Hírek

2008.10.21. 08:21

Főügyészi offenzíva az újfasiszták ellen

Betiltják az újfasiszta szervezeteket Szerbiában, köztük valószínűleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is. A tilalom megszegése öt-tíz évig terjedő börtönbüntetést von maga után. A szerbiai újfasiszta mozgalom különösen Újvidéken és Belgrádban erős.

inforadio

Az újvidéki újfasiszták tavaly behatoltak az egyetemre, megzavartak egy előadást és megtámadták a tanárokat, egy utcai tüntetés alkalmával pedig összetűzésbe keveredtek a polgárokkal és a rendőrséggel is. A főszervezők néhány hetes, hónapos börtönbüntetést kaptak a rendzavarás miatt. A rendőrség betiltotta az újfasiszták múlt heti, Belgrádba tervezett gyülekezését, ennek ellenére mégis összegyűlt háromszáz fiatal, akire háromezer-ötszáz rendőr felügyelt.

Szerbia főügyésze hivatalos eljárást indít az újfasiszta szervezetek betiltásáért. A rendőrség öt-hat ilyet tart nyilván, köztük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, valamint a volt honvédek hagyományőrző egyesületét is. A betiltott szervezetek nem indíthatnak honlapot, nem szervezhetnek nyilvános megmozdulást, és nem adhatnak ki ellenséges propagandaanyagot. A tilalom megszegőit hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik, súlyosabb vétség esetén azonban akár tíz évre is rács mögé kerülhetnek. Az ügyészség véleménye szerint azért van szükség a szerbiai újfasiszta szervezetek betiltására, mert a hatalom eddig nem volt hajlandó erélyesebben föllépni ellenük.

A legerősebb ilyen alakulat, az újvidéki Nemzeti Arcvonal máris nevet változtatott, és Új Szerb Program fedőnév alatt harcol tovább a szocialista igazságért és a szerb nemzeti érdekekért.

Ezek is érdekelhetik