Közélet

2007.12.22. 07:26

Elfogyott az aszfalt, nem lesz körforgalom az idén

Nem tréfálunk: nincs aszfalt, ezért a kivitelező szerint biztosan nem tudják befejezni ebben az évben a Zsolnay-szobornál a körforgalom építését. Ha jó idő lesz, januárra talán elkészülnek. A Mohácsi úton sem ígérnek sok jót.

Babos Attila

Úgy volt, hogy november végéig elkészül a körforgalom a Zsolnay-szobornál. Majd Soó László, a PVV Zrt. vezérigazgató-helyettese azt nyilatkozta, december közepéig csúszik az építkezés, mert a munkálatok során nem várt fejleményekkel szembesültek. Például találtak közművet, amelyet nem jelzett térkép, s olyat is, amely elmozdult helyéről az idők folyamán. A héten Albert Pál, a cég közterületi főosztályvezetője azt ígérte, pénteken megnyitják a körforgalmat. Ám ez sem történt meg. Ismét érdeklődtünk a főosztályvezetőnél, aki elmondta, már csak az aszfaltozás lenne hátra, arra azonban sajnos nem tudják, mikor kerülhet sor. A kivitelező ugyanis már nem tud aszfaltot szerezni sehonnan sem. Az aszfaltkeverő üzemek ilyen hidegben leállnak, nem tudnak dolgozni. Hozzátartozik az igazsághoz az is – közölte Albert –, hogy újabb gondokkal kellett megbirkózniuk a héten, például több munkagép is elromlott. Ma délelőtt ezért konzíliumot hívnak össze a beruházás fő érintettjeivel. A főosztályvezető elmondta, ők még bíznak abban, hogy sikerül befejezni az ünnepig a munkát, ám újabb végső időpont megjelölésére kísérletet sem tesz, hisz a befejezés az időjárástól is függ.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kivitelező cég építésvezetője úgy véli, leghamarabb már csak januárban – ha jobb idő lesz – fejezhetik be a körforgalom építését a szobornál
[/caption]Ugyanezt mondja Horváth József, a kivitelező Swietelsky Építőipari Kft. építésvezetője is, azzal a különbséggel, hogy ők ma mindenképp befejezik a munkát. Csakhogy nem a végleges munkát. Ő egyértelműen leszögezte ugyanis, hogy leghamarabb már csak januárban – ha jobb idő lesz – fejezhetik be a körforgalom építését. Addig is terveik szerint egy ideiglenes felületi zárással a közlekedők előtt ma megnyitják a forgalmat. Megkérdeztük, hogy lehetséges, hogy egy ilyen nagyságrendű munkát aszfalthiány miatt nem tudnak befejezni. Az építésvezető kijelentette, cégüknek saját aszfaltüzemük is van, a csúszások miatt viszont mára túl késő lett – ő a váratlan helyzetek mellett más alvállalkozók késlekedéséről is beszélt –, az aszfaltot pedig „frissen” kell megrendelniük.

Árki Sándort, a Magyar Közút Kht. Baranya megyei igazgatóját a Mohácsi úti helyzetről kérdeztük. Ott november közepére ígértek átadást, ám még ma is le van zárva egy szakaszon az egyik sáv. Az igazgató úgy nyilatkozott, az ISPA közműberuházást el kellett végezni, ez megtörtént, az időjárás és a talaj laza szerkezete miatt azonban feltehetően leghamarabb csak januárban végezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!