Óvatosan keljünk útra!

2023.01.20. 18:44

Baranyai rendőrök figyelmeztetnek: jön a fagy és a havazás

B. M.

Hétvégétől éjszakai fagyok, nappal pedig hideg, téli időjárás várható köddel, párás szitálással, hóeséssel, ezért kérjük a közlekedőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott, ráhullott csapadékot - közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a közösségi oldalán. 

A rendőrség elmondta, balesetveszélyes, ha a járművezető nem lát ki az autóból. Ne csak a szélvédőt takarítsák le, hanem az oldalüvegeket is, a jelző- és világítóberendezéseket és a motorháztetőre, valamint a gépkocsi tetejére hullott havat is, mert az a haladás során leeshet, és veszélybe sodorhatja a többi közlekedőt! A járműből való kilátás szempontjából alapvető, hogy az ablakok belülről is tiszták, páramentesek legyenek.

Arra is figyelmeztettek, hogy akik hosszabb útra indulnak, mindig tájékozódjanak a várható időjárásról, hiszen előfordulhat, hogy az ország másik felében akár 10 fokkal is hidegebb van! Kifogástalan, téli gumiabroncsokkal ellátott, téli időjárásra felkészített járművel keljenek útra!

Reggel az utak is jegesek, ezáltal csúszósak lehetnek. Közlekedjenek körültekintően, előrelátóan! Sebességüket mindig az út-, időjárási és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg! Ha ennek ellenére megcsúsznának, csökkentsék a fékezőerőt, hogy ismét létrejöjjön a tapadás az út és a jármű gumiabroncsai között, és a jármű ismét kormányozható legyen.

Ha mégis baleset történik, amelyben nem sérül meg senki és a felek meg tudnak egyezni egymással a felelősség kérdésében, nem szükséges rendőrt hívni. Azonban azt tudniuk kell, ha rendőrt hívnak, akkor az a helyszíni intézkedés során figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki vagy feljelentést tehet - emelték ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!