Közélet

2016.08.30. 17:05

Rejtélyes körök egy bólyi kertben

Egy olvasónk kertjében rejtélyes körök jelentek meg a heves esőkkel járó augusztusi viharok után. Nyomoztunk, és kiderült a rejtély oka.

zsj

Sághy József, bólyi olvasónk néhány képet küldött be szerkesztőségünkbe, miután a sok esővel jött augusztusi viharokat követően furcsa körök jelentek meg a hosszú évek óta gondozott gyepén az udvarában és a haza előtt is.

Miután a szomszédai az ítéletidőben sűrű villámokat láttak a telke fölött, arra gondolt, hogy talán ez lehet a különös jelenség oka. Megkérdeztük az időkép.hu munkatárástól, hogy előfordulhat-e ilyesmi.

„Nem tudunk olyan közvetlen meteorológiai jelenségről, ami ilyen köröket okozna” – írta válaszában Berceli Balázs meteorológus a képek megtekintése után.

Ezek után a népszerű Bálint gazda honlapjának szerkesztőségét kerestük meg, és rövid időn belül választ is kaptunk.

„A fotókon minden bizonnyal úgynevezett boszorkánykörök láthatók. A gombagyűjtők gyakran találkozhatnak a természetben ezzel a jelenséggel: a gombák körbe rendeződve nőnek. Hasonló történik az ápolt gyepen is, amelyben a kör alakba rendeződött, talajlakó gombák egy időben nagy mennyiségű nitrogént szabadítanak fel a talajban (ez a korhadással járó talajérés egy jellemző folyamata). A nitrogén pedig növekedést és gyors fejlődést jelentő tápanyaggal látja el a füvet. Így a körökben zöldebb, gyorsabban növekvő fűcsomók fejlődnek" – írták válaszukban.

Címkék#A nap képe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!