Közélet

2016.05.29. 20:12

Késve, de számláznak - Mi lesz a szeméttel?

Csődközeli helyzetbe került több szemétszállítással foglalkozó cég az országban. Az önkormányzatok szerint a kialakult szituáció az állami központosítás, illetve a finanszírozás akadozásának következménye.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Bár több szolgáltató is csődközelbe került az országban, lapunk információi szerint megyénkben szerencsére nincs olyan ellátási terület, ahol a szemétszállítást végző cégek ne lennének elég tőkeerősek ahhoz, hogy néhány hónapnyi átmeneti bevételkiesést elviseljenek.

Április 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., ami azzal a feladattal jött létre, hogy a jövőben egységesen országosan bevételezze a hulladékszállításért fizetett pénzeket, majd annak meghatározott részét visszaossza a szolgáltatást végző cégeknek. Ám lapunk információi szerint az állami társaság még nem küldött számlákat, sőt, egyelőre azok elkészítéséhez alkalmas szoftverrel sem rendelkezik. Ilyen módon a szolgáltatást végző társaságok sem az ügyfelektől, sem pedig az állami cégtől nem kaptak forrást az elmúlt két hónapban, és néhánynak közülük már most megoldhatatlan feladatot jelent a bevételkiesés finanszírozása.

Lapunk körkérdése alapján kiderült, hogy Baranyában egyetlen településen sem kell attól tartani, hogy nem jönnek a kukásautók, hogy akadozni fog a szemétszállítás. Egyre többeket foglalkoztató gondként jelentkezik ugyanakkor, hogy az ügyfelek – magánszemélyek, társasházak, cégek – nem kapnak számlát, csekket, az sem tud fizetni, aki egyébként szeretne. Sokan attól félnek, hogy később számon kérik a nem teljesítést.

Érdeklődésünkre a terület egy szakértője úgy foglalt állást, hogy az állami cég csekkjeinek, elszámolásának hiányában nem követ el jogsértést, aki nem fizet. Érdemes ugyanakkor elkülöníteni az erre a célra szánt pénzt, ugyanis – várhatóan negyedéves elszámolásban – biztosan érkezik majd az első számla. Aki – magánszemély vagy társasház – nem teszi félre az erre szánt forintokat, annak könnyen gondot okozhat a többhavi tétel egyszeri teljesítése.

Díj központilag, maradnak a tarifák

A hulladékkezelésben kezdeményezett állami szerepvállalás kapcsán lapunk információi szerint országosan sehol nem emelkedtek a szemétszállítási tarifák. Sőt, egyes vélemények szerint az új felállás mögött a „rezsicsökkentés” folytatásának szándéka áll. Egy korábbi döntés értelmében a hulladékkezelési szolgáltatási díjat miniszteri rendelet formájában határozza meg a kormányzat, a jelenlegi tarifák a három évvel ezelőtt érvényes díjak befagyasztásával jöttek létre, azóta nem változtak.

Tanácstalanok a közös képviselők

Nagy Emil, a Laktász vezetője jelezte, hogy a megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) már több oktatást, elígazítást tartott, de még mindig teljes a sötétség a kérdéskörben. Azt várnák, hogy a NHKV nevezzen ki a területre egy tárgyalóképes és hatáskörrel rendelkező személyt, mivel a számlázással, adatközléssel, létszámváltozásokkal, ürítési mennyiségekkel és szelektív gyűjtéssel, valamint viszontszámlázási ügyekkel jelenleg nincs illetékes személy vagy szervezet a láthatáron. Úgy véli, hogy mivel a hulladékszállitás díja adó módjára behajtható, itt sem rezsicsökkentés a számla elmaradásának oka. Felmerül kérdésként az is: vajon az új szervezet díjat szedhet-e szerződéskötések nélkül?

Mire lesz elég az állami mentőöv?

Az NHKV a honlapján a napokban megjelentetett egy felhívást a közszolgáltatók számára a „likviditási hiány előfinanszírozásának” igényléséről. A határidőt azonban szűkre szabta, ugyanis mindössze négy munkanapot adtak a cégeknek arra, hogy hiteles alátámasztó adatokkal kitöltsék a bonyolult táblázatot. Ennek alapján csak az első negyedévre vonatkozó hiányhoz nyújt az állam segítséget, ám az új rendszer miatt addigi bevételeikhez áprilistól nem juthatnak hozzá a szemétszállítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!