Közélet

2012.11.16. 12:26

Csak négy-öt telet bírhat még ki a pécsi Jókai tér

A tél még nem is rombolt, a Jókai tér köveire mégis rossz ránézni. Mivel a jótállás lejárt, a javítást a város fizeti. Ráadásul 4-5 év múlva burkolatcsere kell.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Még a télnek sem futottunk neki, de a Jókai tér ismét olyan állapotban van, hogy rossz ránézni: mállottak, töredezettek az elszürkült kövek, sok női boka van veszélyben. Épp ezért volt érdekes a hír, hogy miután a teljes körű jótállás lejárt tavaly, immár bárminemű szükséges felújítás költsége a pécsi önkormányzatot terheli.

Nagy Csaba alpolgármestertől azt kérdeztük, hogy azokra az elemekre van-e még jótállás, amelyeknél a 2001-es átadást követően viszonylag hamar kiderült, hogy szükséges javítani, és esetleg azóta is (vagy újra) fennáll még a probléma.

Az alpolgármester közölte, annyit lehetett kialkudni, amit 2009-ben elvégeztek: a város a kivitelezővel közösen cserélte a legkritikusabb részeken a követ, és fugáztatta a teret, de az első fagy ezt a védelmet is hatástalanná tette. Hozzátette: a kövek sérülésének elsődleges oka, hogy a mészkővel burkolt téren egy időben nagy volt az autó- és teherautó-forgalom, s voltak, akik a tiltás ellenére is sózták telente a felületet.

A kivitelezéskor pattintásos technológiával rendelték meg a köveket, nem a fűrészeléssel, ami 7-8 millió forinttal drágította volna csak a beruházást, de az olcsóbb verzió mellett voksoltak a város akkori vezetői.

A tér hasonló stílusú újraburkolására megvan a szándékuk, de arra jelenleg nincs pénz, a munkát 4-5 éven belül szükséges lesz elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!