Közélet

2009.08.17. 19:48

Aquapark Orfűn: hogy valóban élvezni lehessen a strandot

Minden sínen van ahhoz, hogy megoldódjon a hányatott sorsú orfűi strand problémája. A gyönyörű környezetben új aquaparkot építtet a megyei önkormányzat, a munkálatok pár héten belül megkezdődhetnek.

M. B. (DN)

--------------------------------------------------------------------------
Cikkünk megjelenése óta megnyitott az aquapark Orfűn, ahol legutóbb legutóbb videót készítettünk - nézze meg!
--------------------------------------------------------------------------

A hamarosan induló orfűi aquapark-beruházás 1,3 milliárd forintba kerül. Az önkormányzat 623 millió forintot biztosít költségvetéséből a munkálatokhoz, a további összeget pályázati forrásokból teremtették elő.

– A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás zárása után, várhatóan szeptember közepén nyertest hirdethetünk – mondta a Dunántúli Napló érdeklődésére Horváth Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke. – Ezt követően a régi medence elbontásával kezdődnek a munkálatok, amelyek jövő júniusban érnek véget, vagyis a következő szezonra el is készülhet a létesítmény – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fürdő látványterve – Lesznek élménycsúszdák gyerekek és felnőttek számára is
[/caption]

A jelenlegi strandmedence területén új, feszített víztükrű élménymedencét, illetve versenycélokra is alkalmas medencét, és pezsgőmedencét építenek. Az egy vízterű medencében vízesés-barlang is helyet kap: a medence közepére kerülő sziget alatt egy barlangszerűen kialakított, fedett átjárót építenek, ahol vízesésen keresztül lehet ki- és bejárni.

Családi csúszda, ugródeszka, mászófal, váll-, és nyakmaszszázs, fekvőpadok is helyet kapnak a medencében, csakúgy, mint egy húszfős jacuzzi. Élménycsúszdákat is kialakítanak, elkülönítve a felnőttek és a gyermekek számára. Előbbiek sorában egy több szintes torony első szintjéről két versenycsúszda, a másodikról a kamikáze-, s a csőcsúszda, a harmadik szintről pedig a nyitott spirálcsúszda indul. Az egyenes vonalú, és a spirál gyermekcsúszdák sekélyebb medencékbe vezetnek, amelyek alkalmasak pancsolásra is.

– Az aquapark reményeink szerint új dimenzióba emeli nemcsak Orfű, hanem a megye turisztikai lehetőségeit is – vélekedett Horváth Zoltán. – Ez nemcsak az EKF évében, hanem később is sok vendéget hozhat a megyének, így a szállodafejlesztéseknek is lökést adhat, mindemellett nyilván a baranyaiak is szép számmal látogatják majd a létesítményt.

Meleg víz is kéne

A most induló beruházásnak még ugyan nem része, de a tervek szerint a földből előtörő meleg vizet is hasznosítanák a létesítményben: a medencék vizét melegítenék fel annak segítségével, így a földgáz kiváltásával olcsóbb lehetne az üzemeltetés. Horváth Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, van pályázati lehetőség a terv megvalósítására, amivel terveik szerint élni is fognak.

Az építkezés része viszont a jelenlegi sporttábor területén kialakítandó Víziturisztikai Központ, amely az aquapark kiegészítő eleme lesz. Az átalakítás érinti a vízpart melletti csónakházat, az épület korszerűsítése mellett új csónaktároló, pihenőház épül. A kikötő szintén megújul: a stég szerkezetét átalakítva úszó kikötőt építenek.

A strand nyugati részén, valamint a medence mellett található, jelenleg aszfaltos sportpályákat átalakítják, új burkolatot kapnak, strandröplabda-, strandfocipálya is helyet kap. A jelenlegi homokozó helyén játszóteret alakítanak ki, az oda szánt játékok mindenben megfelelnek a biztonságtechnikai előírásoknak.

Akár biciklivel is mehetünk majd a fürdőbe

Várhatóan ősszel ugyancsak elkezdődik a Pécset Orfűvel és Abaligettel összekötő kerékpárút építése is. A szakasz átadása minden bizonnyal további lökést adhat a turizmusnak is. A beruházáshoz a szükséges önerőt a pécsi és az orfűi önkormányzat biztosította, régiós pályázati forrásból félmilliárd forintos támogatás érkezett a megvalósításhoz. A tervek szerint 2010 tavaszára elkészülő út Pécsett a Magyarürögi útról indul, majd Égervölgy érintésével vezet a Remeterétig. A Mecsek északi oldalán jó darabig az orfűi út jobb oldalát kíséri, és a Vízfő-forrásnál, a Malomnál ér be a faluba. Orfűn érinti a faluközpontot és a strandot, majd a dombon átvágva – a két települést összekötő közúton – éri el Abaligetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!