Hírek

2008.10.02. 15:42

Film – Szabadság – 56: Forgatókönyvíró-pályázat diákoknak

Egyetemisták és középiskolás fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy megvalósítsák 56-os filmelképzeléseiket. A Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatal forgatókönyvíró- és ötletpályázatára beküldött hat legjobb tervet a köztévé megvalósítja, és bemutatja 2009. október 23-án.

H. R.

1956. október 23-a a fiatalok forradalma volt. Bár az ötvenkét évvel ezelőtti tizen- és huszonévesek hősökké váltak, a mai fiatalokhoz hasonlóan ők is csak szabadon szerettek volna élni, szeretni, dolgozni és alkotni. Az 56-osok fiatalságának és forradalmának felidézésére a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió közös forgatókönyvíró- és ötletpályázatot hirdet harminc évnél fiatalabb diákok számára.
 
A kiírók olyan nyolcperces filmetűdterveket vagy legfeljebb háromoldalas ötleteket várnak a pályázóktól, amelyek az 1956-os forradalomról, annak fiataljairól szólnak, 1956-ban vagy a jelenben, egy helyszínen játszódnak. A pályázatokat október 28-ig kell elküldeni a Magyar Televíziónak, az ünnepélyes eredményhirdetés november 4-én lesz. Hat pályaművet díjaznak, a győztes alkotásokból film készül, amelyet a Magyar Televízió m1 csatornája jövőre, 2009. október 23-án 20 órától mutat be.
 
A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek elnökei Bereményi Géza és Pálfi György filmrendező, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer.
 
A pályázaton részt vehet minden magyarországi vagy határon túli magyar, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató, 30. életévét be nem töltött diák, aki forgatókönyvét (maximum 8 perc) vagy filmötlete leírását (maximum három A4-es oldal) 2008. október 28-ig eljuttatja a 1054 Budapest, Szabadság tér 17. postai, vagy a [email protected] e-mail címre.
 
A pályázati adatlap letölthető a www.magyarorszag.hu/filmszabadsag56, illetve a www.mtv.hu honlapról.

A Magyar Televízió elkötelezett a televíziós filmgyártás tradícióinak újjáépítése mellett. Lehetőségeihez mérten támogatja új alkotások létrejöttét, s bár anyagi forrásai korlátozottak, gyártási kapacitással és szakértelemmel egyre több dramatikus mű, tévéfilm, irodalmi adaptáció, sorozat létrejöttéhez járul hozzá. Ezen az úton mérföldkőnek számít például a 2005-ben útjára indított, kortárs irodalmi adaptációkat bemutató Könyveskép-sorozat, vagy az elmúlt évek egyik legsikeresebb tévéjátéka, a 2006 karácsonyán vetített Régimódi történet. A sor folytatódik a 2007-ben indított Tűzvonalban, illetve idén a Presszó 10 című sorozattal. Mindeközben 2004 óta sikerrel fut az MTV saját gyártású sorozata, az Életképek is.
 
Összesen 28 magyar film − tévéjáték, dokumentumfilm, vígjáték, akciósorozat és televíziós műsor − készítésében vett részt koprodukciós partnerként 2007-ben a Magyar Televízió, és legalább ugyanennyi alkotást támogatott különböző pályázatokon a film bemutatásáról szóló szándéknyilatkozat kiállításával. A koprodukciók és a támogatások 2008-ban is hasonló mértékben, több mint egymilliárd forint értékben valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!