Közélet

2014.09.15. 17:45

A városháza cáfolja Kővári János Magasházzal kapcsolatos állítását, Kővári kitart

A polgármesteri kabinetiroda szerint Kővári János nem mondott igazat arról, amit a Magasház bontásával kapcsolatban állított. Kővári pontatlanságról beszél. Lapunk tiszta vizet önt a pohárba.

K. E. (Dunántúli Napló)

A Dunántúli Napló hétfői számában adott interjújában Kővári János képviselő, polgármesterjelölt azt nyilatkozta, hogy a város három fővárosi céget hívott meg a Magasház bontási feladatainak pályáztatására. Az önkormányzatnak tettük fel a kérdést: valóban így van-e, és ha igen, akkor – korábbi városházi nyilatkozatokkal szemben – miért? Fel se merült pécsi, baranyai cég meghívása, nyílt pályáztatás lefolytatása?

A polgármesteri kabinetiroda a következőképpen reagált: „Kővári János nem mondott igazat, amikor a Magasház bontásával kapcsolatban azt állította, hogy a bontásra 3 pályázót hívott meg a város. Az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indított a Magasház bontásával kapcsolatban, arra bármely cég beadhatta az ajánlatát. Kővári János – mivel a közbeszerzési eljárás lezárása előtt nyilatkozott – megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért vizsgálni kell azt, hogy ezzel mekkora, mennyire súlyos kárt okozott Pécsnek.

Az eredményhirdetést, illetve a közgyűlés felhatalmazása alapján megkötött kivitelezői szerződéskötést követően részletes információkkal állunk ki a nyilvánosság elé és ismertetni fogjuk a bontás minden részletét. Azért csak akkor, mert a közbeszerzési törvényt nem szeghetjük meg, akkor sem, ha kampány van.”

Frissítve - A hír igaz, de pontatlanul lett közölve - állítja Kővári János

„A minap megjelent információk a Magasház bontásával kapcsolatban igazak. A Magasház bontásáról szóló előterjesztésben egyszerre lett kiírva a közbeszerzés a bontásra és annak műszaki ellenőrzésére.  A műszaki ellenőri feladatokra kiírt és lezárt pályázatával kapcsolatban, ahogy olvashatják, három pesti cég lett meghívva, egyetlen pécsi sincs köztük. Miközben több pécsi cég is alkalmas lenne ezen feladatok ellátására. A meghívott cégek a kiírási összeghatárnál magasabb összegre tettek ajánlatot, így a Gazdasági Bizottság eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. Ez az előterjesztés a város honlapján is olvasható, nyilvánosan bárki számára megtekinthető, mivel nyilvános ülésen került rá sor.

Felmerül a kérdés: kinek, miért érdeke ezen nyilvánvaló tények ellenére torzítani az információkat? Mi egy helytelen gyakorlatra hoztunk fel egy példát. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben minden olyan közbeszerzésre, ahová pécsiek pályázni tudnak, pályázhassanak. Ezért képviselőnk, Végh Péter javaslatára az új kiírásba már be is került egy pécsi iroda is. Szó nincs tehát semmilyen, jogosulatlan információról vagy büntetésről, akik erről beszélnek, félrevezetik az embereket” – írja közleményében Kővári

„A hír igaz, de pontatlanul lett közölve” – állítja Kővári János, egyértelműen utalva arra, hogy a Dunántúli Napló volt pontatlan. A valóság ezzel szemben az, hogy a Dunántúli Naplóban megjelent interjút Kővári János megjelenés előtt látta, és jóváhagyta a teljes szövegét.

Az MSZP is beszállt a Kővári-interjúnk kommentálásába

A teljes sajtóközleménytől eltekintenénk, ám néhány megállapítását alább olvashatja.

- "Kővári János szentté avatná magát?" - már a cím is igen erős.

- "A politikusok köpönyegforgatása régóta nem lepi meg az embereket. A köpönyegforgatás ékes példáját állítja elénk Kővári János."

- "Kővári Úr, az elmúlt 5 évben Ön hányszor emelte fel a szavát azért, mert rossz irányba mennek a dolgok? Mit tett Ön azért, hogy ez a reménytelenség kialakuljon?"

- "...Milyen döntéseket szavazott meg az elmúlt 5 évben, amelyek gazdasági lobbit szolgáltak és nem a pécsiek érdekeit?"

- "...Csendben nézte, ahogy Pécs a bűn városává válik"

- "Kővári János eltette szekrényébe narancssárga széldzsekijét, majd keresett egy civil köpönyeget"

- "A pécsiek azonban soha nem kedvelték a köpönyegforgatókat és az álszenteket. A pécsiek kezdenek felébredni"

Szerkesztőségünk szívesen várja az LMP, a Jobbik, a Moma és a független jelölt véleményét is a Kővári-interjúval kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!