Hírek

2010.08.13. 12:33

Vártnál jobb növekedési adat, borús kilátások

Az euró zóna 16 tagállamában gyorsult a gazdasági növekedés a második negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala szerint.

Reuters - Világgazdaság Online

A második negyedévben három éve nem látott mértékben növekedett az euróövezet gazdasága, továbbra is Németország és Franciaország teljesítménye a legerősebb, de a fellendülés akadozik.

A Eurostat közlése szerint a valuta övezet 16 tagállamának gazdasága átlagosan 1,0 százalékkal növekedett az első negyedévhez képest, és 1,7 százalékkal a 2009-es éve azonos időszakához mérten.

A közgazdászok véleménye szerint a ma közölt számok három és fél éve a legerősebb mutatók, az Egyesült Államok március-június időszakban elért növekedésénél is erősebb. Hans Bevers a KBC közgazdásza szerint ugyan a második negyedéves adat erősebb a vártnál nem várható az év további részében ilyen erős növekedés. Az euró zóna gazdasága követi az Egyesült Államok növekedési trendjét ahol már látható egy visszafogottabb növekedés.

Németország bizonyult az euróövezet motorjának gazdasága 2,2 százalékkal bővült. Ennél szerényebb ugyanakkor de jelentős növekedést produkált Franciaország is, az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal gyarapodott a gazdaság.

Az Európai Központi Bank közleménye szerint ugyan bíztatóak a második negyedéves adatok de a növekedés megrekedését jelzik előre. Az Egyesült Államokban és Kínában a világ két legnagyobb gazdaságában már tapasztalható a fellendülés elakadása.

Ezek is érdekelhetik