Közélet

2012.11.10. 10:00

Jönnek a bringás zsaruk

A rendőrségen érdeklődésünkre megerősítették, zajlanak a kerékpáros rendőri szolgálat bevezetésének előkészületei. Úgy tudjuk, tavasszal már feltűnhetnek a biciklis rendőrök a baranyai megyeszékhelyen.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Eddig jobbára csak a fővárosban láthattunk kerékpárral közlekedő rendőröket, várhatóan tavasztól azonban Pécsett is feltűnhetnek a biciklis járőrök. A Pécsi Városi Rendőrkapitányságon megerősítették, a program előkészítése elkezdődött. Az új típusú szolgálat a Készenléti Rendőrség kötelékén belül működik majd, de a városi kapitánysággal közösen határozzák meg feladataikat, a járőrök útvonalát.

A biciklis rendőrök természetesen „alkalomhoz illő” ruházatban teljesítenek szolgálatot, ami esetükben „rendőrség” feliratú pólót, és tavasztól kora őszig rövidnadrágot jelent. Úgy tudjuk, a zsaruk kerékpárjai darabonként mintegy százharmincezer forintba kerülnek. A kék-fehér színű bicikliket felszerelik a gumibot elhelyezésére alkalmas gyűrűkkel is. A bringás rendőröket szolgálatba állításukat megelőzően kiképzik a különleges feladatra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Várhatóan tavasszal Pécsett is feltűnnek a kerékpáros rendőrök
[/caption]

Az egyenruhások dolga többek között az lesz, hogy útbaigazítsák a turistákat, segítsék a kerékpárral közlekedő civileket, de persze a szokásos rendőri teendőket is ellátják. A biciklis szolgálat megszervezésének egyik célja, hogy növeljék a rendőrök jelenlétét a közterületeken, másrészről, hogy a bringások hamarabb odaérjenek egy-egy helyszínre gyalogos társaiknál.

A pécsi egyébként egy országos program része. A kerékpáros szolgálatot a fővárosban az év eleje óta tesztelik, s miután ott közmegelégedésre működnek, az Országos Rendőr-főkapitányság a vidéki nagyvárosokban is bevezeti. Úgy tudjuk, előbb a történelmi belvárosban, majd a Kertvárosban és az Uránvárosban is cirkálnak majd biciklis járőrök.

Autóval is: új rendőrkocsik érkeznek

Rövidesen megfiatalítják a rendőrség járműparkját, 1250 új Opel Astra Classicot vásárol az Országos Rendőr-főkapitányság. A kocsik 1600 köbcentis benzinmotorjai az Opel szentgotthárdi gyárában készülnek, az autók gyártása már megkezdődött. A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a Belügyminisztériumban szakmai, valamint költségtakarékossági szempontokat vettek figyelembe, amikor a vásárlás és nem az újabb lízing mellett döntöttek, mivel a gépjárművek megvétele a korábbi bérléshez képest mintegy ötmilliárd forinttal kerül kevesebbe.

Amint arról beszámoltunk, országszerte, így már Baranyából is visszahívták azokat a Ford Focusokat, amelyekre a rendőrség korábban lízingszerződést kötött. A megyében ez huszonnyolc gépkocsi átmeneti kiesését jelenti. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerint kivonásuk a főkapitányság rendes működésében nem okoz zavart.

Jön a Komondor, a magyar harci jármű

Akár a rendőrség és a katasztrófavédelem kötelékében is feltűnhet pár éven belül a közelmúltban bemutatott új, magyar fejlesztésű és gyártású harci jármű, a Komondor. A tervezők szerint a harckocsi néhány évtizeden belül a magyar honvédelem egyik meghatározó járművévé és eszközévé válhat. A prototípust olyan berendezésekkel szerelték fel, amelyek lehetővé teszik, hogy harci körülmények között végezzen felderítő feladatokat. Ugyanakkor békeidőben is sokoldalúan felhasználható, többek között vegyi anyagokkal vagy radioaktivitással szennyezett területeken.

Bármilyen terepviszonyok közepette is úgy lehet vele mintát venni a fertőzött talajból, hogy a járműben tartózkodó legénység nem kerül közvetlen kapcsolatba a veszélyes mérgekkel. A vizek szennyezettségét is meg tudják mérni műszereivel, sőt be is azonosítható a káros anyag.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!