Közélet

2012.02.02. 13:06

Bekeményített a tél - baranyai krónika

Csütörtöktől újra indul a tanítás. Szombaton 7-8 centi hó hullhat. Folyamatosan követjük az eseményeket.

bama.hu

18:53 - Befagyott a Dráva Drávaszabolcsnál

Szerdára virradóra a zajló jégtáblák is teljesen összetorlódtak a Dráván, a drávaszabolcsi híd környékén - írta Bachmann Tamás olvasónk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: Bachmann Tamás
[/caption]

A csónakkikötő állások tulajdonosai nagy erőfeszítéssel próbálták menteni a jég fogságába esett csónakokat, kikötő állásokat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: Bachmann Tamás
[/caption]

A hideg mellett immár a levegő minőségére is ügyelni kell több városbanközölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerdán a honlapján. Kilenc települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Esztergom, Dunaújváros, Ajka, Várpalota, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Oszlár levegője – s ebbe a kategóriába került Pécs is.

15:24 - Hétfőtől melegszik az idő

Csütörtökön mínusz 15 fokra számíthatunk - tudtuk meg a pogányi meteorológiai szolgálattól, a mínuszok jövő hét elejéig kitartanak. Hétfőtől melegszik az idő, szerdán már 0 fok lesz.

15:15 - Jég, elakadt autók - életet mentettek a tűzoltók

Több estben kellett jégcsapokat eltávolítani és elakadt járműveket kiszabadítani a tűzoltóknak Baranyában az elmúlt napokban.

09:47 - Az eddigi leghidegebb éjszaka

Pécsen néhány helyen -17 fokig süllyedt a hőmérséklet, Pogányban jelenleg -13 fok van, Pécsen a TTK mérője jóval "enyhébbet", -7 fokot mutat. A hőmérséklet kora délután általában -4 és -10, késő este -8 és -14 Celsius-fok között valószínű. Az extrém hidegen kívül veszélyes időjárási esemény nem várható, sehol sincs érvényben riasztás.

08:55 - Védőintézkedések a nagy hidegben
 
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is marad a rendkívül hideg idő északi széllel, a legalacsonyabb hőmérséklet a mínusz 18 fokot is elérheti. 2012. február 8-ától, szerdától a BIOKOM Kft. a zord időjárás miatt a szokottnál később, reggel 7 órától kezdi meg a hulladékszállítást. A rendkívüli hideg ugyanis nagymértékben igénybe veszi a kültéri helyszíneken dolgozók szervezetét, így nem csak a jéggé fagyott, nehezen mozdítható tárgyak jelentenek komoly balesetveszélyt, hanem az edények környezetében lévő csúszós felületek is.

Emellett az is gondot jelent, hogy a hulladékgyűjtők környékén a hó vastagsága 40 centi körüli és sok helyen nincs eltakarítva (ez egyébként a helyi rendelet szerint a háztulajdonosok dolga). A BIOKOM munkatársai rendkívüli erőfeszítéseket tesznek, hogy a hóból-fagyból ki tudják szabadítani az edényeket, amely nagyon lelassítja munkát. Egy-egy dolgozó egy nap alatt több mint 8 tonnányi súlyt mozgat meg ebben a nagy hidegben is. Ezért kérjük a Tisztelt Pécsi Lakosságot, hogy tisztítsák meg a hulladéktárolóik közvetlen környezetét és magát az edényt is, valamint biztosítsák a hulladéktárolókhoz vezető elérési utat.
 
A BIOKOM Kft. minden szabadban dolgozó munkatársa számára kötelezővé tette a munkavédelmi téli kabáton túl az egyéni védőeszközök használatát, így például kesztyű nélkül nem foghatják meg a fémeszközöket. A cég emellett melegedő helyiségeket biztosít a dolgozók számára – akár munkaidő alatt is, emellett korlátlan mennyiségben kapnak forró teát, amelyet termoszban vehetnek át munkakezdéskor.

18:38 - Teljesen befagyhat a Duna

Tovább tart a rendkívüli hideg, így nem is csoda, hogy a Dráva egyes szakaszain áll a jég, a hétvégére pedig a Duna egyes részei is befagyhatnak Dunaföldvár és Mohács között. Erre legutóbb 1985-ben volt példa, akkor még lovas kocsikkal is át lehetett kelni a folyón  Mohácsnál, olyan vastag volt a jég.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leáll a kompközlekedés Mohácsnál
[/caption]

Hogy most is rámenjen valaki a jégre, aligha fogják engedélyezni, hiszen az összetorlódó jégtáblák között a vékonyabb rétegek komoly veszélyt jelenthetnek, azok bármikor, bárhol beszakadhatnak.

18:18 - Felfűtötte a hangulatokat Komlón a hó

A tábla kihelyezője szerint, ha valaki már negyedszer ássa ki az autója helyét egy nap, mert mások mindig elfoglalják, akkor már nehéz annyira nyugodtnak maradni, hogy kiásson egy ötödiket is...

17:26 - Gyorssegély, tüzelő - visszaélésektől tartanak Komlón
 
Komlón ma több családhoz is kivonult a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem, mert bejelentést kaptak, hogy a nincs mivel fűtenie a szülőknek, így a gyerekeket is a kihűlés veszélye fenyegeti. Többek között Cseresznyákon és Anna aknán kellett intézkednie a hatóságoknak. A kiskertekből egy édesanyát vittek a családok átmeneti szállására, miután a nagy hó miatt nem tudták az épületet autóval megközelíteni, a tüzelő pedig, amellyel a szobát fűtötte a pár hónapos és a tíz éves gyereknek, elfogyott. Anna aknán hasonló volt a helyzet, ott szintén a fűtőanyag utánpótlásával akadtak gondok. Szerdán várhatóan egy tízezer forintos gyorssegély keretében újabb adag tűzifát visznek a rászorulóknak.
A rendőrök mindemellett igyekeznek körültekintően eljárni, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy egyesek megpróbálnak visszaélni a helyzettel, és akkor is a várostól kérnek segítséget, ha valójában lenne pénzük tüzelőre. (kei) 

16:50 - Mínusz 15 fok hajnalra

Az Országos Meteorológiai Szolgála honlapján található információk szerint a hófúvás, illetve néhol az erős széllökések miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben Baranya megye több térségében. Szerda hajnalra mínusz 15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

16:09 - A hideggel a szomg is erősödik

Országszerte ismét több városban romlott a levegő minősége. A levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért zöld színnel szerepel Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Tököl, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Eger, Salgótarján és Miskolc.

11:53 - Néhány távolsági busz nem jutott el a célba

A Pannon Volán forgalmi üzemvezetője, Vogyicska Zsolt arról tájékoztatott, hogy a megyei buszközlekedésben alapvetően nem voltak fennakadások. Igaz, néhány járat nem jutott el egy-egy településre, de azek már „klasszikusan” problémás helyeknek számítanak. Ilyen a magyaralósi emelkedő, ahová lefelé még megoldható a haladás, vissza már nem. Lothárd, Németi, Csarnóta és Tengeri esetében is az történt, hogy az út járhatatlansága miatt nem ért oda a Pannon Volán járata.

A buszvállalat egyébként állandó kapcsolatban van a Közútkezelővel, és jelzik, amennyiben zavaró körülményt találnak – és azonnal segítségükre sietnek. Mint Vogyicska Zsolt mondta, az időjárásból a legfőbb ellenségük igazából a hideg, a reggeli mínusz 16 fok: sok a műszaki meghibásodás, az akkumulátor, a levegőrendszer, a fűtés lerobbanása okoz kellemetlen perceket utasoknak, sofőröknek egyaránt.

11:25 - A háromszáz méter alatt fekvő települések közül Mázán a legvastagabb a hó

Kékestetőn a legvastagabb a hóréteg a kedd reggeli mérések szerint: az ország legmagasabb pontján 46 centimétert mértek.

A háromszáz méter alatt fekvő települések közül a Baranya megyei, a Mecsek keleti oldalán fekvő Mázán mérték a legvastagabb havat 39 centiméterrel. A Kapos folyó partján fekvő Szakályon 34 centiméteres a hó, Pécs-Pogánynál és Szeged külterületén 32 centimétert mértek.

11:18 - Késnek a vonatok

Van olyan sebesvonat, amely 66 perces késést szedett össze Budapest és Pécs között. A teljes szakaszon késések vannak, átlagosan 10-30 perc közöttiek.

Pécsett a TÁMASZ Alapítvány az elmúlt három napban (péntek reggeltől hétfő reggelig) 92 esetben intézkedett a közterületen élő hajléktalan emberek megóvása érdekében. Mivel az utcai szociális munkások a rászorulóknak takarót, gyertyát, tartós élelmiszert adnak, ennek pótlásában kérik a lakosság segítségét. Elérhetőség:

Non stop hívható segélyvonal: 72/233-169

10:50 - Szerdán leáll a komp Mohácsnál

Tekintettel az egyre erősödő dunai jégzajlásra, az átkelés biztonsága érdekében ma már csak óránként közlekedik a komp Mohácsnál. A járatok minden egész órakor indulnak a városi oldalról. A kritikus jégzajlási viszonyok miatt az éjszakai kishajójáratokat – bizonytalan ideig – leállították.

A körülmények rosszabbodása miatt holnaptól, február 8-án szerdától leáll a kompközlekedés. A nappali időszakban, reggel 07.00-től este 17.00 óráig, szintén óránként a „Bendegúz” kishajó szállítja az utazóközönséget, a jégzajlás mértékétől és a határkikötő forgalmától függően.

10:53 - Fenyőrigóseregek a Kertvárosban

A hideg elől a madarak is a városba vonulnak: Csepregi Tamás nevű olvasónk azt kapta lencsevégre, ahogy a fenyőrigók ellepik a pécsi Kertváros egyik ostorfáját.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fenyőrigók az ostorfán (fotó: Csepregi Tamás)
[/caption]

10:45 - Méghogy nem lehet hóembert építeni?

Sokan panaszkodtak arról, hogy ebben a nagy hidegben a porhó miatt nem lehet hóembert építeni. Az olvasónk által küldött fotó erre cáfol rá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Méghogy nem lehet hóembert építeni? (fotó: SzN)
[/caption]

10:20 - Mentettek a rendőrök

Magatehetetlen, ittas férfi életét mentették meg a járőrök hétfőn este Pécsett. A férfi egy padon üldögélt, a zord időben segítség nélkül biztosan megfagyott volna. A férfit mentő vitte kórházba. (police.hu)

10:10 - Havasak a megye főútjai

A megyében több helyen a szél nehezíti a közlekedést, egyes szakaszokon visszafújja a havat az útra. Az egész megyében havasak a főútak.

09:10 - Egy átlagos belvárosi udvar kedd reggel Pécsen

08:32 - Korlátozás a buszközlekedésben, csak két vonalon van probléma

2012. február 7-én a 8 órás állapot szerint a helyi közösségi közlekedésben az alábbi viszonylatokon kell útvonal-korlátozásra számítani a havazás miatt:

35-ös vonal: Dömörkapu és Misinatető között nem közlekedik
 
36-os vonal: Az Angster J. utca (Bálicsi elágazás) és Bálics között nem közlekedik. (PK Zrt.)

07:45 - Merre esik ma még hó?

A mai napon eleinte még az ország nyugati kétharmadán, majd inkább már csak a Dunántúlon számíthatunk további havazásra, hószállingózásra, estére azonban várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék. A Nyugat-Dunántúlon addig akár még 3-5 cm friss hó is hullhat.

19:55 - Zajlik a jég a Dunán

A hideg miatt egyre erősödik a jégzajlás a Dunán, az egyelőre még csak kisebb jégtáblák már Mohácsnál is megjelentek a folyónál. Mivel a jég veszélyt jelent a hajókra, a szolgáltató hétfő estétől leállította a városi és a szigeti oldal között közlekedő kishajót, így az éjszakai járat szünetel.
Az előrejelzés szerint egyre nagyobb mértékű lesz a jégzajlás, így nem kizárt, hogy a kompot is le kell majd állítani.

Amennyiben erre sor kerül, a tervek szerint a révhajózási vállalat „Bendegúz” nevű hajója szállítja majd reggel hét és délután öt óra között óránként az utasokat a városi és a szigeti oldal között, a jégzajlás és a határkikötő forgalmától függően. A hajó csak személyszállításra alkalmas, vagyis a komp esetleges leállítását követően a járművekkel érkezőknek a bajai híd felé kerülőt kell tenniük. M. B.

19:45 - Hófalakat emelhet a szél

A második legszigorúbb, narancssárga riasztást adta ki mára a meteorológiai szolgálat Baranyára. A megyében is többfelé lehet ugyanis hófúvásra számítani, amelynek következtében magasabb hótorlaszokat emelhet az erős, illetve a viharos szél. Ma is eshet még a hó, megyeszerte lehet erre számítani, de az előrejelzés szerint ma napközben kelet felől fokozatosan megszűnik a havazás, holnapra pedig teljesen elállhat: egy mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, így kissé enyhébb levegő érkezhet.

16:50 - Pécsi síkosság-mentesítési munka számokban
 
Péntek óta továbbra is megállás nélkül dolgozik a síkosság-mentesítésen a BIOKOM Kft. kibővített flottája a pécsi szerződéses útvonalakon (120 km) 49 db géppel, amely tartalmazza a hókotrókat és a kisegítő gépeket is. Csak a tankolás, a szóróanyagfelvétel, és a szerviz idejére állnak meg.
Váltott műszakban közel 250 ember dolgozik éjjel-nappal azért, hogy Pécsen a főbb útvonalak járhatóak legyenek. 103 ember kézi erővel, míg további 147 fő a gépparknál dolgozik. Ha mínusz 10 fok alatt van a hőmérséklet, akkor csak hóekéket használnak és zúzott követ (a nagy hideg miatt a só hatástalan), amennyiben az idő egy kicsit enyhébb ennél, és van értelme alkalmazni, akkor már sóznak is.
 
A pénteken megkezdett síkosság-mentesítési munkájuk során a most hétfő délutánig GPS adatok alapján hókotróik összesen - mint azt néhány órája megírtuk - 6240 kilométernyi útról toltak havat, 461 tonna szóróanyagot szórtak ki 936 munkaóra felhasználásával a pécsi utakon.

Bár a város útjai járhatóak, a forgalom a minimálisra csökkent: csak azok vágnak neki az útnak, akiknek muszáj; a közlekedési lámpák is sárgán villognak. A rendőrség, a Városgazdálkodás és a Pannon Volán még tartja a frontot. További részletek a cikkben!

15:45 - Négy kamion vesztegel Oroszlónál

Az oroszlói domboldalon négy kamion áll a Magyarszék felé vezető úton, emiatt félpályás útlezárás mellett lehet csak közlekedni. Információink szerint a járművek belátható időn belül nem tudnak tovább haladni, ezért visszatolattatják őket, ahonnan Sásd felé veszik majd az irányt.

A teherautók és kamionok vezetőinek azt tanácsolják, ha tehetik, kerüljék el a Komló-Mánfa közötti szakaszt is, és inkább Mecsekpölöske-Magyarszék irányában kerüljenek. A hétvégén és már hétfő délelőtt is elakadt Komlón, a pécsi úton, illetve Komló után Határtető közelében néhány kamion, amelyek nem tudtak felmenni a havas, síkos domboldalakon. (kei)

15:35 - Jócskán többet fűt a lakosság mint átlagban

Amint arról a napokban már beszámoltunk, a PannonPower jelenleg a biomassza-tüzelésű, valamint mindkét földgáz-tüzelésű kazánja is üzemben van. A város által igényelt hőmennyiségnek jelenleg 40 százalékát adja a biomassza, a többit földgáz-alapon állítják elő. A következő fűtési szezonban a földgázt már a második biomassza-tüzelésű, a szalmatüzelésű blokk fogja kiváltani, azaz a 2012/2013-as fűtési idénytől gyakorlatilag teljes egészében zöld távhőt tudnak biztosítani ilyen extrém időjárási körülmények közt is.

A PannonPowertől megtudtuk, hogy Pécs távhő teljesítmény-igénye meghaladja a 180 megawattot, ami a hosszútávú megállapodásban lekötött hőmennyiségnek több mint 96 százaléka. Az összes kiadott napi hőmennyiség a tervezetthez képest 60 százalékkal magasabb. Elmondták azt is, hogy Pécsett volt már ennél nagyobb hőigénye is a városnak, legutóbb hasonlóan hideg időjárás 2003-ban és 2004-ben volt, akkor hasonló hőmennyiséget kellett biztosítania a Pécsi Hőerőműnek, amely egyébiránt a megnövekedett hőigényeket a normál üzemviteli és karbantartói létszámmal teljesíti. (bsa)

Netművészet: birodalmi lépegető Pécsen
"Nem állapot, hogy Pécsnek ne legyen lépegetője" - írja a Facebookon közzétett alkotásáról Hartung Balázs, aki a Csillagok háborúja jeges bolygóján közlekedő harci gépet képzelte a Széchenyi térre.

14:22 - Pihenhetnek a gyerekek

A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Hargitai János kormánymegbízott a Dunántúli Napló kérdésére elmondta, hogy a hétfőn koradélután kiadott határozata minden baranyai közoktatási intézményre, így a nem állami közoktatási intézményekre is, sőt óvodák, iskolák és középiskolákra is vonatkozik. Aki nem tartja be az törvényszegést követ el. Ugyanakkor a tanítási szünetben is kötelesek felügyeletet tartani azok részére, akit nem tudnak a szülők elhelyezni.

A Pécsi Tudományegyetemen egyelőre nem rendelnek el rendkívüli oktatási szünetet - közölte Kottász Gergő, a PTE sajtóreferense. Mint megtudtuk, a FEEK tart hószünetet. (bsa)

13:28 - Rendkívüli szünetet rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal

A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Hargitai János kormánymegbízott a megyében kialakult és az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-dunántúli Regionális Központja előrejelzése alapján várható rendkívüli időjárási körülmények miatt a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 91. § (1) bekezdésében rögzített hatáskörében eljárva 2012. február 7-ére és 8-ára Baranya megye valamennyi közoktatási intézményében rendkívüli szünetet rendelt el.

A rendkívüli szünet esetleges meghosszabbításáról az időjárás további várható alakulása függvényében külön intézkedik. A közoktatási törvény értelmében a nevelési-oktatási intézmények a tanítás nélküli munkanapokon, így a rendkívüli szünet idején is gondoskodnak a gyermekek felügyeletéről.

13:22 - Mahacskalából is majdnem visszaértek volna a hókotrók

Összesen 6240 kilométert tettek meg péntektől kezdve eddig, illetve ma délutánig a BIOKOM Kft., és annak alvállalkozónak a pécsi síkosságmentesítésben, és hóeltakarításban dolgozó járművei, tudtuk meg Lóczi Szidóniától, a BIOKOM Kft. sajtóreferensétől.

Az összes megtett utat tekintve az oroszországi Dagesztáni Köztársaságban fekvő Mahacskalából is szinte hazaértek volna, az ugyanis Pécstől közúton mintegy 3400 kilométerre található. Az elmúlt négy napban 461 tonna szóróanyag került a pécsi utakra, és a 936 munkaóra alatt mintegy 260 ezer köbméter havat kotortak el. (bsa)

13:00 - Sellyén a fűtési rendszer védelme miatt tanítanak tovább


Felmerült a rendkívüli tanítási szünet a hétvégén Sellyén is, az általános és a középiskolában is, mondta el a Dunántúli Naplónak Nagy Attila sellyei polgármester. Végül azonban úgy döntöttek, hogy mégiscsak tanítanak továb, elsősorban műszaki okokra hivatkozva, a szünetben ugyanis ha nem fűtötték volna az iskolákat, félő lett volna, hogy a részben régi fűtési rendszerrel, és hálózattal üzemelő intézményi rendszer lefagy. Sellyére a bejárók többségét falubuszok szállítják, a diákok beértek csengetésre. (bsa)

12: 21 - Udvar határátkelőn szünetel a kamionforgalom

Rendkívüli hóhelyzetre tekintettel bizonytalan ideig szünetel a kamionforgalom Udvar határátkelőhelyen, Baranyában. A horvát határőrizeti szervek hétfő reggel vezették be az intézkedést, egyelőre a drávaszabolcsi határátkelőhelyen nincs korlátozás.

12:19 - Sásdon egyhetes rendkívüli tanítási szünet a közlekedés miatt

A legtöbb Sásdra járó diák vidéki, mind az általános, mind a középiskolában, beutazásuk, és hazajutásuk azonban a mai helyzetben nem garantálható, ezért az intézmények vezetőinek kérésére a fenntartók egyhetes rendkívüli szünethez járultak hozzá mindkét iskolában – erősítette meg a Dunántúli Napló információját hétfőn délben Székely Szilárd sásdi polgármester. A sásdiaknak ugyanis a Pannon Volán azt az információt adta, hogy nem tudják garantálni a járatok eljutását, illetve pontos eljutását, tekintve, hogy hétfőn a térségben járatkimaradások, jelentős késések voltak. (bsa)

12: 14 - Kisebb késésekkel közlekednek a távolsági buszok

Magyarsarlósra nem mennek be a Pannon Volán buszai - tudtuk meg a cég forgalmi irodájának munkatársától. Nehezen megközelíthető Lothárd település, míg Pécs, Újpetre, Siklós környékén jegesek az utak. A távolsági járatok 10-20 perces késéssel érkeznek meg a célállomásra. (zsj)

11: 52 - Nem tudtak mindenhová eljutni a szemétszállítók

Hatvan-hetven százalékkal tudta teljesíteni eddig Pécsett a szemétszállítási feladatokat a BIOKOM, tudta meg a DunántúlI Napló a társaságtól. A Kertvárosban, Uránvárosban, Belvárosban, és a keleti városrészben is nagyjából zökkenőmentes volt a szemétszállítás, a Tettye környékén, és a Mecsek-oldal magasabban fekvő területein azonban voltak fennakadások. (bsa)

11:44 - Pihennek a Babits diákjai is

A rendkívüli havazásra tekintettel, a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium iskolavezetése úgy döntött, hogy a mai napon a tanítás a 4. órával véget ért. A délutánra tervezett szülői értekezletet későbbi időpontban (várhatóan csütörtökön) tartják meg.

Az iskola vezetése folyamatosan nyomon követi a meteorológiai előrejelzéseket, ezek függvényében dönt majd a keddi munkarendről.

1:42 - Tanítási szünet a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolában

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola vezetése tanítási szünetet rendel el 2012.02.06-án 11 órától 2012.02.07-ig. Szerdai naptól a tanítás folytatódik. Az elmaradt napok pótlásáról a későbbiekben történik intézkedés.

2012.02.07-én a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolában a felnőttképzési vizsga (a tanítási szünettől függetlenül) meg lesz tartva, a központi felvételi dolgozatok ezen a napon megtekinthetőek.

11:40 - Fáznak a pécsi buszokon

A fűtésre is képes Mercedes típusú buszokon illetve az Ikarus 415 és 435 típusú járműveken nincs fűtés az utastérben - írta olvasónk. Némelyik öreg ikarus-t pedig még a méhtelepre se vinnék olyan rozsda ette némelyik.

Vajon hol van az ellen szolgáltatás amit a 3 300 forintos diákbérletemért elvárhatnék? Miért kell fagyoskodnom a buszon amikor fizetek a közlekedésért? Egy pécsi polgár

11:30 - Elakadt kamionok Baranyában

A Tenkes-hegy lábánál mentettek egy elakadt kamiont a tűzoltók hétfő reggel, mire sikerült kimenteniük újabb helyekszínre riasztották őket. Túrony belterületén három kamion akadt el. (zsj)

11:17 - Egyetemisták is hólapátot fogtak Pécsett a hidegben

Kétszázötven fővel végzi Pécsett a BIOKOM Kft., és alvállalkozóik a hóeltakarítást, és a síkosságmentesítést. A kézi munkások százhárman vannak, közülük huszonöt fő a rendkívüli hómunkások létszáma, akiknek a zöme egyetemista, és akiket a pécsi önkormányzati cég alvállalkozója vett fel a munkára. Száznegyvenheten gépekkel végzik a mentesítési feladatokat. (bsa)

11:15 - Jégzajlás a Dunán

Tekintettel a rendkívül hideg időjárásra a Dunán egyre erősebb jégzajlás tapasztalható. Hétfő estétől az éjszakai kishajó járat szünetel. Amennyiben a jégzajlás a kritikus mértéket eléri, a kompközlekedés is leállításra kerül.

11:09 - A parkoló autók nehezítik a mentesítést, a szemétszállítást

 
Letiszított a tömegközlekedés által érintett főbb utakat Pécsett a BIOKOM Kft., tekintettel azonban arra, hogy ma egész nap, és holnap, kedden is havazás várható, a kritikus terülteken szükséges, hogy a meglevő megtisztított nyomsávot tovább szélesítsék, áll a pécsi védelmi bizottság közleményében. Ezért arra kérik a gépjármű-tulajdonosokat, hogy a főbb utak menti parkolókból lehetőség szerint a magáningatlanokra vigyék autóikat, ezzel is segítve az utak tisztítását. A BIOKOM-tól azt is megtudtuk, hogy a szemétszállításban is nehézséget okoznak az útpadkától a hótorlaszok miatt a szokásosnál távolabb parkoló autók. (bsa)

10:35 - Folyamatosan tisztítják az utakat

Tizenkét géppel tisztítja a BIOKOM a főbb buszvonalakat Pécsen. A belvárosban kalcium-kloriddal szórták meg az utakat, ami jóval hatékonyabb mint a sózás, már mínusz tíz fokban képes felolvasztani a jégpáncélt és megolvadt állapotban kevésbé káros a növényekre, mint a nátrium-klorid.

A kalcium-klorid túl drága, ezért ezt csak a belvárosban használják. (zsj)

10:31 - A szentlőrinci kistérség több iskolájában nincs tanítás

A Szentlőrinci Kistérségi Oktatási Nevelési Központ (SzONEK) iskolái közül Bükkösdön, Bicsérden, Szabadszentkirályon és Királyegyházán rendkívüli tanítási szünettel indult a hét. Bükkösdön és Bicsérden kedden már lesz tanítás, Szabadszentkirályon csak szerdától - Királyegyházán viszont egész hétre bezárt az iskola.

09:58 - Rendkívüli tanítási szünet több baranyai iskolában

Információink szerint a rendkívüli hóhelyzet miatt a Sásdi Vendéglátóipari Szakképző Iskolában kedden és szerdán nem lesz tanítás. Úgy tudjuk, a sásdi kistérségben több általános iskolában is hasonló a helyzet: Gödrén műszaki meghibásodás miatt nincs fűtés, így ott nincs tanítás, Kisvaszar fagyszünetet rendeltek el, Vásárosdombón szintén zárva maradt az általános iskola. Mágocsra a vidéki tanulók egyelőre nem tudtak bemenni, de ott még nem döntöttek a tanítási szünet elrendeléséről. (kei)

09:49 - 300-an fagytak meg Európában

Európában a hideg időjárás miatt 300 ember fagyott meg. A szomorú statisztikát tovább növelte, hogy vasárnap Lerngyelországban nyolcan, míg Ukrajnában kilencen fagytak meg.

Sajnos Pécsen is volt már fagyhalál, két hajléktalan hűlt ki a napokban. (zsj)

09:00 - Járhatóak az utak Baranyában

Az ország déli részén havazik vagy szállingózik a hó. A hőmérséklet mindenhol mínusz 10 fok alatti. A fő- és mellékutak burkolata havas, letaposott havas, hóbordás. Jegesek az utak Szentlőrinc környezetében. A látótávolság jellemzően jó, de Harkány térségében 100-300 méter közé csökkent a belátható útszakasz hossza. (kozut.hu)

08:42 - Mínusz 15 fok, 25 centi hó

Kedd estig további havazások várhatóak Baranyában. A pogányi meteorológiai szolgálat jelentése szerint közel 25 centi hóra számíthatunk. Hétvégéig marad a hideg, a legmagasabb csúcs hőmérséklet mínusz 5 fok, a leghidegebb mínusz 15 fok körül alakul majd. (zsj)

08:00 - PK Zrt.: Hol nem közlekednek a pécsi buszok?

Hétfő reggel az alábbi vonalakon kell útvonal-korlátozásra számítani

35-ös vonal: Dömörkapu és Misinatető között nem közlekedik
36-os vonal: Angster J. u. (Bálicsi elágazás) és Bálics között nem közlekedik
37-es vonal: Angster J. u. (Bálicsi elágazás) és Donátus között nem közlekedik
(PK Zrt.)

Vasárnapi események
-------------------------------------------------------------------------

21:58 - Embereket, autókat mentettek Komlón – hétvégi mérleg

Péntektől vasárnap estig Komló területén összesen 2248,3 kilométert mentek a hókotrók, tájékoztatott a Városgazdálkodási Rt. A négy autó az elmúlt három napban folyamatosan járta az utakat, a Városgondnokság emberei pedig még este, lámpafény mellett is tisztították a buszvárókat, járdákat. A két társaság munkáját a ROM Bt. és egy helyi autómentő vállalkozás is segítette.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komlói hókép (fotó: KEI)
[/caption]

A hétvégén négy-öt áruszállító kamion akadt el a városban – egyiken sem volt hólánc – de mindet sikerült kimenteni. Információink szerint mindössze egyetlen helyi járat maradt ki a hétvégén a havazás miatt. Az utak állapota mellett volt, aki a rászorulókra is figyelt: a Palánták dűlőből 3 főt (egy 60 és egy 21 éves férfit, illetve egy 9 éves gyermeket) vittek el az albérlők házába, mert nem volt fűtésük. (kei)

20:50 - Hétfőn tanítási szünet lesz több iskolában is

A rendkívüli hidegre és havazásra való tekintettel a Szentlőrinci Kistérségi Oktatási Nevelési Központ bicsérdi, bükkösdi, királyegyházai és szabadszentkirályi tagintézményeiben (iskolákban és óvodákban egyaránt) február 6-án, hétfőn rendkívüli tanítási szünet lesz. A gyermekek felügyeletéről megfelelő számú jelentkező esetén valamennyi tagintézményben gondoskodnak. A tervek szerint kedden már lesz tanítás. Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el Gödrén is, de ezen a településen az egész hétre, mert a különös hideg miatt a túlterhelten üzemelő gázkazánok egyike meghibásodott.  H. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pécsi Misina Állatmenhelyen vasárnap befogták a lovakat a szán elé (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

18:52 - Húsz elfagyott vízmérő a hétvégén
 
A hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy fűtetlen helyiségekben lévő vízmérőkben, kerti csapokban, de akár a falakon kívül futó vízvezetékekben is. A hétvégén 20 bejelentés érkezett elfagyott mérőről a szolgáltatóhoz, több, mint máskor egy egész tél alatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Elfagyott mellékvízmérő
[/caption]

18:47 - Pécs Védelmi Bizottsága kéri az autósokat, hogy máshova parkoljanak

A BIOKOM Kft. letisztította a tömegközlekedés által érintett főbb utakat. Tekintettel azonban arra, hogy hétfőn és kedden újabb havazás várható, a kritikus terülteken szükséges, hogy a meglevő megtisztított nyomsávot tovább szélesítsék. Ezért tisztelettel arra kérjük a gépjármű-tulajdonosokat, hogy a főbb utak menti parkolókból lehetőség szerint a magáningatlanokra vigyék autóikat ezzel elősegítve az utak tisztítását.

16:23 - Nagyon hideg éjszaka jön

Ma este a több helyen megszűnő felhőzet és a frissen hulllott hótakaró miatt zuhanásnak indul a hőmérséklet, reggelre -20 és -25 fok köré is zuhanhat a hőmérséklet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tettyei látkép vasárnap délután (fotó: Dömötör Géza)
[/caption]

Holnap újabb havazás kezdődik, mely a legfrissebb számítások szerint két hullámban érkezik hazánkba. Holnap reggel délkelet érkezik az első hullám, mely a déli órákban ér a középső országrész (Duna környéke) fölé. Átmeneti szünet után dél felől kiterjedtebb csapadékmező érkezik, mely kedd délelőttig országszerte, de nagyobb mennyiségben főként a Dunántúlon okoz majd nagyobb havazást, ott 15-20 centi friss hó hullhat.

Nagy mennyiségű víz folyt az útra, a szakemberek a hiba javításával együtt a fagymentesítésről is gondoskodnak a Nagy Lajos és a Bajcsy kereszteződésében az Árkád közelében.

13:29 - Melegedőt nyitottak Udvarnál a kamionosoknak

A rendőrség kérésére megnyitották Udvar település művelődési házát a közeli határátkelőnél rekedt kamionsofőröknek, hogy a hidegben ne a járműveikben várakozzanak, a sofőröknek teát osztanak. A mintegy félszáz kamionos azért vesztegel már második napja a horvát határ magyar oldalán, mert a horvát hatóságok az ottani hóhelyzet miatt a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket nem engedik belépni az országba.

13:25 - Hiába takarítjuk a járdát - bosszankodik olvasónk

"A járdát tegnap négyszer lapátoltuk le, ma reggelre a tegnapi teljes mennyiség újra a járdán. A hómentesítők rátolták a járdára. Hogy is van ez? Idősek takarítanak, a család a város másik végéből autózik át, hogy segítsen. Kár, hogy a másik munkája már megint nem számít!" - háborodott fel egy olvasónk.

13:10 - Helyzetkép az utakon

Dél Baranyában és a megye keleti részén mindenhol havasak a főutak, míg a nyugati és északi részeken sónedvesek. A mellékutak mindenhol havasak. Egy kép Komlóról vasárnap délelőtt:

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komlói hókép (fotó: KEI)
[/caption]

11:20 - Ma már nyitva a jégpálya

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napra nem várható jelentős havazás, ezért a Műjégpálya a szokásos vasárnapi nyitva tartással (9.00-12.00, 13.00-16.00, 17.00-20.00) várja kedves vendégeit.

Szombaton több esetben is rendőri segítség kellett, hogy ne hűljenek ki szerencsétlenül járt emberek. Komlón, Szigetváron, Szentlőrincen is életeket mentettek.

09:12 - A határ zárva a kamionok előtt

A horvátországi intenzív havazás és útállapotok miatt a magyar - horvát határszakaszon Udvarnál, Berzencénél és Barcsnál a kifelé tartó kamionokat nem engedik belépni az országba, hanem a határon várakoztatják - tájékoztatott az Utinform.

09:00 - Pécsen szállingózik a hó

Pogányban, a meterológiai állomáson -13 fokot mutat a hőmérő. Jelentős hó ma már nem várható.

08:30 - Már sehol nem kell hólánc a megyében

Éjszaka sikerült annyira megtisztína az utakat, hogy nem kell már hóláncot használna a megye egyetlen útszakaszán sem.

00:10 - Már nem havazik

Néha a felhők mögül a Hold is előbukkan, ennek köszönhetően nagyon hideg lesz az éjszaka. Jelenleg -11.4 °C-ot mér a TTK műszere, de várhatóan lesz ennél alacsonyabb is. Az Időkép.hu hótérképe szerint Pécsen 30 cm, Siklóson 33 cm, Szászváron 30 cm hó esett. Az előrejelzések szerint hétfőtől még egyszer ennyi eshet.

Szombati események
-------------------------------------------------------------------------

21:40 - Csillapodik a havazás Baranyában

Az Időkép térképén is látszik, hogy a megyében több helyen elállt a hó, Pécsen is csak szállingózik. Az előrejelzés szerint fokozadosan északra húzódik a csapadéktömb.

20:10 - Pécsett is lehet síelni

„A mai napon (szombaton) azok érezhették igazán jól magukat a Misinán, akik szeretik a mélyhó-sízést. A lehullott hó mennyisége délután a Misinán legalább 30 cm, bár ezt a szél néhol lehordta, néhol pedig összefújta, ráadásul továbbra is szakad a hó. Az a gond, hogy nem egy kemény hóalapra esett le ez a mennyiség, és így azért erősen ajánlott a „kövezős léc” használata.” - olvasható a pecsisi.extra.hu-n.

A GPS adatok alapján a Biokom hókotrói összesen 2712 km-t tettek meg, 210 tonna szóróanyagot szórtak ki 360 munkaóra felhasználásával a pécsi utakon. 210.000 m3 havat mozgattak meg eddig.

Ha ezt a mennyiséget a pécsi 25 emeletes magasházhoz viszonyítjuk, akkor ebből a hómennyiségből 2 db magasházat lehetne „megépíteni”.

17:55 - Még hat centi hullik, de jövő héten még plusz 30 centi jöhet

Péntektől kezdődően folyamatosan esik a hó Baranyában. A Pogányi Meteorológiai Állomás szerint átlagosan huszonöt centiméteres hó borította be a megyét szombat estig. Az előrejelzés szerint vasárnap még hat-hét centiméterrel növekedhet a hótakaró, majd egy időre alábbhagy a havazás.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ezzel véget érne a csapadékos időszak. Pogányban úgy látják, hogy hétfőtől szerdáig még legalább harminc centiméter hó eshet Baranyában.

17:20 - Nagyüzem a traumatológián

Gyakorlatilag megtelt a traumatológia Pécsen, rengeteg kéz- és lábtörtést, ficamot, zúzódást kellett ellátniuk az orvosoknak. Öröm az ürömben, hogy Baranyában komolyabb közlekedési balesethez nem kellett vonulniuk a mentőknek.

A Péchy Blanka téren holtan találtak egy hajléktalant. Az elsődleges vizsgálatok szerint a halálát kihűlés okozhatta. A rendőrök jelenleg is a helyszínen dolgoznak.

16:33 - Hólánc-kötelezettség feloldva

Tovább javult a helyzet Baranya útjain: Mecseknádasd és Pécsvárad között a 6-os úton és Árpádttető és Mánfa között a 66-oson sem kell már hólánc.

15:40 - Javulás az 56-os úton, nem kell hólánc

Javult a helyzet az 56-oson a megyehatárhoz közel a Közút közlése szerint, így ott már nem kell hólánc.

15:34 - Megállás nélkül takarítják az utakat Pécsen

Péntek reggel 10 óta dolgozik a síkosságmentesítésen a Biokom flottája, váltott műszakban összesen száz ember dolgozik azért, hogy Pécsen a főbb útvonalak járhatóak legyenek. 50 ember kézi erővel, míg további 50 gépparknál dolgozik. Csak a hóekéket használtak és zúzott követ, amennyiben az idő enyhülni fog, jöhet a sózás.

13 óráig további három esetben avatkoztak be a tűzoltók. Sátorhely és Majs között egy személygépkocsit, Pécsett a Zsolnay dombon egy kisteherautót kellett a tűzoltóknak az árokból kihúzni. Túrony és Máriagyűd között egy elakadt kamion mentésére került sor.

A közútkezelő folyamatosan takarítja a megye úthálózatát. Az úttestek havasak, de járhatóak. Elzárt településről információ nem érkezett. Melegedőhelyként megnyitották a pécsi sportcsarnokot.

14:28 - Biztos fagyhaláltól mentettek két férfit a rendőrök

Biztos fagyhaláltól mentettek két férfit a járőrök Liptódon és Töttösön pénteken. A járőrök a falvakat járták, és azt ellenőrizték, hogy a zord időjárás miatt kik vannak veszélyben, így jutottak a rászorulókhoz. Az ötvenhat és ötvenhárom éves férfiaknak nem volt tüzelőjük és elegendő élelmük, ezért őket átmeneti jelleggel a Bólyi Gondozási Központ illetve a mohácsi hajléktalanszálló befogadta.

14:20 - Komlói helyzetjelentés

Komlón legalább húsz centi hó hullott péntek délelőtt óta, az utak havasak, helyenként csúszósak, de járhatóak. A Városgazdálkodási Rt. 24 órás ügyelet tart, mindig 4 emberrel, 1 Tatra, 2 MAN és 1 Unimog teherautóval a kisebb utcákra. Balesetről egyelőre nem érkezett hír, egy kamion akadt el a kökönyösi városrészben a Hétásónál, de már kimentették. A buszok menetrend szerint járnak, autó viszonylag kevés van az utakon. Szeitz Gábor, a társaság szakembere hangsúlyozta, igyekeznek minél előbb eljutni mindenhova, de elsőként a kórház, az autóbusz útvonalak, az élelmiszer-szállítási útvonalak és a közintézmények megközelíthetőségét biztosítják. (kei)

13:06 - Aktuális hóvastagság

Pécsen 21, Siklóson 22, Kovácshidán 23, Magyaregregyen 22 cm-es a hó. A közlekedésben nincs lényegi változás, a megye útjain és Pécsen is letaposott havas az út. A hókotrók folyamatosan dolgoznak, a hó pedig folyamatosan hullik.

12:44 - Birtokba vették a fedélnélküliek a magasházat?

Olvasónk képén azt látjuk, hogy a palánkot ledöntve, egy nagy ablakot kitörve jutottak be a magasházba.

12:05 - Nem lehet korizni a műjégpályán

A tegnap óta lehullott nagy mennyiségű hó és a folyamatos havazás miatt a Pécs Városi Műjégpályán nem lehet korcsolyázni. A csapadék megszűnését követően újra megnyitja kapuit a létesítmény, a nyitásról a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. honlapján (www.psnzrt.hu) tájékoztatják a korcsolyázni vágyókat. 

Mohácsról többek között.

11:40 - Vízilabdameccs marad el a hó miatt

Amint azt Török László, a szövetség sajtófőnöke elmondta, a versenybírói bizottságnak a klubokkal történt egyeztetést követő reggeli határozata értelmében a szombatra kiírt Vasas - Pécs élvonalbeli bajnoki meccs, három másikkal együtt elmarad. A meccs hatkor kezdődött volna. Pótlásról később döntenek.

--------------------------------------------------------------------
Ön hol vészeli át az extrém hideget? Szavazzon a középső hasábban!
--------------------------------------------------------------------

10:40 - Kötelező a hólánc

A 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen hóláncot kell használniuk az autósoknak, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László.

10:30 - Pécsen a főbb vonalakon járnak a buszok

Pécsen az utakon szintén áll a hó, a hókotrók folyamatosan dolgoznak. Jó, hír, hogy a buszok is felvették a harcot a brutális csapadékkal. A 33-as járat például menetrend szerint közlekedik. Az összes vonalról, a közlekedő buszokról itt tájékozódhatnak!

10:02 - Hó áll az M6-oson is

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint az M6-os Tolna és Baranya megyei részén hó van a burkolaton. Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását.

09:55 - Késnek a vonatok

A Tenkes IC, mely hét óra után indult Pécsről Budapestre, jelenleg 26 perces késéssel közlekedik, de a személy és sebesvonatok is késnek. A Pécs-Celldömölk járat is összeszedett már 27 perces késést. A vonatok mozgását itt követheti!

09:38 - A betegszállítók is felkészültek a hétvégi havazásra

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete és az Országos Betegszállító Szolgálat is felkészítette a kocsik műszaki állapotát a téli időjárási viszonyokra, minden tagszervezete szolgálatba áll és a Mentőszolgálattal valamint a Katasztrófavédelemmel együttműködve extrém útviszonyok között saját autókkal segíti a betegszállítók munkáját, hogy a hó által elzárt falvakban élő betegek is el tudjanak jutni a kezelőhelyekre.

Mérőszalag a hóban, 15 centis a hó.

Komlóról és Pécsről kaptunk hajnali képeket a hízó hóról. Köszönjük! Igyekszünk a nap folyamán minden beérkező fotót feldolgozni.

08:35 - Nem játszik a PMFC

A rendkívüli hóhelyzet miatt elmarad a ma 11 órára tervezett Kozármisleny elleni edzőmérkőzés - tájékoztatott a pécsi klub a Facebook-oldalán.

08:30 - A tűzoltók Mohács térségében mentettek elakadt autókat

A Baranya Megyei Katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk, hogy a hóval összefüggésben különösebb dolguk nem volt az éjszaka folyamán. A mohácsi térségben kellett elakadt, árokba csúszott autót menteniük három esetben. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

08:10 - 15 centis hó van

A pogányi meterológiai szolgálat tájékoztatása szerint eddig 15 centi hó esett, de a hóvastagság nem mindenütt egyenletes, mert hordja a havat a szél, így van ahol ennél jóval vastagabb a hótakaró. A hőmérő Pogányban -10 fokot mutat.

Mint megtudtuk, a havazás holnap reggelig fog tartani, az intenzitása majd vasárnap hajnalban fog csökkenni. Addig még 30 centi hó is lehullhat.

Az OMSz tájékoztatása szerint északi-északkeleti szél hordja a porhavat, akár 60km/h széllőkések is lehetnek, s magas hótorlaszok is kialakulhatnak.

7:50 - Baranyában nincs elzárt település, több helyen hólánc kötelező

A közútkezelő tájékoztatása szerint Baranyában mindenütt letaposott, havas útszakaszokon lehet csak autózni, elzárt településről, elakadt autókról nincs tudomások.  A következő szakaszokon viszont kötelezővé tették a hólánc használatát:

- 6-os út Mecseknádasd és Pécsvárad között, -
- 56-os út megyehatár és Bátaszék (és tovább Tolna megyében),
- 66-os út Árpádtető és Mánfa, továbbá Gödre és Szentbalázs (és tovább Somogy megye)
- 67-es út Simonfa-Boldogasszonyfa között  (és tovább Somogy megye)

01:12 - Stop a kamionoknak a határon

A horvátországi intenzív havazás miatt a magyar - horvát határszakaszon Udvarnál és Barcsnál a kifelé tartó kamionokat nem engedik belépni az országba, hanem a határon várakoztatják - tájékoztat az Útinform. Az 58-as főúton szintén lelassult a kamionforgalom. (dg)

Pénteki események
-------------------------------------------------------------------------

Csak akkor közlekedjenek saját gépjárműveikkel, ha az feltétlenül szükséges. Inkább maradjunk otthon a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében - figyelmeztet a pécsi cég. (dg)

22:10 - 6 centi hó

Az Időkép.hu adatai szerint Pécsen 6 centi hó esett eddig. Hol van még a 35 cm? Holnap kiderül... (dg)

22:05 - Hideg van, de nincs hidegebb, mint nappal

A havazás megkezdése, illetve a felhőzet megnövekedése óta: a legtöbb helyen nem, vagy csak néhány fokkal csökkent a hőmérséklet a nappali értékekhez képest. Pécsen jelenleg -9,1 fok van, míg napközben -11 körül járt. (dg)

19:50 - Hókotrók az utakon, több kevesebb sikerrel

A hókotrók próbálnak takarítani az utakon, de sok helyen nem járnak sikerrel, mert nem esett még elég vastag hóréteg. Komlón elakadt kamionokról érkezett hír, a nap folyamán két teherkocsit kellett menteni, míg este a Gesztenyési úton vesztegel egy kamion. Pécsen a Zsolnay úton is egyre nehezebb a pótos kocsik közlekedése, de a személykocsik még egyelőre bírják a küzdelmet. Arra azonban minden közlekedőt figyelmeztetünk, ha teheti ne üljön ma éjjel autóba! (kei)

19:05 - Nagy próba

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nagy próba előtt áll az ország, de a földgázszállítás nincs veszélyben - tudósított az MTI. (dg)

18:50 - Szép csendesen havazik

Pécsen kisebb délutáni szünetet követően ismét esik a hó, bár egyelőre jelentősen nem vastagodott a takaró. Kis pelhyekben esik, de az utakon is megmarad, így óvatosságra intjük autózni készülő olvasóinkat. Az időkép.hu is jelezte, hogy nem kell tartani a havazás elmaradásától, a jelenlegi átmeneti visszahúzódást a modellfutások előre jelezték, holnap reggelig be fog húzódni az ország teljes területe fölé a csapadékmező. (dg)

15:47 - Kozármislenyben forró teát osztanak

Forró teával várnak mindenkit a kozármislenyi Művelődési Házban. Amíg a nagy fagyok tartanak, bárki kaphat egy bögre meleg italt az intézménytől, ingyen. (kei)

15:12 - A mellékutak havasak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. térképei szerint Pécs környékén sónedvesek a főutak, míg Harkány, Mohács és Szentlőrinc térségében havasak, a mellékutak az egész megyében havasak. Annak, aki útnak indul, célszerű előre tájékozódnia az útállapotokról, amelyet a társaság holapján (www.kozut.hu) folyamatosan frissítenek. (kei)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécsen péntek délután a Rákóczi úton is letaposott hóban közlekedhettek az autók (fotó: Dömötör G.)
[/caption]

15:10 - A fogyasztó fizet, ha befagy a csap!

A megye legfiatalabb városában, Mágocson arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy az elkövetkező napokban várható nagy hidegre célszerű felkészíteni a vízmérőaknákat, a kerti csapokat, a fagy által veszélyeztetett, falon kívül futó vízvezetékeket. Különösen veszélyeztetettek azok az ingatlanok, pincék, amelyek a téli időszakban fűtés és felügyelet nélkül vannak.

A vízszolgáltató azt kéri, ha valaki vízszivárgást észlel, haladéktalanul jelentse be a vízdíj számlán szereplő elérhetőségen, a házi ivóvízhálózaton a fagyás következtében elfolyt vízmennyiséget ugyanis éppúgy ki kell fizetnie a fogyasztónak, mintha azt elfogyasztotta volna. Ráadásul a fagy által károsított vízmérő cseréjének a költségét is a felhasználónak kell megfizetnie. A vízelfolyás következtében keletkező kár összege a több százezer forintot is elérheti. (kei)

15:02 - Tél tábornok, neeee!

A hó és a jég lassan mindent elborít Baranyában. Soha nem lesz tavasz. Olvasónk, dacolva az elemekkel videófelvételt készített megpróbáltatásairól. Ütközet Tél tábornok kegyetlen seregeivel a pécsi tajgán. Figyelem, felnőtt tartalom, csak akkor nézze meg ezt a videót, ha elmúlt 42 éves!

14:42 - ORFK: a déli határszakasz magyar oldalán nincs szükség forgalomkorlátozásra

Nem indokolt a teherautók és nehéz gépjárművek közlekedésének korlátozása a déli határszakasz magyar oldalán - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

A dandártábornok azt mondta: Barcs, Udvar és Drávaszabolcs átkelőnél a horvát hatóságok megtiltották a teherautók és a nehéz gépjárművek belépését az országba a havazás miatt, de hasonló intézkedés magyar részről egyelőre nem indokolt.

14:35 - Jégzajlás várható a Dunán

Az Országos Vízjelző Szolgálat információi szerint Dunaföldvár és Mohács között a Duna jelenleg jégmentes, és ez várhatóan a holnapi nap folyamán is így marad. Vasárnap azonban már zajló jégre lehet számítani, hétfőtől pedig erősődő jégzajlásra. (kei)

14: 19 - Komlón egyelőre nem rendeltek el tanítási szünetet

A komlói oktatási intézményekben egyelőre nem rendeltek el tanítási szünetet hétfőre, közölte az Intézményfelügyeleti Iroda. Amennyiben a hétvégéi időjárás mégis indokolttá tenné, mindenkit (oktatókat és szülőket egyaránt) időben értesíteni fognak a rendkívüli szünetről. (kei)

Meghibásodott egy távhővezeték a pécsi belvárosban délelőtt - a hiba elhárításáig több épületben nem lesz fűtés és melegvíz - tájékoztatott a Pétáv. 

13:55 - Nyitva maradnak a várótermek Komlón

Két melegedőt is nyitottak Komlón, ahová bárki behúzódhat a fagy elől. A Caritas helyiségében és a hajléktalanok átmeneti szállásán egyaránt meleg szoba és forró tea vár mindenkit, aki hosszabb-rövidebb időre menedékre vágyik a zord időjárás elől. A két helyszínen közel 100 ember tartózkodhat egyszerre. A hideg idő végéig emellett 24 órában tartanak nyitva a MÁV és a Pannon Volán várótermei is.  (kei)

13:30 - Takarítják a pécsi utakat

Pécsen a Biokom nyolc géppel takarítja a főbb buszútvonalakat. Ha a körülmények megkövetelik további négy gépjármű van készenlétben. Jelenleg az utak járhatóak.

A Biokom hónapokkal ezelőtt Pécsett 300 helyen utak, terek mellé kupacban-dobozban önmentesítő anyagot helyezett ki. Az anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vagy megközelíthetetlen területen lakik, azok térítésmentesen vételezhet belőle.

A Biokom (72/502-100, vagy az ingyenes zöldszámon 80/200-590) ügyeletén lehet bejelenteni a síkosságmentesítést.

13:08 - Átmenetileg zárva a Zsolnay Mauzóleum

A rendklívüli időjárás okozta csúszás- és balesetveszély miatt a Zsolnay Mauzóleum bizonytalan ideig zárva tart. A Zsolnay Kulturális Negyed többi épülete továbbra is várja látogatóit.

12:02 - Járhatóak az utak

Intenzív havazást jeleztek Mohács, Szentlőrinc és Pécs környékéről. A főutak és mellékutak a megyében havasak a délelőtti hóesés miatt, ám járhatóak.

Pécsen a főutak sónedvesek, latyakosak, a mellékutak havasak - írta egyik olvasónk. A forgalom sűrű, lassan lehet csak közlekedni.

11:45 - Komló is felkészült

Komlón összesen kétszáz fő áll a Városgondnokság rendelkezésére, így nem lesz szükség külön hómunkások felvételére, tájékoztatta lapunkat Bogyay László intézményvezető. A sós-homokos ládákat mindenhol feltöltötték, a járdák, lépcsők és buszvárók takarítása, illetve síkosság mentesítése folyamatos lesz. A ROM Bt. plusz tíz fővel és két munkagéppel segíti majd a munkát, ha szükség lesz rá. A Városgondnokság egész hétvégén készenlétben áll a várható nagy mennyiségű havazás miatt. (kei)

11:12 - Piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Szombaton 24 óra alatt 30 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért harmadfokú figyelmeztetést rendeltek el az OMSZ Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is harmadfokú, míg a többi helyen másodfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. (zsj)

11:02 - Rendkívüli tanítási szünet lesz egyes baranyai iskolákban

A polgármesterekkel egyeztetve, a várható rendkívüli hidegre és havazásra tekintettel a Szentlőrinci Kistérségi Oktatási Nevelési Központ Bicsérdi, Bükkösdi, Királyegyházai és Szabadszentkirályi Tagintézményeiben (iskolákban és óvodákban egyaránt) 2012. február 6-án (hétfőn) rendkívüli tanítási szünet lesz. A gyermekek felügyeletéről megfelelő számú jelentkező esetén valamennyi tagintézményben gondoskodnak. A tervek szerint kedden már lesz tanítás, azonban ha az időjárás úgy alakulna, akkor a polgármesteri hivatalkon kersztül értesíti az intézmény a szülőket. (hzs)

10:39 - Hajléktalanokat mentettek a rendőrök

Csütörtökön Pécsett a hajléktalanok fokozott ellenőrzése során négy személlyel szemben alkalmaztott biztonsági intézkedést a rendőrség, kihűlésük megakadályozása érdekében.

Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetés adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont  mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés adtak ki.

Nem fáznak majd az utasok a vonatokban, az időjárási körülményektől függően – akár 120-180 perces előfűtés után indítja a vonatokat.

09:46 - Még mennek a buszok

A pécsi tömegközlekedésben eddig nincs fennakadás. Minden járat elindult, egyedül a 35 járatnál van változás, ami a Dömörkapuig közlekedik. Amint megírtuk péntektől felfüggesztették az elsőajtózást.

08:44 - Mínusz 12 fok volt Pogányban

Reggelre  mínusz 12 fokot mértek Pogányban, míg Pécsen mínusz tízre süllyedt a hőmérséklet. A nap folyamán a legmagasabb -7 körül alakul majd. Szombaton is kitartanak a mínuszok. Leghűvösebb hétfőn lehet, akkor néhol mínusz húsz fok is várható a megyében. (zsj)

08:21 - Estére fehérbe borul a táj

Péntek délelőtt gyenge havazás várható, ami késő délutánra intenzívé változik. Szombaton egész nap hullik majd a hó, a havazás vasárnap délelőtt szűnik majd meg. A lehullott hó vastagsága néhol majd eléri a 40 centit is. Sokan kérdezték, hogy lehetséges az, hogy ilyen jelentős mínuszokban is havazik? A pogányi meteorológia munkatársának közlése szerint a sarkvidéki hideg és a dél felől érkező nedves ciklon okozza majd a csapadékot, ami száraz, daraszerű, szemcsés hó lesz.

Nappal mínusz hét és mínusz tíz között alakul majd a hőmérséklet, a leghűvösebb hétfő reggel várható, akkor mínusz húsz is lehet már a megyében. Kedden egy újabb kiadós havazás előtt állunk majd, a mostani számítások szerint 10-20 centi friss hó érkezik majd. (zsj)

01:55 - Dél-Dunántúl a legenyhébb

Az elmúlt éjszakákhoz hasonlóan régiónkban van a legkevésbé hideg az ország többi részével összehasonlítva. A PTE TTK hőmérője -8.7 °C-t mutat, míg Jósvafőn -20 fok van. Az időkép.hu jelzése szerint 25 kilométerre a délnyugati határtól, a horvátországi Eszéken már szállingózik a hó, megállíthatatlanul közeledik hazánk felé a csapadék.

Most újra eljön 1987? Betemet a hó minket, és szibériai hideg dermeszt? És vajon lehet-e ilyenkor hasznos dolgokat is csinálni? Lehet! Jegyzet a fagyhelyzetről.

18:50 - Az Időkép.hu is frissítette hóelőrejelzését - 35 centinél is több lehet Baranyában?

Az Időkép szerint Baranya legnagyobb részén 35 cm feletti hórétegre lehet számítani. A legfrissebb előrejelzés alapján nem kizárt, hogy a szerb és a román határon akár fél métert megközelítő hóvastagság alakuljon ki a hétvégi hóhelyzetben. Budapesten is jó eséllyel hullhat 20 centinél vastagabb hó.

18:05 - Friss időjárás-jelentés Pécsről

Pécsen időközben besötétedett. Most -7.2 °C van odakint (PTE TTK mérése). A hóréteg vastagsága 0 cm.

Kommentbe várjuk olvasóink tippjeit, hogy meddig fog hűlni a levegő hajnalra! (Lehet, haza sem megyünk, itt a szerkesztőségben jó meleg van.)

Naponta körülbelül egy centiméterrel hízik a jég a megye állóvizein, például Orfűn, hivatalosan mégsem lehet jégre lépni.

16:10 - Jéghelyzet a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 
 
A Duna hőmérséklete Mohács térségében a mai napon 2,2 C° volt. A folyó igazgatósági szakaszán jégképződés még nem észlelhető. A Dráván már parti jég van. (Nem, kedves olvasók, nem jégparty! - a szerk.)

15:50 - Oldjuk a feszültséget és a lázas várakozást egy ideillő Josh és Jutta dallal, melyben Jégviharról is énekelnek a Stárok.

Pécsett, a Papnövelde utcában, a belvárosi iskola északi bejáratától keleti irányba jégpálya működik úgy 30-50 méter hosszan az utcában - írta olvasónk.

Péntektől nem csak az első ajtón lehet felszállni a pécsi buszokra. A PK Zrt erősített szolgálattal készül a hidegre.

Immár Pécsett is van halálos áldozata a hidegnek: a Kertvárosban egy kihűlt férfi holtestére bukkantak.

Igazi zord idő előtt állunk, mínusz 16 fok és 20-40 centi hó várható Baranyában a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranyára is elsőfokú figyelmeztető jelzést adott ki.

Ha kell, a pécsi sportcsarnokot is megnyitják a melegedni vágyók előtt.

bama.hu Pécsen péntek délután a Rákóczi úton is letaposott hóban közlekedhettek az autók (fotó: Dömötör G.) Komlói hókép (fotó: KEI) Tettyei látkép vasárnap délután (fotó: Dömötör Géza) Elfagyott mellékvízmérő A pécsi Misina Állatmenhelyen vasárnap befogták a lovakat a szán elé (fotó: Löffler Péter) Méghogy nem lehet hóembert építeni? (fotó: SzN) Fenyőrigók az ostorfán (fotó: Csepregi Tamás) Leáll a kompközlekedés Mohácsnál Fotó: Bachmann Tamás Fotó: Bachmann Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!