Közélet

2014.03.26. 17:25

Olaszi üzemavatás: Hargitai szerint baloldali kampányesemény volt

A Loschán Kft. kétszázmillió forintba került üzemcsarnokát és irodaépületét Gyurcsány, Loschán és Újhelyi avatta fel.

M. B. (Dunántúli Napló)

Amint azt kedden este a bama.hu-n megírtuk, a meghívó szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Újhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, valamint Loschán Ferenc, a baloldali összefogás képviselő-jelöltje és dr. Hargitai János kormánymegbízott vett volna részt a Loschán Kft. pályázati pénzből épült új olaszi üzemcsarnokának szerdai átadásán. A névsor pikáns, hiszen Hargitai a Fidesz-KDNP jelöltje ugyanabban a – mohácsi – választókerületben, ahol Loschán is indul, mindemellett nem fordul elő túlságosan gyakran, hogy a bal- és jobboldal képviselői egy rendezvényen vegyenek részt. Ez most sem lett így, Hargitai János lemondta részvételét.

A Dunántúli Naplónak nyilatkozva kifejtette, amikor hetekkel ezelőtt, mint a kormányzat képviselőjét felkérte Loschán Ferenc az ünnepségen való részvételre, igent mondott. Azt csak később tudta meg, hogy Újhelyi is ott lesz, de ezt még elfogadta, mivel ő az egyetlen szocialista, akinek közfunkciója van. Azzal viszont csak a hétfőn érkezett meghívóban szembesült, hogy Loschán Gyurcsányt is meghívta, mire úgy döntött, nem vesz részt a baloldali kampányeseményen.

Így a Loschán Kft. kétszázmillió forintba – a költségek felét európai uniós és hazai támogatásból fedezték – került 1500 négyzetméteres üzemcsarnokát és irodaépületét Gyurcsány, Loschán és Újhelyi avatta fel. Újhelyi István egyébként Hargitaira utalva azt mondta a ceremónián, olyan országban szeretne élni, ahol a kormány és az ellenzék képviselői együtt örülnek az európai uniós és hazai támogatásból elért eredményeknek.

Loschán Ferenc reagál

A képviselőjelölt megkereste a bama.hu-t, mert ebben a cikkben orábban azt írtuk, hogy nem értük el. Ezúttal nyilatkozott lapunknak:

"Nincs politikai múltam, az üzleti életből érkeztem, ott pedig nincsenek ellenségek, csak ellenfelek. Ezt szeretném meghonosítani a politikában is.

Szerintem egy térség akkor fejlődhet, ha abban minden politikai erő partner, bármelyik oldalon álljon is. Ma pedig még nem tudhatjuk, hogy jobboldali ellenfelem vagy én szerepelek-e sikeresen április 6-án. Úgy gondoltam, hogy egy kézfogás a választás előtt záloga lehetett volna egy későbbi együttműködésnek.

A Demokratikus Koalíció, amely felkért rá, hogy induljak a választáson, elkötelezett abban, hogy olyan politikai hovatartozással fogadjuk el az embereket, ahogy vannak. Ezen felül mostani jobboldali ellenlábasom és az MSZP egy akkori politikusa együtt adta át az előző üzemem Olaszon, 2008-ban, a legnagyobb békességben. Erre talán még azok a kollégáik is emlékeznek, akik ott voltak az eseményen.

Ezt a hagyományt szerettem volna folytatni, és sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormánymegbízott úr az utolsó este lemondta a meghívást.

Aki ott volt a szerdai programon, láthatta és hallhatta, hogy az ünnepség egyik szónoka sem ragadtatta magát nagy politikai szólamokra. Sőt, mindenki a politikai erők közötti együttműködés és az ország, a térség fejlődése mellett emelt szót.

Szívesen vettük volna ezt a baranyai kormányhivatal első emberétől is." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!