Hírek

2010.08.01. 09:39

Gyenge balatoni szezon - Csak a wellness arat

Az idén május végéig a balatoni szálláshelyek 294 ezer vendéget fogadtak, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb Statisztikai Tükör című kiadványában.

MTI Eco

Az MTI által korábban megkérdezett szolgáltatók szerint is sokak számára gyenge volt az előszezon, de a főszezon nem rosszabb a tavalyinál. A balatoni turizmus azonban vegyes képet mutat: a rossz időjárás miatt gyengére sikerült előszezon után már van, aki nem panaszkodik, és van, aki behozhatatlan visszaesésről ad számot.

Az üdülőkörzet vendégéjszakáinak közel kilenctizede a szállodákban – elsősorban a három-, és négycsillagos kategóriájú szálláshelyeken – jelentkezett. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma összességében csaknem azonos volt az egy évvel korábbival, ezen belül viszont típusonként eltérően alakult. A wellness-szállodákban másfélszer annyi éjszakát regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, és több mint négytizedével nőtt az apartman-szállodák vendégéjszaka-száma is. A gyógyszállodákban ezzel szemben a külföldi vendégek 11, a belföldiek 9 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe. A szállodai vendégéjszakák több mint kétharmadát a zalai partszakasz szálláshelyein töltötték az idelátogatók, főként gyógy- és rekreációs céllal.

A balatoni szállodák a január–májusi időszakban egy kiadott szoba után átlagosan bruttó 11.484 forint – az egy évvel korábbinál 7,7 százalékkal kevesebb – árbevételt könyvelhettek el. Ezen belül a gyógyszállodákban, ahol átlagosan 11.138 forint volt, 12 százalékkal kisebb, a wellness-szállodákban viszont az előző évihez hasonló összegű, 14.185 forint volt az egy kiadott szobára jutó fajlagos szállásdíj-bevétel.

Ezek is érdekelhetik