Közélet

2009.07.11. 11:09

Magyar Gárda: kéttucatnyian a szimpátiatüntetésen - videó

Demonstráltak a Magyar Gárda betiltása ellen a szervezet baranyai tagjai: a pécsi Színház térre 100-150 szimpatizáns érkezett.

bz, zsj

A Magyar Gárda működését betiltó bírósági határozat és a gárda július 4-i budapesti demonstrációját kísérő rendőri fellépés ellen tüntettek szombaton az ország több városában, így Pécsett is a Magyar Gárda tagjai és a szimpatizánsok. A Színház téren alakzatban huszonegy gárdista vonult fel, páran a körülbelül másfél száz főre tehető tömegben vegyültek el.

A bő félórás pécsi megmozduláson, amit a helyszínen fél tucat egyenruhás rendőr kísért figyelemmel, elsőként Horváth Norbert megyei gárdakapitány beszélt egyebek között a gárda céljairól. Arról, hogy céljuk nem a hódítás, hanem a honfitársak, a nemzeti értékek védelme.

A pártok és határok fölött álló gárda nem politizál, a számlájára nem írható atrocitás, tagjai folyamatosan karitatív tevékenységet folytatnak. Talán az a bűnük, tette fel a kérdést a szónok, hogy van egy csoport, amelyik a magyarság mellett ki akar állni? Majd felkérte gárdistáit – akik ezt követően fogadalmat tettek –, hogy erősítsék meg a lelküket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Békésen véget ért a szimpátiatüntetés
[/caption]

A megyei kapitány helyettese, Muschicz Attila  keményebb hangot ütött meg. Magukat elnyomottaknak nevezve kijelentette, nem oszlanak fel, bármit is akarnak a „falakat fejelő országbitorlók”, a „ki tudja hányad rendű állampolgár magyarok, akik a cigányok védelmével vannak elfoglalva.” A kapitányhelyettes üzent a „mosdatlan szájú médiának”. „Ez a mi hazánk, nem az övék, pakoljanak, el lehet innen menni”, mondta, a mai politikai berendezkedést „cionista sz....iak demokráciájának” titulálva.

A Himnusz eléneklésével ért véget a szimpátiatüntetés, a megmozdulás békés volt. A tömegben is csak a közvetlen környezetnek szánták például azt a mondatot, hogy „Egy-két emdéefes, fideszes vagy emeszpés kommunistát szívesen látnék itt kötélen.”

A tüntetés a Király utcában mászkáló cigánygyerekek szerint valamiféle romanap volt, más a Géniusz című film forgatása részének tartotta, egy sétálgató család pedig abban maradt, hogy a színház előtt rendszeresen tartanak műsorokat.

A tüntetést percről percre követtük

14:50 - Békésen véget ért a szimpátiatüntetés

Fél óráig tartott a Magyar Gárda betiltása elleni szimpátiatüntetés Pécsen. A rendezvény atrocitások nélkül, békésen ért véget. Körülbelül 100-150-en voltak jelen a tüntetésen, a megmozduláson két beszéd hangzott el. A tüntetők közt kéttucat gárdista vonult fel. Mintegy tíz rendőr felügyelt a rendre, a városi rendőrkapitány is a helyszínen követte az eseményeket.

Horváth Norbert Baranya megyei gárdakapitány mérsékeltebb, míg helyettese Muschicz Attila radikálisabb hangon szólt az egybegyűltekhez. Muschicz Gyurcsány Ferencet idézve javasolta, hogy a gárda ellenzői hagyják el az országot. Mint mondta: el lehet menni.

13:51 - Lassan gyülekeznek a téren a tüntetők

Közel 50 szimpatizáns és nyolc rendőr tartózkodik jelenleg a Színház térren. A szimpatizánsok javarésze fekete nadrágban és fehér ingben, mint azt korábban Horváth Norbert Baranya megyei gárdakapitány kérte.

13:32 - Nyugodt a belváros

Fél órával a tüntetés előtt a pécsi Színház tér békés és nyugodt. Sokan nézelődnek, kávézgatnak. Semmi jele, hogy 14.00 órától demonstrálnának itt a Magyar Gárda betiltása ellen. Se gárdistával, se rendőrrel nem találkoztunk a Király utcában. A városháza közelében négy rendőrnő posztolt, akik valószínű a filmesekre vigyáznak, mert a Géniusz című film egy jelenetét veszik fel az épületben.

Információink szerint a Magyar Gárda több szimpatizánsa utazott fel a reggeli vonattal Budapestre az ottani tüntetésre.

Szimpátiatüntetés a Magyar Gárda mellett

Pécsett a Színház téren 14 órakor kezdődik a csütörtökön bejelentett demonstráció, amire 16 óráig kért engedélyt a rendőrségtől magánszemélyként Horváth Norbert Baranya megyei gárdakapitány.

Horváth Norbert a mozgalommal szimpatizáló szervezetek képviselőivel és a civilekkel együtt körülbelül ezer résztvevőre számít. A Magyar Gárda tagjai c lesznek, csendes demonstrációra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!