Közélet

2014.02.11. 17:49

Rendőrségi évértékelő: eljárást indítottak egy 13 éves ellen

Új rendőrök jönnek Baranyába, céljuk javítani a biztonságérzeten. Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Dakos József.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Sokat várnak a körzeti megbízotti rendszertől és a közösségi rendőröktől a 2014-es esztendőben, mert az egyik fő céljuk javítani az emberek szubjektív biztonságérzetén – jelentette ki kedden évértékelő sajtótájékoztatóján Pécsett Dakos József dandártábornok, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Az általános biztonságérzeten az utcai jelenléttel, a bűnmegelőzési tevékenység további erősítésével is javíthatnak. Márciustól 41 fővel emelkedik a megyei állomány (ma 1541 fő), frissen végzett kollégákat vezényelnek minden kapitányságra, elsősorban Pécsre.

A statisztikai adatok szerint a főkapitányság nyomozási eredményessége 2013-ban tíz százalékot javult 2012-höz viszonyítva. Van azonban, amiben annak ellenére is önkritikát kell gyakorolniuk, hogy javultak eredményeik, például a lakásbetörések felderítésében, amely jelentős emelkedés mellett sem érte el a 16 százalékos arányt.

Tavaly négy emberölési ügyben nyomoztak (kettő Pécsett történt), mindegyik eset feltételezett elkövetőjét kézre kerítették. Az elmúlt 25 évben Baranyában évi 3 és 27 között volt az emberölések száma.

Érdeklődésünkre Dakos József közölte: valóban egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a fiatalok által és a fiatalok ellen elkövetett bűncselekményeknek, mert mindkettőben sajnálatos emelkedés tapasztalható. Ezt a súlypontok áthelyezésével lehet elérni, például a mostaninál is több iskolarendőrrel. Kapcsolódó friss hír, hogy nemrég bűncselekmény gyanúja miatt eljárást indítottak egy olyan fiú ellen, aki a 12. életévét már betöltötte, 14. évét azonban még nem. Ő az első, aki ellen akár vádat is emelhetnek Baranyában az új, 12 évnél idősebbekre vonatkozó szabályozás alapján. Ő idősebb társát fenyegetve szerzett pénzt hónapokon át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!