Boccia

2023.11.07. 11:01

Év végén kiderül, milyen közel kerültek Párizshoz

Az elmúlt időszakban már futószalagon szállította a szebbnél szebb eredményeket a PTE-PEAC kiválósága, Szabó Alexandra, aki ismételten szép eredményekkel rukkolt elő, így parádésan zárta a 2023-as nemzetközi szezonját.

Móga Richárd

Forrás: PTE PEAC Lendület

Fotó: Thomas Bakker

Kirobbanó formában van a PTE-PEAC kiválósága, Szabó Alexandra, aki az elmúlt időszakban ragyogó eredményekkel rukkolt elő, ráadásul legutóbb a Kréta-szigetén található városban rendezett világkupán is maradandót alkotott. Külön öröm, hogy a magyar csapat egyéniben és párosban is dobogós helyezéseket szerzett, így a két arany- és két ezüstérem megszerzésével fontos pontokat sikerült gyűjteni a paralimpiai kvalifikációban.

A baranyai lány a magyar boccia válogatott eddigi legeredményesebb sportolója, tehát komoly teher hárult rá, de kezelni bírta a nyomást, köszönhetően többek között edzőjének, Szappanos Zoltánnak a segítségével. A BC4-ben versenyző sportember magabiztosan továbbjutott a csoportjából, majd kiemeltként bejutott az elődöntőbe. A fináléba jutásért folytatott küzdelemben gyakorlatilag átgázolt a brazil Josiane Silván (9:0), így onnantól kezdve már csak az aranyérem lebegett a szeme előtt. A döntő kiélezett párharcot hozott a görög Chrysi Morfi Metzouval szemben, és ezúttal elmaradt a bravúr: Szabó Alexandra 4:2 arányban vereséget szenvedett, és ezüstérmesként zárta az egyéni szereplést.

A folytatásban Hegedűs Lászlóval kiegészülve párosban is érdekelt volt. A magyar duó három győzelmet és egy vereséget jegyzett, s ezzel a dobogó második fokán fejezte be a világkupa szereplést.

Ezzel tehát lezárult Szabó Alexandra 2023-as nemzetközi szezonja, ahol egészen kiemelkedően szerepelt, hiszen négy versenyén hat érmet szerzett. Egyéniben két ezüst– és egy aranyérem, míg párosban (a páros tagjai: Berkes Gergő – PEAC, Hegedűs László – Szeged) két ezüst– és egy aranyérem volt a termése. Remeklését jól bizonyítja, hogy mind a négy versenyén döntőbe jutott Szappanos Zoltán tanítványa.

– December végén derül ki, hogy mindez mennyire vitt minket közelebb a párizsi paralimpiához egyéni kategóriában. Mindenesetre azt már biztosan tudjuk, hogy márciusban a páros paralimpiai selejtezőben harcolhat a kvótáért, ahol tíz párosból az első három jut ki Párizsba – nyilatkozta portálunknak Szappanos.

Ugyan baranyai érdekeltsége nincs Hegedűs Lászlónak, de nem mehetünk el szó nélkül teljesítménye mellett. Elsőként jutott tovább csoportjából, sőt, egészen a fináléig menetelt, ott pedig a brazil André Martins Costa ellen mérkőzött meg, és a döntő játszmában felelmúlta ellenfelét, ezzel megszerezte az aranyérmet. Csakúgy, mint fiatal honfitársa, Nagy Vivien, aki a BC2-es kategóriában volt érdekelt. Érdekesség, hogy az első mérkőzését elbukta a huszonnyolc esztendős induló, de a folytatásban minden akadályt sikerrel vett, így sikerült bearanyozni a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában