Közélet

2013.05.31. 15:50

Könnyebb lesz házikedvenccel nyaralni indulni a jövőben

Az Európai Parlament döntése alapján a hamarosan könnyebb lehet nyaralni a háziállattal.

Ny. Sz. (Dunántúli Napló)

A nyaralásra sokan viszik, vinnék magukkal a háziállatot is. Ez eddig komoly procedúra volt, de az Európai Parlament közelmúltbeli döntése alapján a következő nyaralási szezonban már könnyebb lehet – másfél év múlva új szabályok lépnek életbe.

A külföldi utazás előtt a háziállat gazdájának ellenőriznie kell, hogy érvényes-e még az állat veszettség elleni oltása.

A már beoltott, de a betegséggel szemben még nem ellenálló 12–16 hónapos állatok utazását megengedik az EU miniszterei által már informálisan jóváhagyott szabályok.

A jelenlegi szabályok szerint az illegális állatkereskedés megakadályozása miatt ötnél több állattal nem léphetünk át a határon. Az új előírások viszont mentesítik a korlátozás alól a tulajdonosokat akkor, ha bizonyítottan versenyre, kiállításra, vagy egyéb sporteseményre viszik magukkal a kutyákat, macskákat, vadászgörényeket.

Az új szabályzás egyértelműsíti az „állatútlevélre” és a veszettség elleni oltásra vonatkozó előírásokat. Az állat beazonosítására szolgáló iratot az erre feljogosított állatorvosnak kell kiállítania. Az iratnak tartalmaznia kell az állatba beültetett chip kódját, a veszettség elleni oltás részleteit és minden további információt az állat egészségi állapotáról.

2011 júliusa óta kizárólag az elektronikus chip segítségével lehet hivatalosan azonosítani a kutyákat, macskákat és vadászgörényeket (ezek az állatok hordozhatják a veszettség vírust). Magyarországon 2013-tól minden négy hónaposnál idősebb kutyába kötelező beültetni az azonosító chipet.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!