Közélet

2009.03.04. 10:26

Egy asztal mellett a Magyar Gárda és a Cigány Önkormányzat

Az országban egyedülálló találkozó jött össze Mohácson szerda délelőtt: a Magyar Gárda és Jobbik képviselői tárgyaltak a baranyai Cigány Önkormányzat vezetőivel.

M. B.

Különös találkozóra került sor szerdán Mohácson, a Nemzetiségek Házában. Odry Tibor, a Jobbik helyi csoportjának vezetője találkozót kezdeményezett a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével, Kovács Istvánnal, a megyei közgyűlés tagjával. Az egyeztetésen részt vett a Magyar Gárda megyei „kommendánsa”, Hegedűs Attila is.

Odry Tibor azt mondta, azért kérték a találkozót, hogy „közös nevezőre jussanak”. Mind a Jobbik, mind a Gárda képviselői kijelentették, nekik személy szerint semmi bajuk a cigányokkal, ugyanakkor vannak olyan dolgok, amelyek Mohácson is zavarják a polgárokat. Példaként említették, előfordult, hogy roma fiatalok elvették nem roma gyerekek telefonját, illetve sorozatos tyúk-, és terménylopások is borzolják a kedélyeket egyes falvakban.

Kovács István kijelentette, amennyiben egy roma követ el bűnt, büntesse meg a hatóság, de ez nem a Gárda, vagy más civil szervezet feladata. Hozzátette azt is, szerinte nem lehet cigánybűnözésről beszélni, csak bűnözőkről. A roma politikus leszögezte, azt kérik a Gárdától, és a Jobbiktól, hogy ne vonuljanak fel cigányok lakta településeken, mert ez megítélése szerint csak tovább gerjeszti a feszültséget.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Eredmény nélkül zárult a találkozó (fotó: Laufer László)
[/caption]A „közös nevező” esélye ezzel egyben elillant, hiszen tárgyalópartnerei nem tettek ilyen ígéretet. Amint fogalmaztak, a Gárda „csak úgy nem vonul, csak ott, ahol a polgármesterek, vagy az ott lakók kérik, és ilyen esetekben erre a jövőben is sor kerül”.

Kovács többek között azzal próbált érvelni, a Gárda egyenruhája félelmet, riadalmat kelt, mire  a válasz az volt, hogy viseletük nem egyen-, hanem formaruha. Megismételte, a békés egymás mellett élés feltétele szerinte a vonulások abbahagyása, ellenkező esetben viszont ebből „akár háború is lehet”. A felek békében, de eredmény nélkül álltak fel az asztaltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!