Úszás

2024.02.12. 20:30

A pécsi óriás volt a befejező ember, jegyet váltott Párizsba a magyar kvartett

Őrületes reakcióidővel ugrott medencébe a PSN Zrt. kiválósága, Jászó Ádám, aki Németh Nándorral, Szabó Szebasztiánnal és Mészáros Dániellel ötödikként ért célba a 4x100-as gyorsváltóban a dohai világbajnokság nyitónapján, így a párizsi olimpián is bizonyíthat majd a magyar kvartett.

Móga Richárd

Fotó: Istvan Derencsenyi

Nemrég még azt lehetett ünnepelni, hogy a győri Aqua Sportközpontban, a XVI. Győr Openen olimpiai szintet úszott a PSN Zrt. nagy reménysége, Jászó Ádám. Sőt, száz háton idejének köszönhetően (53.35) a hazai rangsorban megelőzte Kovács Benedeket, (53.67) és már csak Kós Hubert (53.12) áll előtte. Ezúttal pedig a dohai világbajnokság nyitónapján alkotott maradandót Németh Nándorral, Szabó Szebasztiánnal és Mészáros Dániellel, ugyanis a 4x100-as gyorsváltóban ötödikként végzett a csapat, így a párizsi olimpián is bizonyíthat majd a magyar négyes.

Fukuokában ugyan nem jött össze a finálé, de most nyolcadikként becsúszott az együttes: Szabó (49.32), Mészáros (48.62), Jászó (48.43), Németh (48.29) felállásban elsőre 3:14.73-at sikerült jegyezni. Fontos megjegyezni, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány szabad kezet adott a négyes tagjainak, hogy milyen felállásban akarnak úszni, így a csapatkapitány, Németh Nándor azt javallotta a társaknak, hogy ő áll fel elsőnek, és leggyorsabbként megóvja az oldalhullámoktól a többieket. Szabó is repülőrajtos helyet akart magának, úgyhogy második helyre került, Mészárosnak megfelelt a harmadik pozíció, már csak az volt a kérdés, élete első világbajnokságán a döntőben Jászó Ádám mennyire érzi komfortosan magát a befejező ember szerepében.

Összességében bevált a terv, hiszen a két rutinos róka komolyan begyorsult: Németh 47.89-et, Szabó 48.27-et úszott, Jászó pedig szinte századra ugyanannyit mint reggel (48.44), csak Mészáros esett kicsit vissza (49.06). Igaz, utóbbinál tudni kell, hogy két nappal korábban futott be Amerikából, azaz nyolcórás időeltolódást kellett leküzdenie, továbbá semmilyen formában nem készítették fel erre a megmérettetésre, hiszen az egyetemi csapatban egyáltalán nem érdekelte az edzőket ez a világbajnokság. Mindenesetre a 3:13.66 azt jelenti, hogy az eddigi tizenharmadik pozícióból a hetedikre jött fel a kvartett az ötkarikás összesítésben, azaz jó pályát kapunk majd a párizsi előfutamban.

Na meg a pécsi óriásnál érdemes megjegyezni, hogy folytatta félelmetes bukaresti sorozatát, hiszen a rövidpályás Eb-hez hasonlóan ezúttal is 0.1-es reakcióidővel ugrott. Saját bevallása szerint visszafelé akadtak gondjai, de bebizonyította, hogy mentálisan nagyon rendben van, plusz minden mozdulata arról árulkodott, hogy még élvezi is a kihívást.

– Elmondhatatlanul örülök az ötödik helynek – nyilatkozta lapunknak boldogan a PSN Zrt. tehetsége, Jászó Ádám. –  Reggel még a döntőbe jutáson gondolkoztunk, az volt az elsődleges célunk, és szerencsére sikerült is bejutni, ráadásul délután tudtunk javítani az időn is, így nem lehet okunk panaszra. Ezzel hetedik nevezési időnk van a párizsi olimpián, ami nagyon jó jel. Azon leszünk a továbbiakban, hogy ezen javítani tudjunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában