Közélet

2007.03.02. 10:13

Dunántúli autópálya: egyszer talán elkészül

Pécs | A Dunántúli Autópálya Kht. egy Baranya és Somogy megyét érintő autópálya megépítésének előkészítése érdekében jött létre Pécs, Kaposvár, Mohács, Siklós, Sásd, Dombóvár és még számos település részvételével, s működött 15 évig úgy, hogy a két ügyvezető, Dévényi Sándor és Skrobák László társadalmi munkában látták el teendőiket.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

A kht.-t most felszámolták, az autópálya Pécsről Komlón, Dombóváron és Kaposváron át az M7-es felé irányuló terve egyelőre terv marad. Bár szerepel a Nemzeti Fejlesztési Tervben, a megvalósítás időpontjaként a 2015 utáni időszakot jelölték meg. Pedig ez a megoldás, mondja Dévényi Sándor, jóval olcsóbb és gyorsabb megoldást kínálna a megye bekapcsolására az országos közúthálózatba a 6-os útnál, hiszen fele olyan hosszan, s nem a Dél-Dunántúl szélén, hanem a közepén haladt volna.

Az Unió korábban elfogadta ezt az elképzelést a lengyel Gdansk és a dalmát Ploče közti nemzetközi gyorsforgalmi út magyarországi szakaszaként. Eleinte Toller László polgármester is támogatta a tervet, magyarázza Dévényi, de amikor 2002-ben kihirdették a hazai autópálya-programokat, az M6-os került előtérbe, arról pedig a DUTAP nem kapott tájékoztatást, hogy a parlament törvényt is alkot a gyorsforgalmi úthálózat 15 éves fejlesztéséről. Pedig a dunántúli autópályára a környezetvédelmi hivatal a nyomvonalengedélyt is kiadta már. Az M6-os ugyanakkor a hazai sugaras úthálózati rendszer része lesz, amely további Budapestet mentesítő körgyűrű kiépítését teszi indokolttá a főváros tehermentesítése érdekében, s Pécs és a régió közlekedési gondjait igazán nem oldja meg.

Címkék#M6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!