Közélet

2013.04.19. 19:17

Kifizetetlen Elcoteq-pénzek

Emberek tucatjai várnak a pénzükre az Elcoteq 2011-es bezárása és utána indult felszámolása kapcsán.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Sok embernek tartozik még az elcoteq, elsősorban olyanokról van szó, akiknek a bezáráskor esedékes munkabéreken és egyéb juttatásokon kívül más kifizetési igényük is volt a cég felé, de vannak olyanok is, akik az akkori kifizetések mértékét kifogásolják.

Mint az egyik érintett csoport jogi képviselőjétől megtudtuk, a Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete alapján a kifizetési igényt továbbították az Elcoteq Magyarország Kft. kijelölt hazai felszámolójához. A budapesti cég be is fogadta a követeléseket, jelenleg a besorolás jogcímén – munkabér vagy egyéb juttatás – vitáznak, ez ugyanis alapjaiban befolyásolhatja a kifizetés idejét, egyáltalán teljesülését.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zárás előtt az Elcoteq Szilva utcai csarnokában. Az utolsó hetekben már csak néhányan dolgoztak
[/caption]

Ha a követelések nem esnek a bérgarancia hatálya alá, akkor jelentősen csökkennek az egykori munkavállalók esélyei. A cég pécsi telephelyei teljesen üresek – a brit SmtXtra vásárolta meg az gyár eszközeit –, az ingatlanok kivétel nélkül jelzáloggal terheltek, az Elcoteq Kft. pedig a legnagyobb NAV-adósok listáján is szerepel.

Egyelőre még kivár az érkező Flextronics

A PÉCSI volt Elcoteq-telephelyek – Szilva utca, Finn utca – mielőbbi hasznosítását valószínűleg az ingatlanok státuszai is lassítják. Az épületek az anyavállalat Elcoteq SE korábbi bankhitelei miatt olyan mértékben terheltek jelzáloggal, hogy az nagyban megnehezíti értékesítésüket. Annak idején pont a kifizetetlen bankhitelek vezettek az európai nagyvállalat csődjéhez. Az utolsó ütemben mintegy 1500 dolgozót küldtek el a pécsi cégtől, amelyik 2011 elején még több mint háromezer embert, a 2007-es csúcsidőszakban pedig több mint hétezer munkavállalót foglalkoztatott.

HIÁBA HÚZTA fel tehát lobogóit az amerikai Flextronics a Szilva utcai gyárkapu előtt, a több magyar érdekeltséggel rendelkező cég egyelőre nem kezdte meg pécsi projektjének bővítését. Mint ismeretes, a Flextronics vette át a kínai Huawei gyártó- és szervizprogramját, az együttműködés a cserkúti gyárban zajlik.

Tovább bővít a Jabil

NÉHÁNY HETE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a két éve pécsi telephellyel is rendelkező amerikai Jabil Circuit Magyarország Kft. A baranyai megyeszékhelyen már több mint 500 embernek – sokuk volt elcoteqes – munkát adó cég a megállapodással is erősíteni kívánja magyarországi jelenlétét. A Jabil Szombathelyen 8000 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát, és az állami szerződés kapcsán hasonló fejlesztésekben bízik Pécs is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!