Közélet

2010.06.17. 19:42

Előzetesbe került a képviselő

A képviselő-testületi ülésen Páva Zoltán polgármester a hiányzókkal kapcsolatban közölte: Gelb Miklós független képviselő előzetes letartóztatásba került.

K. E. I.

A hírt döbbent csend követte, mert bár a városatyák tisztában voltak azzal, hogy a képviselő neve felmerült egy nyomozással kapcsolatban, a fordulat mindenkit meglepetésként ért.

Először 2009 áprilisában hallott a nyilvánosság arról, hogy Gelb Miklós és egy korábbi MSZP-s képviselő, T. Attila összefüggésbe hozható egy céges visszaéléssel, amely miatt nyomozást indított a Vám- és Pénzügyőrség. (T. Attila teljes nevét azért nem közöljük, mert már nem számít közszereplőnek.) Az információk szerint egy komlói, főként ruhaiparban érdekelt vállalat korábbi vezetői hamis orvosi igazolásokkal vettek fel embereket, és több százmilliós állami támogatáshoz jutottak utánuk. A cég ugyanis megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, amely jogosulttá teszi állami támogatás igénylésére.

Bár akkor sem a hatóság, sem az érintettek nem nyilatkoztak, a komlói cég új tulajdonosa elmondta, a kft.-t 2008 év végén vásárolta meg, és azóta – bár több hatóság, így például az adóhivatal is tartott ellenőrzést náluk – nem találtak semmiféle kivetnivalót a működésüket illetően. A felvetésre, mely szerint nem kizárt, hogy a kft. ügyvezetője és munkaügyi előadója is érintett lehet, azt mondta, amíg ez be nem bizonyosodik, ártatlannak tekinti őket. A tulajdonos hozzátette, az extraprofitot nem termelő kft. több száz embernek ad munkát, a cégről szóló negatív hírek miatt azonban az állásuk veszélybe került. Pár hónappal később kiderült, a félelem nem volt alaptalan, hiszen a külföldi megrendelések nagy részét lemondták, emiatt negyven főt bocsátottak el a komlói telephelyről.

A nyomozásról azóta semmit sem lehetett tudni, egészen csütörtökig, amikor a testületi ülésen elhangzott a képviselő távolmaradásának oka. Lapunk tudomására jutott, hogy Gelb Miklóst jelenleg Pécsett tartják őrizetben, míg T. Attilát rosszulléte miatt börtönkórházba szállították. A nyomozást folytató Vám- és Pénzügyőrség egyelőre sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta az értesüléseket, de annyit közöltek, hogy az üggyel kapcsolatban a jövő hét elején sajtónyilatkozatot tesznek közzé.

Pávát 15 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsíthatják

Nem Gelb Miklós az egyetlen komlói képviselő, akinek a neve felmerült egy nyomozással kapcsolatban. A tavalyi évben nagy vihart kavart a városban az eset, amikor kiderült, a részben megyei, részben önkormányzati tulajdonú Komlói Szociális Kht. szabálytalanul, áron alul értékesítette a volt ruhagyár egy részét.

A Fideszes Polics József és Kispál László feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt, a nyomozást lefolytató Kaposvári Rendőrkapitányság pedig megállapította, hogy a komlói önkormányzat vezetőjeként Páva Zoltán polgármester jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítható. Mivel azonban a polgármester akkor még országgyűlési képviselő volt, a Központi Nyomozó Főügyészség vette át az ügyet.

Lapunkhoz csütörtökön eljuttatott határozat szerint azonban, miután Páva Zoltán mentelmi joga megszűnt, az eljárást újra a Kaposvári Rendőrkapitányságnak kell lefolytatnia, figyelembe véve, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint „az ingatlan adásvételével 15 727 500 forint vagyoni kárt okoztak” az értékesítők.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!