Rali

2024.01.17. 20:30

Életük egyik legnagyobb kalandja előtt állnak – (GALÉRIA+VIDEÓ)

Egy életre szóló élmény előtt áll egy pécsi csapat, hiszen negyven napon át húszezer kilométert készülnek megtenni a Budapest-Bamako keretein belül, amely a sivatagi ralik lángját viszi tovább.

Móga Richárd

Fotó: Löffler Péter

„Idáig eltudtak jönni, ez is valami” – üdvözölte vicces megjegyzéssel az életük egyik legnagyobb kalandja előtt álló pécsi csapatot Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Igaz, egy jóval hosszabb és göröngyösebb út vár Dr. Gonda Tiborra, (Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar alumnusa és oktatója), Barnaki Zoltán ötletgazdára (PTE KTK alamnus), valamint Szász Istvánra. (PTE TTK alumnus), ugyanis a PTE-t képviselve negyven napon át húszezer kilométert tesznek meg egy Honda gépkocsival Freetown-ig a 2024-es Budapest-Bamako rali keretein belül.

A legendás Dakar-rali egyetlen szellemi örököst hagyott maga után. A Budapest-Bamako a sivatagi ralik lángját viszi tovább Afrikában. A rajt nem Párizs, hanem Budapest. A cél pedig mindig egy más nyugat afrikai város, ezúttal Sierra Leone fővárosa, Freetown.

Az indulók természetesen nem mennek üres kézzel, hatvan kilónyi támogatás tovább nyomja a jármű súlyát, de tartalék dízelolajat, vizet és fertőzésveszélytől tartva konzervekkel is bespájzoltak.

– Szerintem ez egy nagyon nagy élmény lesz számunkra, és én mint turizmusoktató is tudok meríteni azokból, amit majd ebben a három hétben tapasztalni fogok – osztotta meg gondolatait Dr. Gonda Tibor. – Oktatási kötelességemnek minél előbb szeretnék eleget tenni, így én hazarepülök majd Dakarból, a két kollégám viszont egyénileg hazavezet, úgyhogy elég komoly feladat előtt állnak.

Járművükön rengeteg matrica szemet szúr, de talán a lökhárítón megtalálható angol mondat mosolyogtat el mindenkit: „ha gyorsan akarsz menni, akkor menj egyedül, ha viszont messzire akarsz eljutni, vigyél magaddal társakat.”

A BAMAKO január 26-án indul, folyamatosan beszámolunk majd a fejleményekről.

Egy piros zsigulival már sikerült, így talán ez is motiválja a komlóiakat
Bármilyen hihetetlennek is hangzik, a világon bárhol is járjunk, mindig jó esély van arra, hogy találkozzunk egy komlóival. Legalábbis a helyiek így vélekednek, tapasztalva az elmúlt esztendőket.
Nos, így már nem is olyan meglepő, hogy Szetele László, Mohácsi Krisztián, Balogh János, Szász Márton személyében egy komlói csapat is útra kel, és megpróbálja teljesíteni a világ egyik leghosszabb amatőr rallyját.
Négy éve ez már egy piros zsigulival sikerült a somogyhárságyi plébánosnak, Molnár Attila atyának és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett közgazdász barátjának, Fáth Gergelynek. Támogatást kérve fordultak a Pécsi Tudományegyetemhez, hogy reklámfelületet biztosítva az autón támogassák a kezdeményezést, de az intézmény ennél továbbment, ugyanis a kalandvágyók adománycsomagokat adhattak át a rászorulóknak a PTE nevében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában