Közélet

2007.05.03. 12:51

Buszbérletek tripla áron, egyetemistáknak

Baranya | Elsejétől megváltoztak a helyközi közlekedés tarifái - átlagosan négy százalékkal, ami olykor huszonöt is lehet. Csak a bérlettel utazó általános és középiskolások járnak jobban, a legnagyobb vesztesek az egyetemisták.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A reformok jegyében alakította át a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) május 1-jétől az utazási kedvezmények rendszerét. A tárca honlapján hosszas sajtóközlemény olvasható arról, miért és hogyan változtatta meg a minisztérium a közösségi közlekedés tarifáit.
A módosítások életbe lépésével egy időben olvasóink jelezték lapunknak, hogy meglepően magas összegeket kértek el tőlük a sofőrök a jegyekért tegnap, amikor buszra szálltak. Minden bizonnyal a pénztáraknál is sokan panaszkodtak, amiért a korábbi összegnél jóval többet kellett fizetniük a buszbérletekért.

Még rosszabbul jártak volna, ha nem tiltakoznak

A Pécsi Tudományegyetemen még a múlt év végén határozták el a hallgatói önkormányzat vezetői, hogy tiltakoznak a GKM tervei ellen. Akkor a szaktárca engedett valamit, így a hallgatóknak köszönhető, hogy a levelezős diákoknak egyáltalán maradt némi utazási kedvezményük lakhelyük és iskolájuk között. Igaz, a korábbi 67,5-ről 50 százalékra mérséklődött, ahogy a nappalis egyetemisták is csak félárú jeggyel utazhatnak a korábbi 67,5 százalékos kedvezményhez képest. Bérletre jár nekik a 67,5 százalék, de korábban még több 85-87 százalék engedményt vehettek igénybe.

Mivel a GKM alapgondolata az volt, hogy a bérleteseket, illetve azokat támogassák, akik hosszabb utat tesznek meg, elsősorban azoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, akik kisebb távon utaznak és jegyet vásárolnak. Sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a buszjegyek meghirdetett, átlagosan négyszázalékos drágulása után másként kalkuláltak, amikor a tegnapi jegyre valót kikészítették. A kisebb távokat érintő, akár huszonöt százalékos jegyáremelés forintosítva úgy néz ki, hogy például tíz kilométer esetében százhatvan helyett kétszáz forintot kell fizetnie egy felnőttnek. Ez a hatszorosa a GKM által átlagosnak mondottnak.

Balázs Dezső, a Pannon Volán Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel figyelmünket, hogy a kisebb távokon a drágítás az utaztatással foglalkozó társaságok költségeinek figyelembevételével történt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új díj- és kedvezményrendszer egységes, azt központi, minisztériumi döntés határozta el, nekik a megállapított árakon kell utaztatniuk. Kérdésünkre, hogy nem számolnak-e azzal, a drágítás miatt visszaeshet a forgalmuk, úgy felelt: az sajnos már jó ideje csökken, amelynek rengeteg, többek között társadalmi és gazdasági okai vannak.

A legrosszabbul azok az egyetemista diákok járnak, akik legfeljebb néhány tíz kilométert utaznak lakhelyük és iskolájuk között, ezért rendszeresen havi buszbérletet váltanak. Nekik ugyanis akár az eddigi összeg közel háromszorosát is ki kell fizetniük a szelvényért.

A busz- és vonatjegyek árai a mostani átlagosan 4, illetve 17 százalékos emeléssel együtt idén már 10, illetve 36 százalékkal drágultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!