Hírek

2010.08.13. 13:29

Babaétel, arcápoló - Mit szeretünk gyógyszertárban venni?

A gyógyszertárak kínálatában mind nagyobb szerepet kapnak egyes profiljukba illő napi fogyasztási cikkek. Tizenhat kategóriával, idén az első félévben több mint 6 milliárd forintot forgalmaztak a patikák. A legnagyobb bevételt száraz babaétellel, illetve arcápoló készítményekkel érték el. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Nielsen - Világgazdaság Online

A teljes hazai kiskereskedelmi értékesítésen belül – értéket tekintve - kiemelkedik a gyógyszertárak piaci részesedése száraz babaételből (53 százalék) és műfogsor rögzítőből, illetve tisztítóból (52).

Jelentős még a patikák súlya, az első félév adatai alapján naptejnél (22), lábápoló szereknél (17), arcápoló készítményeknél (16), babaápoló szereknél (14), továbbá teánál és intim szappannál (9-9), szúnyogriasztónál és ajakápoló szereknél (8-8).

Figyelemre méltó a tea mintegy 12 milliárd forintos teljes kiskereskedelmi piacán, hogy a drágább gyógyteák iránt növekszik a kereslet. Ez a patikák kínálata felé is orientálja a fogyasztókat. Annak ellenére, hogy például gyógyteánál egy csomagolási egység mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára idén májusban 816 forint volt, míg fekete teánál 627 forint.

A száraz babaétel értékesítése kimondottan a gyógyszertárakra koncentrálódik. Piaci részesedésük értékben 53 százalék, idén az első félévben. További közel egyharmadot pedig a drogériákban adtak el. Rajtuk kívül még a hipermarket csatorna játszik figyelemre méltó szerepet ennél a kategóriánál.

Az arcápolók kiskereskedelmi forgalmazásában a drogériák piaci részesedése kimagaslóan legnagyobb a bolttípusok között. Patikákban, a kategórián belül legnagyobb az arc- és szemránckrém részaránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!