Labdarúgás

2023.10.04. 20:30

Kitört a futball-láz, majd bemutatkozott az aranylabdás labdarúgó kiállítása

Focifesztivált és falunap keretein belül évtizedek után ismételten kitört a futball-láz Felsőszentmártonban, köszönhetően Hátsó füves futballmentő túrának. A nagy napon bemutatkozott a hercegszántói Albert Flórián-kiállítás, de megmérkőzött egymással a Szabad Föld-kupa két egykori győztese is.

Móga Richárd

Forrás: Hátsó füves

Fotó: Szabó Miklós

Biztos jónéhányan emlékeznek a Felsőszentmárton labdarúgócsapatára, akik 1996-ban még Szabad Föld Kupát nyertek, sőt, még az NB ­III.-ban is szerepelt a klub. A kupa fináléjában, amit a Bozsik stadionban rendeztek meg, a Veszprém vármegyei Kamond ellen küzdött meg a baranyai brigád. Kupagyőzelmük egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben: a tizennegyedik percben Csalos ügyesen játszotta át a védőket, majd öt méterről a kapu bal sarkába gurított. A negyvennyolcadik percben Szigecsán a Takácstól kapott labdát tizenhat méterről vágta a hálóba. A szépítésre a kilencvenedik percig kellett várni, ekkor Tóth büntetőből talált a bal sarokba (2–1).

A felsőszentmártoni együttes 2016-ban végleg megszűnt, azonban helyi fiatalok, akik a sikerek éveiben talán még meg sem születtek, kaphattak egy kis darabot ebből az életérzésből a Hátsó füves futballmentő túrának köszönhetően. Az egykoron népszerű csapat a Hercegszántóval vívott újjászületési mérkőzést, népzenei kísérettel, tamburaszó és horvát dallamok mellett. A két fél csatája már akkoriban is igazi csúcsrangadónak számított, hiszen egy örökrangadóról van szó, a Szabad Föld-kupa két egykori győzteséről, a falusi futballagónia két áldozatáról. Végül az ünnepi és fordulatos összecsapás 5–4-es vendéggyőzelmet hozott, de valójában senkit nem érdekelt a végeredmény, ez a nap sokkal többről szólt.

Biztos sokan nem tudják, hogy az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián szülőfaluja Hercegszántó, így ennek apropóján bemutatkozott a korábbi klasszis történetének szentelt kiállítás, amely a tervek szerint 2024 tavaszán nyílik az aranylabdás szülőfalujában.

Visszatérve Felsőszentmártonra, külön öröm, hogy Szolga József, a helybeli születésű és a felsőszentmártoni pályán nevelkedett horvát kisebbségi képviselő elmondása szerint, ha összejön tizenhat aláírás a lapon, amelyen a csapatba jelentkező, részvételüket megígérő fiatalok jelentkezését gyűjti, azonnal benevez a Baranya vármegyei III. osztályba. Hét esztendeje nyolc név sorakozott a papíron, a harmincfős játékoskeretből ennyien vállalták volna a stabil részvételt. Az induláshoz ez kevés volt, a bosszúsághoz viszont elegendő.

A Hátsó füves futballmentő túra felsőszentmártoni állomásának előkészítésében tevékenyen közreműködött Bogyay Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya vármegyei igazgatója is, a Pécsi MSC korábbi kapusa a helyszínen is betekintést adott a kistelepülések labdarúgásának környékbeli helyzetébe.

Kiemelte, hogy mivel Baranya 301 településéből 261-et ezer főnél kevesebben laknak, itt sokkal nehezebb fenntartani a nagypályás futballcsapatot, ezért is állt a Kistelepülések Alternatív Labdarúgó Programja (KALAP) nevű MLSZ-kezdeményezés élére, és az eredmény már mérhető: a tornarendszerű, kispályás, könnyített versengésben a 48 résztvevő csapat körülbelül ötszáz játékost „mozgat meg”. Emellett a baranyai igazgató örömmel venne részt a helyi kultúrát és labdarúgást ötvöző Hátsó füves futballmentő túra más megyei állomásának megszervezésében, mint mondta, „sajnos potenciális helyszín van bőven, hiszen sok helyen megszűnt a csapat”.

A Hátsó füves futballmentő túra 2023 tavaszi-nyári sorozata a zempléni vidéken véget ért, a baranyai plusz állomás után a szatmári és a zalai vidéken folytatódik a programsorozat: a Szatmári Főnix Panyolán mutatkozik be október 8-án, a Zalai Főnix pedig Pusztaedericsen játszik október 14-én, a mérkőzést futballtörténeti és kulturális program kíséri.

Fotó: Szabó Miklós

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában