Közélet

2014.07.21. 12:38

Már vadásszák az albérletet Pécsen

A felvételi ponthatárok kihirdetése után varázsütésre megélénkül a megyeszékhelyen az albérleti piac.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A felvételizőknek most július 24-ig kell várniuk, hogy kiderüljön, bekerültek-e az egyetemre, sokan azonban nem bízzák a véletlenre, és már most elkezdtek albérlet után nézni. A pécsi lakáspiac ennek köszönhetően már az elmúlt hetekben éledezni kezdett, ami elsősorban annak tudható be, hogy a nyári szünetről visszatérő diákok zöme szeretne időben biztosat tudni a lakhatásával kapcsolatban. Különösen a külföldi diákok aktívak ebben az egészen szeptember közepéig tartó időszakban. Ebben segítőjük is akad, akik már az elmúlt napokban megszórták felhívó lapokkal a város albérleti szempontból keresett körzeteit.

Többéves gyakorlat, hogy már július végén–augusztus elején elkelnek a legjobb adottságú, frekventált helyen lévő, az egyetemhez és a belvároshoz közeli, 1,5–2–3 szobás, alacsony rezsijű téglalakások. Ez esetben persze az augusztust is ki kell fizetni, de a jó lakásért a diákok még ezt is vállalják.

Míg az elmúlt években egy 60 négyzetméter körüli, viszonylag jól felszerelt, jó állapotú lakást akár 70–80 ezerért is ki lehetett adni, addig most 55–60 ezer forintot ígérnek az érdeklődők. Ami az árakat illeti, Pécsett 18–20 ezer forint körül már lehet találni szobát, két és félszereséért pedig kisebb, másfél–két szobás lakást. Az árakat befolyásolja az egyetem közelsége is, illetőleg a külföldi hallgatók erősebb fizetőképessége. Így egy többszobás belvárosi lakásért akár 130–150 ezer forint plusz rezsit is elkérhetnek a bérlőktől a tulajdonosok. A belvárostól távolabb, a pécsi Kertvárosban pedig az olcsó panelok a legnépszerűbbek. Ezeket már havi 30 ezer forintért is meg lehet kapni.

Kivédhető az átverés, a lebukás

Bár az utóbbi időszakban egyre ritkábban, azért minden esztendőben akadnak vitás esetek a bérbeadók és a lakásbérlők között. Ezek elkerülése érdekében ajánlatos néhány feltételt kikötni, szabályt betartani. Az albérlővel kötött szerződésnek mindenképp tartalmaznia kell a bérlő lakcímkártyáján szereplő állandó címét, e nélkül ugyanis – ha például fizetés nélkül eltűnik – vagy kárt tesz a lakásban, nem vonható felelősségre. Ezenkívül a kaució összegét is fel kell tüntetni és azt, hogy mire fordítható az összeg, szintén meg kell jelölni. Fontos a felmondási határidő, valamint a mérőórák állásának rögzítése, ezenkívül a lakás és a benne található ingóságok állapotát is célszerű írásba fektetni. Nem érdemes eltitkolni az albérletből származó bevételeket, ugyanis egy hirtelen ellenőrzés okán, vagy egy „jóindulatú” szomszédnak köszönhetően sokba kerülhet a lebukás az adóhivatalnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!