Közélet

2012.06.21. 19:40

Közgyűlés: a többség megszavazta az új utcaneveket

Új utcanevekről és a közétkeztetési pályázat lezárásáról is döntöttek a pécsi képviselők.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A nyári szünet előtti utolsó rendes pécsi közgyűlési ülést tartották a városházán. Egyórás zárt ülésen szavaztak a közétkeztetési pályázat lezárásáról. Elfogadták az előterjesztést, de egy kitétellel: a pályázat lebonyolítójának, a pécsi Elszámolóháznak a hétfői eredményhirdetés után húsz napja lesz arra, hogy a szocialisták felvetését megvizsgálva döntsön, érvényteleníti-e az eredményt. A szocialisták szerint ugyanis, mint megírtuk, a nyertesnek tekinthető pályázó hamis nyilatkozatot is beadott.

Nyőgéri Lajos, az MSZP képviselője közölte: büntetőfeljelentésen gondolkodnak. Nagy Csaba alpolgármester azt mondta, igaz, hogy több mint 200 millióval nőtt a közétkeztetésre szánt éves összeg a tavalyihoz képest, de a város az elvárásait is jelentősen szigorította.

A pécsi utcanevek átnevezéséről döntő szavazás előtt másfél órás vitát folytattak a képviselők. Egy kivételével minden, előzetesen változtatásra kijelölt utca neve más lesz októbertől. Az érintett lakóknak az okmánycsere okoz némi utánajárást, de ingyenes lesz. A város a szükséges lépésekről levélben értesíti a lakókat. A vitából két mozzanatot emelünk ki. Kóbor József (LMP) szerint jó ötlet lett volna, ha Marx György Kossuth-díjas magyar fizikus nevét viselte volna a jövőben a Marx Károly út, de a többség szavazata szerint a Wass Albert út még jobb ötlet. Elfogadták viszont Oszoli Dénes (KDNP) módosítóját, aki lakossági kezdeményezés miatt kérte, hogy a Sarló utcát ne nevezzék át.

Erre amiatt bólintottak rá, mert a Kalapács utca átnevezése után a Sarló utca önmagában már nem problémás – hiszen így a sarló és a kalapács már nem keresztezi egymást.

Régi és új buszos hitel

KÖLCSÖNRE SZORUL feladatai ellátása biztosítására a Tüke Busz, a hitelt a Pécs Holdingon keresztül veszik fel. A megszavazott előterjesztés szerint 100 milliós új folyószámla-hitelkeretet nyitnak a cég részére, s egy elvileg most lejáró, tavaly felvett hitel visszafizetését halasztják. Még a PK Zrt. részére vettek fel 300 milliót, de a második 150 milliós részt nem tudnák teljesíteni augusztusban. Ezt innentől egy évvel később is ráérnek visszafizetni, két részletben.

Reptér: halasztás

EGYELŐRE MÉGSEM hoz létre a város légimarketing-alapot, elnapolták ugyanis e kérdésben a döntéshozatalt Csizi Péter alpolgármester kérésére. A pénzügyi bizottság előzetesen támogatta a szocialista Schmuck Roland előterjesztését. Azzal, hogy most nem szavazták meg a négymilliós alapot, egyelőre valószínűleg az országos keretből sem kaphat pénzt a pogányi légikikötő. A reptér fejlesztését segítő civilek szerint marketingalap nélkül nehéz lesz eredményt elérni.

Nem tiltakoztak

DÖNTÖTTEK A tervezett oktatási átszervezésről, amelyről lapunk beszámolt a napokban. Szeptemberig hajtják végre az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben a leépítéseket, amelyek ellen ezúttal a pedagógus szakszervezet nem tiltakozott. Többségében ugyanis olyan tanárokkal és nem pedagógus dolgozókkal bontanak szerződést, akik nyugdíjba mennek, vagy más ok miatt tervezték már a váltást. A döntéssel ötven pedagógus és tíz nem pedagógus álláshely szűnik meg.

Százmillió a gazdaságnak

Százmilliós gazdaságélénkítési programot indít a pécsi önkormányzat, ebből 60 milliót közvetlenül a helyi adókat rendesen fizető pécsi vállalkozások kaphatnak pályázaton keresztül. Kővári János (ÖPE) szerint szociális szövetkezetet kellene alakítani a helyi termelők, gazdálkodók segítésére, de a gazdaságélénkítő programon keresztül juttatott támogatás is fontos lépés a helyzetük javítására, illetve hogy a Holding kezében lévő piacokon külön helyet biztosítanak a termelőknek.

Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!