Közélet

2010.11.12. 21:25

Dóczi, Herczeg és Iványi kapta a Prima-díjakat

Péntek este adták át a Baranya megyei Prima-díjakat három kiemelkedő személyiségnek: dr. Dóczi Tamás idegsebésznek, Herczeg Adrienn színművésznek és Iványi Dalma kosárlabdázónak.

M.K.

A Demján Sándor nevével fémjelzett Prima Primissima-díjat az alapító 2003-ban hozta létre Széchenyi István szellemében, és azóta az egyik legrangosabb hazai elismerés lett: az élet bármely területén nagyot alkotó honfitársaink kaphatják meg. Ám Demján Sándor kifejezett óhaja volt, hogy idővel területi Prima-díjasokat is válasszanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Herczeg Adrienn, dr. Dóczi Tamás és Iványi Dalma a díjátadó ünnepség előtt
[/caption]

Erre Baranyában némiképp megkésve, csak 2007 óta kerül sor, méghozzá a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei irodájának szervezésében. Eddig olyan személyek, illetve alkotóközösségek részesültek elismerésben, mint a Pécsi Balett, Rátgéber László, a Pannon Filharmonikusok vagy dr. Gábriel Róbert, a PTE korábbi rektora.

Mint Zámbori Bíró Tamás, a VOSZ szóvivője elmondta, a Baranya megyei Prima-díjasok esetében még nem teljesen úgy megy a győztesek kiválasztása, mint országos szinten, de szeretnék, ha 2011-től már „össznépi” szavazással lehetne voksolni a leendő nyertesekre.

– Most még a VOSZ megyei elnöksége dönt az ajánlások alapján. Szerencsére nagyon jó helyzetben vagyunk általában, hiszen Baranya megyében hihetetlenül bőséges a merítés. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy mennyi nagyszerű, értéket teremtő személyiség alkot sokszor a közvetlen környezetünkben – mondta lelkesen Zámbori Bíró Tamás.

A megyei Prima-díjasok a cím mellé 1-1 millió forintos elismerésben is részesülnek, amit Demján Sándor, a VOSZ és helybéli vállalkozók biztosítanak. De legalább ilyen fontos a folytatást illetően, hogy azok, akik megyei Prima-díjasok lesznek, azok automatikusan bekerülnek a következő Prima Primissima-jelöltek körébe, azaz közülük is kikerülhet a három országos jelölt egyike.

Tehát 2011-ben arra lesz esély, hogy dr. Dóczi Tamás, Herczeg Adrienn vagy Iványi Dalma nevével találkozunk, miután pénteken a megyei közgyűlés dísztermében ők vehették át a megyei elismerést a tudomány, a művészet és a sport kategóriában.

Herczeg Adrienn: köszönet a Nemzetinek

Herczeg Adrienn nem először lesz ott a Prima-átadáson, mivel eddig ő konferálta az eseményeket, de idén idejében szóltak neki, hogy más szerepre készüljön, ő a kitüntetett: – Minden díj fontos, mert tovább tud vinni az úton. Természetesen az embernek belül kell leginkább éreznie, mi a dolga, de ettől függetlenül a külső szemlélők is irányt tudnak mutatni. Illetve, jó érzés, ha más is úgy látja, hogy jó úton járok. Amit, és ezzel is tisztában vagyok, nagymértékben köszönhetek a Pécsi Nemzeti Színháznak, ahol eddig dolgoztam.

Dr. Dóczi Tamás: fontos az elismerés

Dr. Dóczi Tamás idegsebész professzor bár nem nagyon ismeri a Prima-díj jelölésének és odaítélésnek a folyamatát, úgy véli, hogy aki ma közösségi célokra pénzt áldoz, az elismerésre méltó: – Fantasztikus érzés, hogy ilyen figyelemben részesülök, mert az életben a legnagyobb dolog, ha az embert a szomszédja, a közvetlen környezete elismeri. Sosem voltam osztályelső, évfolyamelső, sportban sem nyertem, csak végeztem
a dolgomat. Ami még fontos: kívülről kerültem Pécsre, meg kellett találnom a helyem, de ezek szerint nem buktam meg.

Iványi Dalma: mindig kell egy csapat

Iványi Dalma, a sokszoros bajnok és a kupagyőztes pécsi női kosárlabdacsapat meghatározó egyénisége is végtelen boldog volt a Prima-díj átvételekor, de mint mondta, kell egy csapat: – Csapatsportolóként hihetetlenül jól esik, hogy egyénileg is elismernek. De tudom, ezt sosem lehet különválasztani, vagyis ahhoz, hogy én ezt elérjem, kell a csapat, kellenek a közös sikerek. Az efféle megnyilvánulások, díjak egészen biztosan hatnak a pályafutásomra és a mindennapokra egyaránt, és a nehezebb periódusokban is erőt ad, ha rájuk gondolok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!