Hírek

2004.11.30. 00:31

Két keréken guruló teniszvilág

Hajszálon múlott a nagy magyar bravúr: a világranglista 7. helyén álló, későbbi tornanyertes lengyel Kruszelnicki végül hatalmas csatában, 4:6, 6:3, 6:4-re hozni tudta a Farkas László elleni elődöntőt a Club Tihanyban rendezett kerekes székes Grand Prix teniszviadalon.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Prohászka Csaba (balra) és Farkas László az athéni paralimpián képviselte a magyar színeket
[/caption]A meccsvesztes házigazdának nem volt sok ideje a bosszankodásra, hiszen a páros elődön-tőben is akadt még egy fellépése, ám Farkas Lászlónak ezen a tornán mégsem a tenisz volt a fő foglalatossága. Főrendezőként megállás nélkül mozgásban volt: intézte az utazásokat, a szállásfoglalásokat, tárgyalt angolul, németül, figyelt a pálya rendjére, a reklámok elhelyezésére, számlákat írt, fotózott, vásárolni indult, pénzdíjat fizetett.

Toborozta a résztvevőket a jövő évi két nemzetközi versenyre: a nyári miskolci tornára, s a tihanyi eseményre, mely a  Grand Prix-so- rozat nagy európai versenyei közé tartozik immár esztendők óta.

– A füredi Navratyil Sándorral, a kerekes székes tenisz hazai úttörőjével a játék mellett intézzük az ügyeket. Nem panaszkodom, jó évet zártam: hála a támogatóknak, az idén sok tornára utazhattunk, s a paralimpián is ott lehettünk Prohászka Csabával. Nekem Atlanta és Sydney után a mostani volt a legjobb szereplésem. A 64-es mezőnyben a nyolcaddöntő kapujába értem, s köszönhetően a többi eredményemnek a világranglistán immár a 21. helyre rukkoltam előre.

A születése óta mozgássérült Farkas (34 éves) saját cégében dolgozik könyvelőként, s a kerekes székes tenisz hazai népszerűsítésén ügyködik, míg a balesetes gerincsérült Prohászka (40) a Sorstársak tévéadás egyik műsorvezetője, s nem mellékesen kakucsi alpolgármester. E Pest megyei községből furikázik hetente három alkalommal a fővárosba, ahol a Városmajori Tenisz Akadémia pályáin Farkashoz hasonlóan ő is István László edzővel gyakorol rendszeresen.

A sportág két magyar éljátékosa azt tervezi, hogy jövőre javít világranglista-helyezésén, s ha a pénz és a munka lehetőséget ad rá, több viadalon rajthoz áll. Itthoni dolgaikat illetően pedig azt gondolják, legfőbb feladatuk abban rejlik, hogy az ország minél több településére eljuttassák sorstársaikhoz a sport üzenetét: mozduljanak ki otthonról, jöjjenek teniszezni, kosarazni, vagy – mint a mostani játékosok közül Navratyil Sándor és Lelik Ferenc teszi – síelni, társak között sportolni.

Közel egymillió forintba kerül egy versenyszék

A fogyatékosok teniszsportja az épek versenyrendszeréhez igazodik. A szabályok is hasonlóak, egyetlen könnyítés, hogy a labda a második pattanás után is játékba hozható. Hazánkban 1992 óta létezik

a szakág. Jelenleg Budapest, Miskolc, Pomáz, Balatonfüred, Székesfehérvár számít hazai bázisnak. A versenyszék négyszázezer-egymillió forintos kiadást jelent.

A Tihanyban egyéni és párosgyőzelemet arató Kruszelnicki 2200 eurót vitt haza, s elmondta: Lengyelországban havi 1500 euró (kb. 370 ezer forint) állami támogatást kapnak a paralimpikonok.

Hungarian Open, Tihany

Grand Prix-kategória (összdíjazás 4500 euró):

3. Farkas László – Párosban: 3. Farkas, Prohászka Csaba GP/II: 3. Navratyil Sándor

– Párosban: 2. Navratyil, Serényi Tibor

GP/III: 1. Lelik Ferenc

Vigaszág I: 3. Prohászka

Vigaszág II: 2. Braun János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!