Közélet

2013.02.11. 09:06

Egyetemfoglalás Pécsen, ismét ott éjszakáznak

A diákok határozatlan ideig nem hagyják el a PTE BTK-TTK épületét, mivel a kormány nem teljesítette az ultimátumban megadott feltételeket -írta közleményében a Pécsi Hallgatói Hálózat.

Babos Attila (Dunántúli Napló), bama.hu

-------------------------------------------------------------------------
KEDD
-------------------------------------------------------------------------

19:09 - Ismét az egyetemen éjszakáznak

Középiskolások és egyetemisták töltötték a keddre virradó éjszakát a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti aulájában. A negyvenöt legkitartóbb tanuló a felsőoktatásból való forráskivonás ellen szervezett hétfői tüntetés végén maradt az egyetemen. Amint azt kedd délután elmondták, nem foglalták el az egyetemet, Pécsett ehhez nem voltak elegen, de várják azokat, akik akár erre a lépésre is hajlandóak, ha nem hoz eredményt a kormány, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közötti szerdai egyeztetés. A tárgyalás végét még mindenképpen az Ifjúság úton kívánják megvárni, ezért szerda délutánig biztosan nem mennek el az egyetemről, újabb éjszakát töltenek ott – ígérték kedd délután.

07:40 - Egyetemfoglalás Pécsen is

Hétfőn az országos megmozdulásokhoz csatlakozva a Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK épületében kezdetét vette a két napos Szabadegyetem. Ezt követően az egyetemi polgárság csatlakozott a középiskolások által szervezett "Egyetemes Összeomlás" elnevezésű demonstrációhoz. A diáktüntés résztvevői azután közösen visszavonult a PTE BTK-TTK Campusára, ahol a fórum résztvevői megszavazták, hogy határozatlan ideig nem hagyják el az épületet, mivel a kormány nem teljesítette az ultimátumban megadott feltételeket. 

"Egyetértésünket fejezzük ki, és szolidaritást vállalunk a budapesti egyetemfoglalókkal. Az alternatív részmegállapodást a holnapi nap folyamán (02.12., 19:00, PTE BTK-TTK aula) a középiskolai és egyetemi polgárság fóruma elé terjesztjük, és a pécsi együttműködés értelmében, ha szükségesnek látjuk, megtesszük kiegészítő javaslatainkat. Továbbá a PTE BTK-TTK aulájában délután 4 órakor sajtótájékoztatót tartunk" - írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a Pécsi Hallgatói Hálózat.

-------------------------------------------------------------------------
HÉTFŐ
-------------------------------------------------------------------------

Vonultak a diákok Pécs belvárosában

„Anyu add el a házat, diplomát akarok” – ez a felirat állt a táblán, amelyet két fiatal tartott a 48-as téren, hétfőn nem sokkal öt előtt. Akkor még csak mintegy nyolcvanan-százan várták, hogy elkezdődjön az újabb tüntetés a kormány felsőoktatási politikája ellen.

A középiskolásokat végül több mint kétszázan hallgatták, a csípős időben láthatólag nem a „bulit” keresők jöttek el, hanem akik tudták, miért tiltakoznak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A 48-as térről indultak (fotó:Löffler Péter)
[/caption]

A múlt ősz végi tiltakozások hatására a kormány egy ponton módosította a felsőoktatási férőhelyek csökkentését célzó terveit, a Középiskolai Hálózat (KiHa) és a Hallgató Hálózat (HaHa) mozgalmak aktivistái azonban nem hagytak fel a tüntetésekkel.

Hétfőn Pécsett is e csoportok helyi szimpatizánsai szerveztek tüntetést, miközben a PTE-n szabadegyetemi előadásokat szervezett a Haha.

A 48-asról a Széchenyi térre vonultak a középiskolások, ahol az egyetemistákkal találkoztak, s együtt indultak el a bölcsészkar Ifjúság úti aulájába, ott fórumot tartottak, követeléseiket hangoztatva.

A tüntetők kiemelték, hogy nem valami ellen, hanem a jövőjükért, sőt közös jövőnkért állnak ki, s hogy pártoktól függetlenül demonstrálnak.

Az eseményekről élőben is beszámoltunk:

18:22 - Elindultak a tüntetők a BTK-ra

Mintegy 250 tüntető, középiskolások és egyetemisták indultak el a bölcsészkar Ifjúság úti aulájába, ahol fórumot fognak tartani.

Az élő közvetítést ezennel befejeztük, köszönjük a figyelmet! ha valami rendkívüli esemény történik a nap folyamán, arról természetesen beszámolunk.

18:10 - Találkozott a két csoport a Széchenyi téren

Mintegy 100-150-en voltak a Széchenyi téren. Az egyetemistákat várták, de nem találták meg egymást elsőre, volt egy kis zavar, ám a dzsámi mögött végül találkozott a két csoport. Az egyetemisták körülbelül hatvanan lehetnek. Mostmár 200 fölött van az összlétszám.

17:38 - Felduzzadt a tömeg, mennek a Széchenyi térre

Elindult a menet a 48-as térről Pécs főterére, miközben felduzzadt a létszám nagyjából 200-250 főre - számolt be tudósítónk a helyszínről. Megtudtuk, hogy nagy a hideg, de ennek ellenére fegyelmezettek voltak a beszédek, tartották az előre megbeszélt időkereteket. Jelenleg a Rákóczi úton vonulnak a Széchenyi térre, a rendőrök biztosítják az útvonalat. Ott is lesznek további felszólalások, majd a bölcsészkarra indulnak tovább.

Tudósítónk személyes megítélése szerint, míg decemberben kicsit bulinak tűnt a diáktiltakozás, ennek mostanra nyoma sincs, mérgesek a tüntetők. Míg mindezt telefonon diktálta kollégánk, szavát is alig értettük a "nem hagyjuk-nem hagyjuk" kiabálás közepette.

17:15 - Elkezdődött a demonstráció a 48-as téren

Körülbelül 80-100 ember van jelen, főként középiskolások. Juhász Péter szervező kezdte el a beszédek sorát, ő ragasztotta a Babitsban azt az ominózus plakátot, melyet a testneveléstanár leszedett a múlt héten. Juhász szerint azért vannak ilyen kevesen, mert a BTK-n szabadegyetem is zajlik a témában.

Fél hatig lesznek a 48-as téren, innen a Széchenyi térre vonulnak, ekkor indul a menet a BTK-ról is, szintén a pécsi főtérre, itt egyesülnek, majd visszatérnek az Ifjúság útjára.

''Anyu add el a házat, diplomát akarok" - felirattal ellátott transzparens is olvasható a tüntetőknél.

A Szabadegyetem egyik pécsi helyszínéről itt látható videóközvetítés:

Korábban írtuk:

Több pécsi iskola bejárata előtt a ma délutáni egyetemi, középsikolai tüntetésen való részvételre felhívó szöveget írtak krétával a járdára . Hasonlóképen a Zsolnay-szoborra is egy nagyobb felirat került a Magasházra kihelyezett molinóról ismert "EGYETEMES ÖSSZEOMLÁS" felirattal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] fotó: Holi Pál
[/caption]

A demonstráció - melynek plakátolása kapcsán az egyik pécsi iskolában incidens is történt -  öt órakor kezdődik a 48-as téren, ahonnan a diákok a Széchenyi térre vonulnak, onnan pedig a PTE BTK épületéhez.

A szervezők közelménye

".... Nem történelemkönyvekben akarjuk olvasni a saját történelmünket, hanem megélni azt. Mi is felelősséget tudunk és akarunk vállalni a jövőnkért. A gyülekezés, a közös véleménynyilvánítás a demokrácia klasszikus eszközei, élni kell velük. Nagy a felelősségünk, hiszen a kormány kommunikációjának, halogatott tárgyalásainak, részmegállapodásoknak becézett porhintéseinek célja, hogy kifogják a szelet a vitorlánkból! Mert spontán tüntetéseink az eddig hallott legőszintébb hangot ütötték meg!

Úgy tűnik, nem értik, hogy nem valami ellen állunk ki, hanem valamiért! Azóta az is nyilvánvalóvá vált, hogy a passzivitással olyan kockázatot vállalunk, ami veszélybe sodorja a város egyetemének fennmaradását. Több ezer munkahely és a város jövője forog kockán! Mi lesz a város sorsa az Egyetem összeomlása után?

Többé nem hozhatnak döntést az érintettek bevonása nélkül, mi is részesei akarunk lenni egy valódi, átgondolt, a jövőnk és az ország érdekeit maximálisan szem előtt tartó köz- és felsőoktatási reform előkészítésének! Követeléseinkhez ragaszkodunk, ultimátumot adtunk a kormánynak. Ez az ultimátum február 8.-án lejár!

Várjuk a diákokat, egyetemistákat, tanárokat, oktatókat, szülőket, mindenkit, akit érdekel az oktatás és a város jövője."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!