Közélet

2010.08.11. 18:23

Eddig három pécsi polgármester-jelöltet neveztek meg

A Fidesz, a Jobbik és az MSZP már megnevezte, kit látna szívesen a következő ciklusban a városvezetői székben. Ön kire szavazna, ha most lennének a választások?

Nyaka Sz.

Az október 3-i önkormányzati választás előtt lassan már kialakulnak az erőviszonyok, egyre több párt közli jelöltjei nevét. Szerdán az MSZP pécsi szervezete tartott sajtótájékoztatót, ahol közölték: Baloldali Összefogás Választási Szövetség néven együttműködési megállapodást kötnek három másik szervezettel.

A szocialisták így a Magyarországi Munkáspárt 2006-tal, a Mecseki Bányászok Szakszervezetével és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségével közösen szállnak ringbe, de az együttműködés nyitott mások előtt is. A Baloldali Összefogás polgármester-jelöltként Meixner Andrást, az MSZP önkormányzati képviselőjét, Pécs korábbi alpolgármesterét indítja. Meixner András elmondta, 16 éve helyi képviselő, s úgy érzi, kellő rutinja van, hogy felmérje az önkormányzati teendőket.

A Jobbik előző nap jelentette be, hogy az őszi választáson Gyimesi Gábort indítja polgármester-jelöltként. A jelölt a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskolában tanít informatikát. Mint a bejelentésről szóló sajtótájékoztatón elmondta, sok a teendő, hogy Pécs egy élhetőbb város legyen mind a közlekedés, mind a közbiztonság terén.

A Fidesz-KDNP már korábban közölte, hogy Páva Zsoltot, Pécs jelenlegi polgármesterét indítja újra a városvezetői tisztségért folyó voksoláson. Amint az ismert, Páva Zsolt 2009 tavaszán Tasnádi Péter polgármester halála után kiírt időközi választáson lett Pécs vezetője, miután mintegy kétharmados többséget szerzett Szili Katalinnal, az MSZP jelöltjével szemben.

Ahogy az ország más részein, így Pécsett is kevesebb képviselőre voksolhatunk idén: 2006-ban még negyven városatya és a polgármester került be a testületbe, idén csak 27 képviselő plusz a városvezető juthat be.

Dátumról dátumra

A köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra, október 3-ára, vasárnapra írta ki az önkormányzati választásokat. A választói névjegyzékbe került szavazópolgárok legkésőbb augusztus 19-éig kapnak erről értesítést. A névjegyzéket augusztus 22-éig teszik közszemlére. A kopogtatócédulák gyűjtésére (erre mind a képviselő-, mind a polgármesterjelölteknek szükségük van) szeptember 3-áig nyílik módja a pártoknak, jelölőszervezeteknek. Az október 3-i választás egyfordulós, a szavazás reggel hat és este hét óra között zajlik.

Ezek is érdekelhetik