Közélet

2011.02.08. 10:51

EKF: Mészáros nem fizette meg a perköltséget

Végrehajtást indítottak Mészáros András ellen, mert nem fizette meg a vesztes perének a perköltségét.

Dunántúli Napló

A kultúrfővárosi program volt igazgatójának egy forintot sem ítélt meg a bíróság másodfokon tavaly októberben. Akkor döntés született arról is, hogy a tetemes, 1,7 milliós perköltséget a vesztes félnek, Mészáros Andrásnak kell megfizetnie. Amint az ismert, a volt főigazgató azért kezdeményezte a pert, mert jogtalannak tartotta 2008-ban történt menesztését.

– Mészáros András nem fizette meg az összeget – tájékoztatta a Dunántúli Naplót dr. Turi Attila, az egykori alperes, a Pécs2010 Menedzsment központ, ma jogutódként a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. jogi képviselője.

Az ügyvéd elmondta, hogy korábban részletfizetést kért a volt főigazgató, de kérésével kapcsolatban konkrétumokat nem közölt, ezért tavaly év végén – miután lejárt a fizetési határidő –, felszólítást küldtek neki, eredménytelenül. A végrehajtási eljárás elindítását ezután kezdeményezték.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mészáros András a jogerős döntés után (Laufer László képe)
[/caption]

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a továbbiakban a megyei bíróság által kijelölt, a volt főigazgató lakóhelye szerint illetékes végrehajtó jár el. A feltehetően hónapokon át tartó ügymenet egyben azzal is jár, hogy az eredetileg megítélt összegnél végül minden bizonnyal többet lesz kénytelen kifizetni Mészáros András, hiszen azt a végrehajtás költségei mellett már kamat is terheli, ezek együttesen több százezer forintot jelenthetnek.

Természetesen Mészáros Andrást is szerettük volna megkérdezni álláspontjáról, azonban kedden nem sikerült telefonon elérnünk.

Egy félidőt megnyert, egyet pedig elveszített

Elbocsátását követően Mészáros András bruttó negyvenmillió forintos kártérítést követelve perelte be a Pécs2010 Menedzsment Központot. Az eljárás első fokon tavaly májusban zárult le, akkor kilencmillió forintot ítéltek meg számára. A döntés ellen mindkét fél fellebbezett. Az ítélőtábla tavaly októberben kihirdetett jogerős határozatában azonban úgy látta, hogy a munkáltatónak megrendült a bizalma Mészáros Andrásban, ez pedig alapos oknak tekinthető a megbízási szerződés felmondására.

– Az első félidőt én nyertem, a másodikat nem. Elgondolkodtató, hogy néhány hónap alatt mi változott – nyilatkozta a volt főigazgató a döntést követően, és bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Több elküldött vezető is pert indított a város ellen

Amint az ismert, a pécsi önkormányzat több menesztett cégvezetője is perre ment. Legutóbb, január 6-án Varga Péter ügyében született döntés, ekkor a másodfokú bíróság is helyben hagyta a korábbi határozatot, amely szerint jogellenes módon mentették fel a pécsi vagyonkezelő társaság vezetői posztjáról. Az ítélet értelmében a Pécs Holding Zrt.-nek egyévi munkabérét, azaz 25 millió 440 ezer forintot kell megfizetnie számára. Tudomásunk szerint még zajlik a pécsi temetkezési vállalat volt vezetője, Rankasz Ernő kártérítési pere is. Őt 2009 őszén hívta vissza ügyvezetői tisztségéből a Pécs Holding Zrt., és rendkívüli felmondással megszüntette a munkaviszonyát. Rankasz Ernő egyévi illetményére tart igényt.

Dunántúli Napló Mészáros András a jogerős döntés után (Laufer László képe) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!