Közélet

2013.10.02. 18:22

Halpusztulás a Fekete-vízen: az Almás-patak tiszta maradt

Sokakat érdekel, hogy mi történhetett a Fekete-vízzel, miért pusztult el néhány napja rengeteg hal (csukák, harcsák, süllők) a horgászok által közkedvelt csatornában, milyen szennyezés érhette a területet.

K. Mayer A. (Dunántúli Napló)

Szerdán ismét érdeklődtünk a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, szerettük volna megtudni, hogy a helyszínen vett mintákból kiderült-e már, mi okozhatta a halpusztulást, ám a vizsgálatok még folyamatban vannak, így választ egyelőre nem kaphattunk.

A történtek természetesen sokak fantáziáját megmozgatták, vannak akik úgy vélik, a Szigetvári Konzervgyárból kerülhetett valami az Almás-patakba, majd onnan a Fekete-vízbe. Megpróbáltuk elérni az üzem ügyvezetőjét, Csizmár Józsefet, ám szerdán nem jártunk sikerrel. Ugyanakkor beszéltünk olyan horgásszal, aki rendszeresen pecázik az Almás-patakon, s tőle azt az információt kaptuk, hogy azon a részen senki sem tapasztalt halpusztulást, senki sem hallott ilyesmiről. Már pedig ez (legalábbis feltételezésünk szerint) azt jelenti, hogy nem a konzervgyár a ludas, másvalami okozhatta ezt a sajnálatos esetet – az interneten a témát kommentelők között van olyan, aki hígtrágyára gyanakszik.

Sajnos nem csak a Fekete-víz halállományát nullázták le a közelmúltban, mint ismert, így járt a Kapos Somogy megyei szakasza is. A folyó ezen részén teljes halászati és horgászati tilalmat rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik