Közélet

2012.04.04. 10:51

Felszállt az árulkodó köd a csatornákból

Új berendezést próbáltak ki a csatornarendszerbe bevezetett ereszcsatornák felderítésére a Tettye Forrásház munkatársai.

DN

Köd gomolygott kedd délután a csatornahálózatból a pécsi Ledinán, a szokatlan látvány azonban csak azok számára jelentett rosszat, akiknél az ereszcsatornákban, a háztetőn is megjelent. Ez bizonyította ugyanis, hogy az esővizet szabálytalanul a szennyvízcsatornába vezették be – az ilyen illegális bekötések felderítésére vetett be egy új eszközt a Tettye Forrásház Zrt.

A szolgáltató kedden Pécsett a Ledinán próbálta ki a hordozható ködfejlesztő gépet, amely megkönnyíti a szennyvízcsatornába szabálytalanul bekötött esővíz-elvezetők felderítését. A szolgáltató munkatársai a mobil ködgenerátort az utcákban lévő csatornához csatlakoztatták, sűrű fehér ködöt áramoltatva a szennyvízhálózatba. A környezetre és egészségre ártalmatlan köd a csatornában szétterjedt, majd utat talált a szabadba, megmutatva az esetleges szabálytalan rákötések kiindulópontjait és az esetleges csatornahibákat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A ködfejlesztő segítségével távolról is kimutatható a szabálytalan bekötés, amely a rendszert feleslegesen terhelő esővizet juttat a szennyvízcsatornába
[/caption]

A pécsi szennyvízszolgáltató kiemelt figyelmet fordít az idegen vizek felderítésére, mivel a szennyvízhálózatba szabálytalan bekötés vagy műszaki hiba miatt bekerülő víz felesleges terhelést jelent a hálózatnak, a tisztítóművet pedig többletmunkára készteti, ami komoly pluszköltségeket és üzemeltetési nehézségeket jelent. Ráadásul ez a jelenség az egyik oka a várost elöntő nagyobb esők alkalmával előforduló csatornakiöntéseknek is. Ha hirtelen nagy menynyiségű csapadék kerül a szennyvíz összegyűjtésére szolgáló hálózatba, a kisebb átmérőjű, nem erre a célra tervezett vezetékrendszer nem tudja megfelelő kapacitásban elvezetni, így az esővízzel higított szennyvíz ki is önthet az aknákból.

A szakemberek igyekeznek feltárni és megszabadítani a rendszert ezektől a feleslegektől, eddig percenként 2000 liternyi, vagyis egymillió köbméternél több idegen vízforrást azonosítottak – ez félig megtöltené az orfűi Pécsi-tavat.

A trükközők mindent megtesznek, hogy az ellenőröket távol tartsák a területüktől, a kamerás vagy megfestéses eljárással együtt alkalmazott ködgenerátorral azonban hozzájuk is „bejutnak”. A köd szabadon terjed a csövekben és az ereszcsatornából feltörve elárulja, bizonyítja a szabálytalan bekötést.

A szakemberek szabálytalanság megállapítása esetén jegyzőkönyvet vesznek fel, és felszólítják az ingatlan tulajdonosát a szabálytalan bekötés megszüntetésére. A rajtakapott trükközők mélyen a zsebükbe nyúlhatnak: az ellenőrzés költsége, illetve az elmaradt díj a szabálysértő ügyfelet terheli, akinek ki kell fizetnie a bevezetett csapadékvíz mennyisége alapján visszamenőlegesen számított csatorna átalánydíjat, valamint a jogszabályellenes állapot megszüntetéséig a havi plusz csatorna átalánydíjat, ami több százezer forint is lehet.

A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a ködgenerátor tesztjének eredményeit kielemezve döntenek arról, milyen eljárásokat alkalmazva folytatják a szabálytalan bekötések felderítését.

Elválasztott hálózat

Pécsett a csatornahálózat elválasztott rendszerű, vagyis a szennyvizet és a csapadékvizet külön hálózat vezeti el, nem egy helyre kerülnek. A szennyvízcsatornába történő csapadékvíz-bevezetést kormányrendelet tiltja, a csapadékvíz kizárólag a csapadékvíz-elvezető hálózatba kerülhet. Ha nem vagyunk biztosak benne, például egy új ingatlan vásárlásakor vagy öröklésekor, hogy megfelelően vezetődik-e el az esővíz, a Tettye Forrásháznál a szolgáltatási szerződés megkötésekor kezdeményezhetjük az ingatlan díjmentes átvizsgálását.

Állítható, strapabíró fedlapokat helyeznek ki

A kiemelkedően forgalmas pécsi utakon a csatornafedlapokat is megviseli a terhelés. A Tettye Forrásház Zrt. áprilisban huszonöt helyen épít be új típusú öntvényeket, olyan technológiát alkalmazva, amely a hagyományosnál jóval tovább bírja a megpróbáltatásokat.

A szolgáltató az utak kezelőjével, a BIOKOM Kft.-vel egyeztetve választotta ki azokat a helyszíneket, ahol lecserélik a szennyvízaknák záró elemeit: a Jurisics úton öt, a Hungária és a Veress Endre utcában négy-négy, az Aidinger úton három csatornalefedést hoznak rendbe. A kilenc utcát érintő, ötmillió forint értékű beruházás során új, korszerű beépítési eljárást alkalmaznak, amely hosszabb, akár 10–15 éves élettartamot is biztosít. Az új, zajmentes, szintezhető fedlapok az út szintjébe állíthatóak, akár lejtős felülethez is igazíthatóak.

Pécsett mintegy 350 javítást-felújítást igénylő fedlap van, ezek harmada már megérett a cserére. A szolgáltatónak azonban a rendszeres lopások is sok munkát adnak: a tavalyi évben hetven fedlapot loptak el, idén már az első hónapokban több mint harminc tűnt el a pécsi utcákról. Ezeket a hulladékvasként eladott öntvényeket is a felújításra fordítható keretből tudják pótolni, ami szűkíti a valós műszaki igények kielégítésére felhasználható forrást.

DN A ködfejlesztő segítségével távolról is kimutatható a szabálytalan bekötés, amely a rendszert feleslegesen terhelő esővizet juttat a szennyvízcsatornába -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!