Közélet

2008.10.25. 08:07

Kormányrendelet: megszünteti a vezetékes telefont a Telekom

Mindennemű előzetes egyeztetés és felvilágosítás nélkül küldött levelet az előfizetőknek a Magyar Telekom arról, hogy a jelenleg működő telefonközpontot Kákics község területén megszüntetik, és most használt telefonjaikat GSM-alapú vezetékes készülékre cserélik ki – e szavakkal kereste meg a Dunántúli Naplót a három település nevében Szekeresné Spang Lívia, Kákics polgármestere.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Elmesélte az eset előzményét is, miszerint az önkormányzatok május óta kérték a telefonközpont felújítását, de a szolgáltató folyamatosan elhárította a velük történő egyeztetést. További probléma, hogy e falvakban sokszor alig van mobil térerő, márpedig a GSM-alapú vezetékes telefonok ezen elven működnek.

Mindezt már megtapasztalhatták, mert néhány új előfizetőnél ilyen készüléket szereltek fel, ami sokszor nem vagy problémásan használható csak. Ráadásul e technológiával náluk nem lehet faxot és internetet használni. Márpedig utóbbira nagy szükségük lenne, az elengedhetetlen ugyanis háziorvosuk számára. Épp az internet miatt kérték a telefonközpont felújítását is. Arról azonban annak ellenére sem tárgyaltak velük, hogy a három településen mintegy ötven telefonelőfizető él. Pozitívumként csak azt említették, hogy az új rendszer miatt felmerülő áramköltségre a cég kompenzációt ígért.

Lapunk megkereste a Magyar Telekomot. Kérdéseinkre szűkre szabott választ kaptuk. Lényege, hogy egy 2004-es kormányrendelet alapján nekik kötelezettségük megszüntetni egy adott frekvenciasávban üzemelő berendezések további működését. Az említett baranyai falvakat ellátó jelenlegi távközlési rendszer pedig tartalmaz olyan berendezést, amelyet 2008. december 31. után nem üzemeltethetnek. Így szükséges technológiaváltást hajtanak végre, amelyről előzetesen tájékoztatták az érintett települések polgármestereit.

Duplán csalódtak

Hatalmas várakozás előzte meg a témában keddre összehívott, Kákics–Marócsa–Okorág önkormányzatainak közös testületi ülését, amelyen a képviselőkön túl a leginkább érintettek, a falusiak, az előfizetők is jelen voltak – mesélte Szekeresné Spang Lívia. A testületire a Magyar Telekom budapesti és pécsi vezetőit is meghívták, ám senki sem jelent meg Kákicson, amivel mélységesen megbántották őket. Amiatt is volt boszszantó a dolog, mert előzetesen senki sem jelezte a cégtől, hogy nem mennek hozzájuk – közölte Szekeresné.

Ezek is érdekelhetik