Közélet

2008.10.14. 06:47

500 milliót bukhat Pécs egy elírt szerződésen

A Nick-udvar eladása nem kis port vert fel a városban, hiszen az ellenzék kevesellte az érte kapott árat, és kifogásolta az eljárásmódot, valamint a vevőt. Most újabb problémára derült fény: súlyos elírás van a szerződésben.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) nemrégiben kikérte a Pécs Holding Zrt.-től a Nick-udvar elidegenítéséről szóló adásvételi szerződést, amelyet a Holding ki is adott. Dr. Komlódi András ügyvéd, a TAKA elnöke örömmel tapasztalta a változást az önkormányzat cégeinél a közérdekű adatok nyilvánossága ügyében. (Mint arról beszámoltunk, korábban többször is elutasításban részesültek).

Azonban meglepetéssel észlelte, hogy a szerződésben az eladó, vagyis a Holding átvállalja a kötelezettségeket a műemléki felújítási, helyreállítási munkákkal kapcsolatosan, amely ellentétes az eredeti szándékkal. A 800 milliós vételárhoz képest ezek a kötelezettségek ugyanis akár a félmilliárdos nagyságrendet is elérhetik.

Dr. Komlódi András szerint, ha esetleg elírás történt, az felveti a szerződés aláíróinak, továbbá a bizottságok, a jegyző, a frakciók felelősségét, mindazokét, akik úgy hagyták jóvá a dokumentum tartalmát a közgyűlést megelőző előkészítés, illetve a közgyűlés során, hogy nem vettek észre benne egy ilyen rendkívül súlyos hibát. Hiszen ha elírásról van szó egy mindkét fél által aláírt szerződés esetén, akkor csak a másik fél jóindulatán múlik, hogy az később módosítható vagy sem.

Majdik Miklós képviselő határozottan emlékezik arra, hogy a közgyűlést megelőző gazdasági bizottsági ülésen észrevették a hibát, de azt nem tudta megmondani, hogy ennek lett-e bármilyen következménye, a közgyűlésen már biztosan nem került szóba. A jegyzőkönyv tanúsága szerint egy az önkormányzatnál serénykedő egyetemista gyakornok, Czoboly Gergely vette észre, és tette szóvá az ellentmondást, s hívta fel a figyelmet többek között arra, hogy az eladó helyett a vevő kötelezettségvállalásának kellene szerepelnie. Juhász István bizottsági elnök kérdésére, hogy ezek a javítások befogadhatók-e, a jelen lévő Varga Péter vezérigazgató igennel válaszolt.

Dr. Papp Judit főjegyző szerint mindez azért következhetett be, mert nagyon rövid idő áll rendelkezésükre az olykor rendkívüli mennyiségű dokumentum ellenőrzéséhez.

A vevő képviselője elmondta, hajlanak a módosításra

A Pécs Holding jogtanácsosa, dr. Szilasiné dr. Weisz Mónika a Dunántúli Naplót arról tájékoztatta, hogy a szerződést csak azután lehet módosítani, ha az hatályosul, vagyis azután, hogy jóváhagyták. A jóváhagyás a közgyűlésen történt meg, azután felvették a kapcsolatot a vevővel, a Nick Invest Ingatlanforgalmazó Kft.-vel, amely nem zárkózott el a módosítástól.

Miután a cég nyíregyházi képviselőjének Pécsre kell utaznia, és a két félnek, az eladónak és vevőnek a jogtanácsos jelenlétében kell aláírnia a dokumentumot. Erre hamarosan sort kerítenek. Dr. Szilasiné szerint emberi hiba történt, amely korrigálható még a pénzügyi teljesítést megelőzően. A Nick Invest ügyvezetője érdeklődésünkre megerősítette: hajlandó a pontosításra.

Házon belül a kisgazdák

Czoboly Gergely vetette fel azt is, hogy a szerződésben az önkormányzat kötelezettséget vállal a Kisgazdapárt Nick-tömbben található ingatlanának megszerzésére. A szerződésből ugyanakkor hiányzik, hogy amennyiben ez meghiúsul, ellehetetlenül-e vele együtt a szerződés vagy sem. Varga Péter szerint ha a városnak nem megy, a Holding majd megszerzi, ha kell, megvásárolják.

Szigorú műemlékvédők

Húsz centiméter vastag a műemléki dokumentáció, mondja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt pécsi irodavezetője, Weiler Árpád.

A feltételek szigorúak, hiszen nem lehet műemléki falat elbontani. A festett falakat meg kell tartani – még a válaszfalakat is –, csak a festések helyreállítása 380 millióba kerül. A tetőteret nem lehet átépíteni, s kötelező rekonstruálni az átjáró üvegtetejét.

A feltételek szigorúak, hiszen nem lehet műemléki falat elbontani. A festett falakat meg kell tartani – még a válaszfalakat is –, csak a festések helyreállítása 380 millióba kerül. A tetőteret nem lehet átépíteni, s kötelező rekonstruálni az átjáró üvegtetejét. A Nick-udvar rekonstrukciója során nagyon sok, szigorú műemlékvédelmi előírást kell figyelembe venni, ami becslések szerint félmilliárdba kerül majd -->

Címkék#Papp Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!