Kosárlabda

2023.08.21. 20:30

Új csillag van születőben, és jövőre még jobban ragyoghat

Az NKA Universitas PEAC hazai nevelésű sportolójának számító kosárlabdázója, Adenike Olawuyi az elmúlt szezon végén berobbant a felnőtt csapatba, teljesítményével pedig kiérdemelte a válogatott meghívót. Nigéria legfiatalabb játékosaként társaival Afrika legjobbjai lett, sőt, a pécsi kiválóság találkozhatott a kupasiker után a tartományi vezetővel is.

Móga Richárd

Forrás: Adenike Olawuyi

– Ősszel kevesebb játéklehetőséget kapott az első csapatban, de az idei naptári évben valósággal berobbant. Mi volt a kulcs?

– Nagyon örültem az előző idényben, hogy lehetőségem nyílt néhány tapasztalt játékossal játszani, és nap mint nap velük együtt gyakorolni, edzeni, ez nagyon sokat segített a fejlődésemben. Sok mindent tanultam tőlük, és nagyon motiváltak a pályán és azon kívül is. Csak a gondolkodásmódom változott, és próbáltam jobban összpontosítani arra, amit csinálok. Ez a módszer nagyon sokat segített az egész szezon során.

– Hosszú távú szerződése van a baranyai csapattal. Nagy nyomásként éli ezt meg?

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek és lehetőséget kapok, és továbbra is részese leszek a csapatnak. Biztos vagyok benne, hogy látnak bennem valamit, ami miatt úgy döntöttek, hogy hosszabb távon együtt dolgozunk, és én nem fogom őket cserbenhagyni. Több erőfeszítést fogok tenni, mint az előző szezonban. Persze nem lesz könnyű, de minden bizonnyal a legjobbat fogom adni.

– Mennyire lepte meg a válogatott meghívó? Mit jelent Önnek a címeres mez?

– A válogatott meghívás nagyon sokat jelent, elhitette velem az „Álmok valóra válnak!” állítást, mert az egyik nagy álmom volt, hogy felvegyem azt a zöld-fehér mezt, ami a hazámat jelképezi. Hatalmas megtiszteltetés volt mindez nekem, és nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy ott leszek az Afrobasketen, és felkerültem a végső, 12 fős listára. Őszintén szólva nem nagyon számítottam rá, de Isten segítségével sikerült.

– Az Afrika kupa győzelem óriási bravúr! Sikerült már elhinni, hogy megvan az aranyérem?

– Nagyon büszke vagyok magamra, hogy részese lehettem mindennek! A legnagyszerűbb az volt a dologban, hogy ismét megnyertük az Afrika-bajnokságot, ezzel negyedik alkalommal lett győztes Nigéria. Nekem ez volt az első szereplésem a nemzeti csapatban, és ez egyben az első érem, amit a hazám színeiben szereztem, aminek nagyon örülök. Én vagyok a legfiatalabb a csapatban, szóval néha kételkedtem, hogy tényleg meg tudom-e csinálni, de később megváltozott a gondolkodásmódom, és örülök annak a néhány percnek is, amit a pályán tölthettem.

– A tartományi vezetővel való találkozást hogyan összegezné?

– Emlékezetes pillanatok voltak, az Afrobasket után fogadott bennünket Nigéria elnöke, és találkoztam államom kormányzójával is lakhelyemen, Osogboban. Fiatalként nagy megtiszteltetés volt találkozni ezekkel a nagyszerű emberekkel, ezek nagyon kedves pillanatok voltak számomra, örökre megmaradnak a szívemben.

– Mi a célja a közelgő idényben?

– A legfőbb cél, hogy a klubom a lehető legmagasabb helyre kerüljön a tabellán, amit biztos vagyok benne, hogy meg tudunk valósítani. Az Akadémián minden megvan ahhoz, hogy odaérjünk, és mi biztosan meg fogunk tenni érte mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában