-es mint volt, egy 2021-es, és egy 2022-es. Utóbbit pedig kivették a vizsgálódásból a véradás miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában